• 18 heinäkuun, 2023

Helmareiden upea voittoputki katkesi Ratinan sateessa – Skotlanti hyödynsi Suomen passiivisuuden ja odottelun avausjaksolla

Skotlanti oli Suomea parempi Ratinassa pelatussa maaottelussa. Elli Pikkujämsä avasi maalihanansa Helmareissa.

Olga Ahtinen harmittelee, kun Suomi hävisi Ratinassa Skotlannille.

Olga Ahtinen (etualalla) ja kumppanit harmissaan, kun Suomen voittoputki katkesi. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Mika Halonen,

Hinni Hirvonen

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen heinäkuun maaotteluikkuna päättyi Tampereen Ratinan sateisessa illassa 1–2-tappioon Skotlannille. Samalla päättyi Helmareiden komea kuuden ottelun voittoputki.

Viime viikolla torstaina Helmarit haki hienon 1–2-vierasvoiton Islannista Eveliina Summasen ja Jutta Rantalan osumilla.

Suomi on Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan maailmanrankingissa sijalla 29. Islanti on 15:s ja Skotlanti 23:s.

Vaisu avausjakso

Avausjakso oli Helmareilta vaisua pelaamista. Pelinavaamisessa ja maalitilanteiden luomisessa oli suuria vaikeuksia.

Skotlanti sen sijaan rokotti kahdesti Suomen puolustuksen virheistä. Ensin 15. peliminuutilla sadatta maaotteluaan pelannut Real Madridin hyökkääjä Caroline Weir viimeisteli avopaikasta, kun Skotlanti pääsi murtautumaan myllytettyään peliä Suomen kulmalipulla.

– Suomi turhaan ajatui kolmella pelaajalla painimaan kulmalipulle, sitten boksin puolustaminen unohtui. Oona Sevenius hyökkääjänä alimpana pelaajana, päivitteli Ylen asiantuntija Mari Savolainen.

AC Milania edustava 19-vuotias Sevenius oli ensi kertaa Helmareiden avauskokoonpanossa. Hän debytoi aikuisten maajoukkueessa Islanti-ottelussa tultuaan vaihdosta kentälle.

Caroline Weir pääsi avopaikkaan ja iski Skotlannin 1–0-johtoon.

Skotlanti iski uudelleen muutamaa minuuttia myöhemmin, nyt asialla oli Rangersin keskikenttäpelaaja Emma Watson.

Kirsty Hanson katkaisi Natalia Kuikan syötön ja rakensi paikan Watsonille.

– Tässä on sama ongelma kuin Islanti-pelissä. Kuikan ja Emma Koiviston välinen etäisyys kasvaa rakenteluvaiheessa liian isoksi. Vastustaja pääsee katkosta iskemään pelkästään Suomen toppareita vastaan. Tämän etäisyyden kanssa Suomella on ollut ongelmia Marko Salorannan aikakaudella koko ajan, Savolainen arvosteli.

Emma Watson vei Skotlannin 2–0-johtoon Helmareita vastaan.

25. peliminuutilla Elli Pikkujämsä iski kavennuksen, kun hän yllätti matalalla kaukolaukauksella Lee Gibsonin.

Pohjois-Amerikan NWSL-sarjassa Racing Louisvillea edustavalle puolustajalle uran ensimmäinen maajoukkuemaali 27:nnessä Helmarit-ottelussa.

Elli Pikkujämsä kavensi 1–2:een.

Toisella jaksolla kunnon rynnistys

Vuonna 2020 EM-karsinnoissa Suomi oli onnistunut kukistamaan Skotlannin molemmissa kohtaamisissa 1–0, mutta nyt vierasjoukkue piti Ratinassa pintansa loppuun saakka.

Toisella jaksolla Suomi joka tapauksessa paransi pelaamistaan rutkasti. Suomella oli viimeisen vartin aikana useita tasoituspaikkoja, mutta maalivahti Gibson selvitti muun muassa Katariina Kosolan ja Emma Koiviston huippupaikat. Loppuhetkillä pallo kävi vielä puolustajan purkuyrityksen kautta Skotlannin maalin ylärimassakin.

– Jäi harmittamaan ottelun kuvassa se, että kun olisi ollut tämä sama taisteluilme pelin alusta nähtävillä. Ensimmäisen jakson puolustaminen oli passiivista ja odottelevaa, asiantuntija Savolainen tuumasi.

– Sitten Suomi tuli tauolta sisään aivan erilaisella pelaamisella ja sai tästä aikaan upean ottelun. Toivottavasti Suomi pitää kiinni siitä aktiivisesta, rohkeasta prässistään, koska se selvästi tuottaa vastustajille ongelmia.

Suomen päävalmentajana viime vuoden marraskuusta lähtien toiminut Marko Saloranta totesi, että ottelu ratkesi helposti päästettyihin osumiin.

– Toki Skotlanti oli tosi, tosi hyvä ensimmäisen jakson.

Saloranta harmitteli, ettei tasoitusmaalia saatu aikaiseksi, mutta iloitsi siitä, millaisen esityksen Helmarit tarjosi toisella jaksolla kotiyleisölle.

– Harmittaa tosi paljon se, ettei pystytty voittamaan. Tasapeliinkin olisi ollut tyytyminen. Oikea joukkue voitti, oli ekalla jaksolla parempi. Tulos on aina oikein, päävalmentaja pyöritteli.

Seuraavaksi Kansojen liiga

Helmareiden ottelut jatkuvat syyskuussa, kun historian ensimmäinen naisten maajoukkueen Kansojen liiga käynnistyy.

Lue lisää: Helmareilla ”kohtuullisen hyvä arpa” Kansojen liigan lohkoarvonnassa

Suomi lähtee Kansojen liigan B-tason lohkoonsa ennakkosuosikkina ranking-sijallaan 29. Vastustajista Romania on sijalla 38, Slovakia sijalla 46 ja Kroatia sijalla 58.

Lohkovoitto tarkoittaisi nousua A-liigaan ja antaisi Suomelle erinomaiset lähtöasetelmat EM-karsintoihin sekä takaisi paikan EM-jatkokarsinnoissa.

Suomen osalta Kansojen liiga alkaa 22.9. kotiottelulla Slovakiaa ja 26.9. vierasottelulla Romaniaa vastaan. Yle näyttää Kansojen liigan ottelut kanavillaan.