• 24 maaliskuun, 2023

Ruotsin ja Suomen miesten pääsarjoissa vaaditaan lääkäri, mutta naisissa ei – kilpailupäällikkö kertoo yllättävästä ongelmasta


Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen kapteeni Jenni Hiirikosken pelottava loukkaantuminen Ruotsin SDHL:ssä aiheutti ruotsalaismediassa runsaasti keskustelua otteluiden turvallisuusjärjestelyistä.

Paikalla oli onneksi lääkäri, vaikka tätä ei sarjassa vaadita (siirryt toiseen palveluun), mutta ei ambulanssia, kuten miesten pääsarjan kamppailuissa. Ambulanssin saapuminen paikalle kesti paikallislehti Norrbottens Kurirenin (siirryt toiseen palveluun) mukaan 27 minuuttia.

– Meidän on parannettava asiaa niin, että paikalla on lääkäri ja ambulanssi. Ei pitäisi olla niin, että saamme ambulanssin ja lääkärin paikalle vasta sitten, kun jotain on sattunut, Brynäsin suomalaishyökkääjä Matilda Nilsson sanoi SVT:n mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Jääkiekkoliiton kilpailupäällikkö Pirkka Antila kertoo, että Naisten Liigan seuroilta velvoitetaan otteluihin ensiaputaitoinen henkilö, mutta ei lääkäriä.

– Ensiaputaitoisen henkilön pitää olla paikalla ja pikaisesti auttamassa mahdollisissa loukkaantumistapauksissa. Tällä on menty toistaiseksi, mutta koko ajan on harkinnassa, että vaadittaisiin mahdollisesti lääkärin läsnäoloa, Antila kertoo Yle Urheilulle.

Antilan mukaan lääkäreiden vaatiminen ei ole yksinkertainen asia: esimerkiksi miesten Mestiksessä on todella isoja haasteita saada lääkäri mukaan ottelutapahtumaan. Toistaiseksi lääkäri on ollut kuitenkin aina paikalla ottelussa.

– Tämä on isompi asia. Meidän pitäisi pystyä ratkaisemaan, miten saamme lisää lääkäreitä käyttöön ottelutapahtumiin. Se ei ole Mestiksessäkään helppoa, eikä se tule olemaan Naisten Liigassakaan helppoa, elleivät sitten liigaseurat tule mahdollisesti apuun.

 HIFK:n Karoliina Rantamäki kannattelee pokaalia kun pelaajat juhlivat 3-2 ja Suomen mestaruuden voittoa jääkiekon naisten Liigan kolmannessa loppuottelussa HIFK - Kiekko-Espoo Helsingissä.

HIFK juhli Suomen mestaruutta Naisten Liigassa. Ottelussa oli paikalla ambulanssi. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Antilan mukaan ongelma on lääkäreiden halukkuudessa.

– Ei ole halukkuutta tulla. He eivät ole käytettävissä, Antila tiivistää.

Onko se kiinni rahasta?

– En usko, että se on siitäkään kiinni. Mestis-seurat maksavat esimerkiksi lääkäreille. Ei tällaista hyväntekeväisyyttä ole olemassa.

Ambulanssivaatimusta ei ole Naisten Liigassa eikä miesten SM-liigassakaan. Naisten Liigan finaaliottelussa Helsingin jäähallissa ambulanssi oli kuitenkin paikalla.

SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelän mukaan ambulansseja kuitenkin pyritään saamaan kaikkiin ottelutapahtumiin. Tähän vaikuttaa Järvelän mukaan paikkakuntakohtaiset sopimukset.

– Tässä on paikkakuntakohtaisia eroja, koska siellä on omanlaiset ambulanssikuljetussopimukset, jotka sitovat yrittäjiä ja kuntia.

Järvelän mukaan esimerkiksi kaupungin suuruudella ja palveluiden tarjoajilla on iso merkitys ambulanssien saamisen kohdalla.

– Joka paikassa ei ole samanlaiset säännöt, joten emme voi suoraan velvoittaa, että ambulanssi on paikalla.

SM-liiga velvoittaa kuitenkin jokaiselta kotijoukkueelta otteluihin lääkärin ja ensiapuryhmän.

Sydänpysähdystilanteessa käytettävä defibrillaattori eli sydäniskuri on niin ikään löydyttävä jokaisesta hallista. Tätä on vaadittu Järvelän mukaan jo reilun kymmenen vuoden ajan.

Lahden jäähalli on tyhjillään. Kuva sisältä. Penkkirivejä ja kaukalo ovat lähikuvassa.

Kaikista SM-liigahalleista löytyy defibrillaattori. Kuva: Petri Niemi / Yle

Antilan mukaan defibrillaattorit on aikoinaan hankittu myös Mestis-halleihin ja niitä on uusittu ja tarkastettu viime syksynä kaikissa halleissa. Harkinnassa on, että niitä velvoitettaisiin myös Naisten Liigassa.

Jos Naisten Liigaa pelataan SM-liiga- tai Mestis-hallissa, defibrillaattori löytyy jo valmiiksi hallista.

– Tämä on asia, jota pitää miettiä, että kuinka pitkälle velvollisuus laajennetaan.

Antilan mukaan Naisten Liigassa on tehty talven aikana aivotärähdysten seurantaa. Hän uskoo, että aivotärähdysten varalta tehtyjä testejä aletaan vaatia.

– Pöydällä on, että vaaditaan terveystarkastukset, kuten Mestiksessä. Niitä ollaan pikkuhiljaa tuomassa Naisten Liigaan, Antila sanoo.

Antila viittaa, että Mestiksessä on tehty ennen jokaisen kauden alkua lähtötasotestaus kaikille, joilla on ollut urallaan päävamma. Näitä testituloksia voidaan käyttää aivotärähdyksen sattuessa diagnostiikan tukena.

Antilan mukaan turvallisuudessa on varmasti aina parantamisen varaa, mutta muistuttaa, että se on myös taiteilua mahdollisuuksien ja olosuhteiden kanssa. Hänen mukaansa raha vaikuttaa myös jossain määrin asiaan.

– Eteenpäin koko ajan mennään ja vaatimustaso ennen kaikkea pelaajien turvallisuuden ja terveyden suhteen on ollut tapetilla ja tulee olemaan tapetilla, Antila sanoo.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *