• 15 heinäkuun, 2023

Ilmiömäiset suomalaisyleisurheilijat ovat lähellä historiallista saavutusta – asiantuntija lataa hurjan mitaliarvion


Suomi on saavuttanut Espoon alle 23-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoissa jo seitsemän mitalia. Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi povaa Silja Kososelle ja Saga Vanniselle kiehtovaa MM-näkymää.

Veera Mattila juhlii Suomen lipun kanssa.

Veera Mattila yllätti 800 metrin EM-hopeamitalillaan monet. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

ESPOO

Neljän mitalin ilta ja viiden mitalin päivä. Espoon nuorten EM-kisojen perjantain kaltainen mitalisade on suomalaisittain poikkeuksellista herkkua yleisurheilurintamalla. Olkoonkin, että kyse on vasta nuorten kisoista.

Saga Vanninen (7-ottelu) kultaa. Silja Kosonen (moukari) kultaa. Eemil Helander (5 000 m) hopeaa. Veera Mattila (800 m) hopeaa. Jessica Kähärä (3-loikka) pronssia.

Suomalaisyleisurheilijoiden superpäivä sai Yle Urheilun asiantuntijan Jaakko Ojaniemen pyörittelemään päätään usemman kerran kisatapahtumien tiimellyksessä.

– En muista tällaista tykitystä. On tämä poikkeuksellista, Ojaniemi hämmästeli kisojen huippuillan jälleen.

Voittajasuosikkeina kotikisoihinsa lähteneet Vanninen ja Kosonen pitivät totuttuun tapaan pintansa.

– Kähärää pidin todennäköisenä mitalistina. Helander oli pieni yllätys. Veera Mattilan mitali oli suurin yllätys. He molemmat olivat vielä aika selkeitä kakkosia, Ojaniemi ruotii.

Saga Vanninen lähikuvassa.

Saga Vanninen osoitti ottelun päätöspäivänä kilpailijan lahjansa. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures
Silja Kosonen heittää moukaria lähikuvassa.

Silja Kosonen löi luun kurkkuun muille jo avausheitollaan. Kuva: Tomi Hänninen/Chilipictures

Uudet voittajatyypit

Vanninen ja Kosonen ovat todellisia voittajatyyppejä nuorten arvokisatasolla. Kummallakin on alle 20-vuotiaiden EM- ja MM-kultaa sekä alle 23-vuotiaiden Euroopan mestaruus. Vannisella nuorten maailmanmestaruuksia on harvinaisesti kaksin kappalein.

Molemmat ovat erittäin kovia kilpailijoita.

– Kosonen laittoi heti ekalla (73,71) luun kurkkuun. Vannisella oli haasteita, mutta hän pystyi aina nousemaan. Se on ottelijalle todella tärkeä ominaisuus.

Sekä Kosonen että Vanninen pystyvät olemaan jo parhaimmillaan kahdeksan parhaan joukossa globaalilla tasolla. Viime kesän MM-kisoissa Kosonen debytoi hienosti ollen seitsemäs.

– Sanotaanko, että MM-kisoissa he molemmat voivat yltää kuuden parhaan joukkoon. Silja on Sagaa lähempänä mitalia, Ojaniemi viittaa elokuussa Budapestissa pidettäviin maailmanmestaruuskisoihin.

anni-linnea alanen.

Anni-Linnea Alaselta voidaan odottaa viikonloppuna mitalia. Kuva: Tomi Hänninen/Yle

Lisää mitaleita

Ojaniemellä on alle 23-vuotiaiden EM-kisojen 10-ottelusta hopeamitali vuodelta 2001. Kyseisistä kisoissa Suomi saavutti seitsemän mitalia.

Kun kaksi kisapäivää on vielä jäljellä, Espoon kisoista kasassa on yhtä monta arvokisalaattaa. Kävelijä Jerry Jokinen ja kuulantyöntäjä Emilia Kangas saavuttivat kahtena avauspäivänä pronssia.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa Suomen yhden kisan mitaliennätys on vuoden 1997 Turun kisoista. Tuolloin ensimmäistä kertaa järjestetystä tapahtumasta suomalaisurhot nappasivat kolme mestaruutta ja yhdeksän mitalia.

Potentiaalisia mitaliehdokkaita on vielä jäljellä useita. Naisten keihäässä Anni-Linnea Alanen voi tapella vaikka kirkkaimmasta mitalista.

– Veikkaan, että miesten keihäästä tulee kaksi mitalia. Pakko sanoa, että kymmenen mitalia on arvioni.

– Tämä on kovempi kuin Turussa 1997. Silloin nämä järjestettiin ensimmäistä kertaa. Sitä ei pidetty kovin suuressa arvossa. Siihen nähden tämä on kovempi saavutus, Ojaniemi näkee.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *