- 28 kesäkuun, 2023
Hallitus kaavailee urheilutapahtumiin porttikieltorekisteriä, joka poistaisi häiriköt katsomoista – näin se toimisi
Porttikieltorekisterin perustaminen edellyttäisi lakimuutoksia. Palloliitto kannattaa ajatusta, koska järjestelmällä varauduttaisiin häiriköiden lisäksi kansainvälisten pelitapahtumien vaatimuksiin.
Anna Sirén,
Juha Kokkala,
Oskari Räisänen
Rasistinen huutelu, väkivaltainen käytös tai soihdun salakuljettaminen katsomoon saattavat tulevaisuudessa poikia porttikiellon jalkapallopeliin.
Sama koskisi myös muita yleisötapahtumia: häiriköitä ei haluta paikalle.
Tapahtumien katsomoturvallisuuden edistämisestä on tehty kirjaus hallitusohjelmaan. Idean isä on valkekoskelainen kansanedustaja Pauli Kiuru (kok.), jonka ajatus sai vastakaikua yli hallitus- ja oppositiorajojen jo viime vaalikaudella.
Kiuru kertoo kuulleensa urheiluseuroilta ongelmista, joita aiheuttavat esimerkiksi tapahtumiin tuodut pyrotekniset laitteet.
– Myös ottelutapahtumien rasistiseen huuteluun on tarve puuttua porttikieltojärjestelmällä. Suuren enemmistön oikeus nauttia tapahtumista häiriöttä on suurempi kuin niiden muutamien, jotka haluavat tietoisesti aiheuttaa hämminkiä, kansanedustaja sanoo.
Muun Euroopan trendit näkyvät Suomessa
FC Haka pelaa kesäkuisena iltana kotikentällään Valkeakoskella. Seuran turvallisuuspäällikkö Petteri Kantola kertoo, että asia on puhuttanut lajin parissa toimivia.
Vaikka suurin osa katsojista käyttäytyy hyvin, mahtuu joukkoon myös rettelöitsijöitä. Päihtyneenä mellastaminen on ikiaikainen perisuomalainen synti, mutta sen rinnalle katsomoihin on ilmestynyt myös uudenlaisia trendejä.
– Ideat on apinoitu Euroopasta. Laittoman pyrotekniikan, kuten soihtujen ja savujen, tuominen katsomoon on lisääntynyt. Sitä pyritään tietysti estämään mahdollisimman tehokkailla turvatarkastuksilla, mutta nekään eivät ole aukottomia.
Niin soihdunkantajien kuin vaikkapa rasististen huutelijoiden käytökseen puuttumiseen toivotaan parempia työkaluja.
Portilla uhkaavasti käyttäytyvä henkilö voidaan jo nykylainsäädännön keinoin käännyttää pois. Ongelma on Kantolan mukaan laajemman tilannekuvan välittäminen: omalla stadionilla häirikkö tunnistetaan seuraavalla kerralla, mutta jos joku rellestää muualla, tieto ei kulje.
– Meidän kannaltamme tärkeintä olisi saada riittävät työkalut, joilla voisi puuttua toistuvaan häiriökäyttäytymiseen. Käytännössä sen pitäisi olla jonkinlainen porttikieltotietokanta, jossa tieto kulkisi.
Käytännön toteutus haastavaa
Porttikiellon langettaminen ja valvominen ei kuitenkaan onnistu noin vain. Tunnetun häirikön matkan tyssääminen jokaisen stadionin portilla vaatisi henkilörekisteriä. Sellaisen luominen puolestaan aiheuttaa lainsäädännöllisiä kysymyksiä.
– Rekisterin perustaminen edellyttäisi lainmuutosta ja todennäköisesti myös perustuslakivaliokunnan lausuntoa, koska asia liittyy muun muassa ihmisten kokoontumisoikeuteen. Vaatii tarkkaa harkintaa, ettei ihmisten oikeuksia loukata samalla kun pyritään varmistamaan tapahtumien turvallinen järjestäminen, kansanedustaja Pauli Kiuru sanoo.
Haasteita uuden rekisterin perustaminen tuonee paitsi lainsäätäjille, myös seuroille.
– Pitää miettiä, miten kaikki toteutetaan käytännössä. Systeemi edellyttäisi tunnistautumista sekä lippuja ostettaessa että tarkastettaessa, Petteri Kantola miettii.
Lisäksi pitää tehdä rajanvetoa sen suhteen, mikä on kohtuullinen seuraus huonosta käytöksestä. Väkivaltaisuus voisi tuoda kauden mittaisen porttikiellon, mutta seuraisiko rasististisesta huutelusta yhden vai useamman pelin mittainen stoppi portilla?
Palloliitto kannattaa rekisteriä
Palloliiton tapahtumatoiminnan päällikkö Kalle Marttinen kannattaa hallitusohjelmaan kirjattua merkintää. Vaikka ongelmia ei hänenkään mukaansa Suomessa vielä merkittävästi ole, työkaluja kannattaa kehittää varalle.
– Ruotsin puolella on jo esiintynyt ongelmia. Meidän on hyvä olla ajoissa.
Häiriökäyttäytymisen kitkemisen ohessa Palloliitossa mietitään mahdollisuuksia hakea kansainvälisiä kisoja.
– Jos halutaan hakea Super Cupin kaltaisia tapahtumia, UEFA alkaa pikkuhiljaa edellyttää jonkinlaisen järjestelmän olemassaoloa. Hallitusohjelmassahan on maininta myös kansainvälisten urheilutapahtumien saamisesta Suomeen, ja silloin näiden asioiden on oltava kunnossa.
Porttikieltojärjestelmiä on käytössä useissa Euroopan jalkapallomaissa. Kunhan asia Suomessa etenee, käytännön mallia kannattaakin käydä ottamassa kokeneemmilta, Palloliiton Marttinen arvioi.
– Pitää tutkia eri Euroopan maissa jo käytössä olevia vaihtoehtoja ja napata meille järjestelmien parhaat puolet.