• 30 kesäkuun, 2023

Urheilun oikeusturvalautakunta hylkäsi voimistelun entisen maajoukkuevalmentajan valituksen


Rytmisen kilpavoimistelun entiselle maajoukkuevalmentajalle Laura Ahoselle määrätty kurinpitoseuraamus jäi voimaan.

Rytminen voimistelija nauhan kanssa.

Rytminen voimistelija nauhan kanssa. Kuvituskuva. Kuva: Getty Images/iStockphoto

Urheilun oikeusturvalautakunta on päättänyt hylätä rytmisen kilpavoimistelun entisen maajoukkuevalmentajan Laura Ahosen valituksen. Näin Suomen Voimisteluliiton kurinpitovaliokunnan tammikuussa antama päätös kurinpitoseuraamuksesta jää voimaan.

Ahosen ja maajoukkueen toisen valmentajan on epäilty toimineen epäasiallisesti nuoria, jopa alaikäisiä maajoukkuevoimistelijoita kohtaan vuosien ajan. Yle Urheilu kertoi asiasta marraskuussa.

Voimisteluliiton kurinpitovaliokunta määräsi Ahoselle kurinpitoseuraamuksen. Se katsoi päätöksessään, että valmentaja oli tietyissä teoissaan ja tapauksissa syyllistynyt häntä sitovien kurinpitosääntöjen rikkomiseen. Erityisesti epäasiallinen toiminta oli liittynyt painonhallintaa koskeneeseen valmennukseen sekä valmentajan epäasialliseen puheeseen ja käytökseen. Valiokunta ei julkistanut tarkkaa seuraamusta. Liiton sääntöjen mukaan seuraamuksista huomautus tai varoitus eivät ole julkisia.

Laura Ahonen oli valituksessaan vaatinut, että kurinpitovaliokunnan päätös kumotaan ja kurinpitoseuraamus poistetaan. Lisäksi hän oli vaatinut, että Voimisteluliitto velvoitetaan korvaamaan hänen lautakuntakulunsa. Ahonen oli vaatimuksensa perusteena vedonnut siihen, että kurinpitopäätöksen perustelut olivat puutteelliset ja siihen, että ratkaisu loukkasi kurinpidon laillisuusperiaatetta. Ahonen ei näkemyksensä mukaan myöskään ollut toiminut minkään tekoaikaan voimassa olleen kurinpitosäännön tai toimintaohjeen vastaisesti.

Oikeusturvalautakunta katsoi päätöksessään, että kurinpitopäätöksestä ilmenivät ne teot, joista valmentajalle oli kurinpitoseuraamusta vaadittu. Kurinpitopäätöksessä ilmeni myös ne säännöt, joita oli väitetty rikotun ja joiden perusteella valmentajan väitettyä epäasiallista ja urheilun eettisien sääntöjen vastaista menettelyä oli arvioitu.

Asiaa oli kurinpitopäätöksessä tarkasteltu siltä kannalta, oliko valmentaja menettelyllään rikkonut epäurheilijamaisen ja sopimattoman käyttäytymisen sekä urheilun eettisten periaatteiden ydinaluetta. Oikeusturvalautakunta katsoi päätöksessään, ettei Voimisteluliiton kurinpitovaliokunnan päätöstä ollut aihetta muuttaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *