• 30 kesäkuun, 2023

Näiden kuuden ministerin pesti päättyi lyhyeen – Junnila kiilaa listan kärkisijoille


Perussuomalaisten Vilhelm Junnila on ehtinyt toimia Orpon hallituksen elinkeinoministerinä vain 11 päivää.

Suomen lyhytaikaisimmat ministerit galleriana.

Kuvassa Suomen kaikkien aikojen lyhytaikaisimpia ministereitä: Karl Lennart Oesch, Vilhelm Junnila, Henrik Kullberg ja Björn Westerlund. Kuva: Joel Peltonen / Yle

Pääministeri Petteri Orpon hallitus nimitettiin viime viikon tiistaina. Perussuomalaisten Vilhelm Junnilan taival elinkeinoministerinä on jäämässä yhdeksi Suomen historian lyhimmistä ministeripesteistä. Hän on toiminut elinkeinoministerinä vain 11 päivää.

Junnilan ministeripäivien tarkka määrä selviää vasta eron astuttua voimaan.

Riippumatta siitä, milloin Junnilan ero astuu voimaan, hänestä tulee joka tapauksessa yksi Suomen historian lyhytaikaisimmista ministereistä.

Listasimme Suomen lyhimmät ministeripestit.

Karl Lennart Oesch

Karl Lennart Oesch toimi apulaissisäministerinä 12 päivää vuonna 1932.

Karl Lennart Oesch, 12 päivää (1932)

Valtioneuvoston ministeripäivälistauksen mukaan toistaiseksi lyhimmän aikaa ministerinä on Suomessa työskennellyt Karl Lennart Oesch, joka piti hallussaan apulaissisäasiainministerin salkkua vuonna 1932. Oesch toimi poliisiministerinä maaliskuussa 1932 Mäntsälän kapinan ajan. Kun kapina kukistettiin, Oesch palasi jälleen esikunnan päälliköksi.

Henrik Kullberg.

Henrik Kullberg ehti olla maatalousministerinä vain 18 päivää ennen kuolemaansa.

Henrik Kullberg, 18 päivää (1953)

RKP:tä edustanut Henrik Kullberg nimitettiin Tuomiojan hallituksen toiseksi maatalousministeriksi, mutta hän ehti toimia virassa vain muutaman viikon ennen kuolemaansa.

Björn Westerlund.

Björn Westerlund toimi RKP:n kauppa- ja teollisuusministerinä 26 päivän ajan vuonna 1961.

Björn Georg Wilhelm Westerlund, 26 päivää (1961)

Björn Westerlund toimi RKP:n kauppa- ja teollisuusministerinä V. J. Sukselaisen II hallituksessa, joka oli Maalaisliiton ja RKP:n muodostama porvarillinen vähemmistöhallitus.

Elias Walfrid Sopanen, 29 päivää (1923–1924)

Edistyspuoluetta edustanut Elias Walfrid Sopanen oli oikeusministerinä Kallion I hallituksessa joulu-tammikuussa 1923–1924 noin kuukauden ajan, aina siihen asti kunnes hallitus kaatui tammikuussa 1924.

Uudet vaalit järjestettiin, koska eduskunta tuli vajaalukuiseksi sen jälkeen, kun Sosialistisen työväenpuolueen kaikki 27 kansanedustajaa pidätettiin elokuussa 1923 samassa yhteydessä, kun Etsivä keskuspoliisi (EK) pidätti noin 200 johtavaa suomalaista kommunistia.

Samuli Sario, 34 päivää (1918)

Suomalaista puoluetta edustanut Samuli Sario oli salkuton senaattori Paasikiven senaatissa 1918. SKS:n Kansallisbiografian mukaan Sarion senaattorikausi päättyi, kun hän sai hoitaakseen sosiaaliasiain toimituskunnan päällikkyyden.

Sario oli senaattorina jyrkimpiä monarkisteja ja saksalaissuuntauksen ajajia, ja sitoi oman poliittisen tulevaisuutensa Suomen läheiseen yhteistyöhön Saksan kanssa. Kun Saksa marraskuussa 1918 romahti, niin samalla romahti myös Sarion poliittinen tulevaisuus.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *