• 6 toukokuun, 2023

RKP alkaa hiiltyä some-nokittelusta, PS:n varapuheenjohtaja purki tuntojaan – Henriksson: ”Voi olla vaikutusta neuvottelutulokseen”


Kuluneen viikon somekäyttäytymisen perusteella perussuomalaiset ja RKP vaikuttavat pikemminkin tappelupukareilta kuin yhteistä hallitusohjelmaa rakentavilta hallituskumppaneilta.

Kokoomuksen Petteri Orpo, perussuomalaisten Riikka Purra, RKP:n Anna-Maja Henriksson ja krististillisdemokraattien Sari Essayah.

Perjantaina hallitusneuvottelijat sopivat, ettei neuvotteluista huudella sosiaalisessa mediassa. Viikonloppuna meno kuitenkin jatkui. Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.), Anna-Maja Henriksson (r.) ja Sari Essayah (kd.) Säätytalolla 2. toukokuuta. Kuva: Silja Viitala / Yle

Tulikukka de Fresnes,

Päivi Lakka

Kokoomus, perussuomalaiset, RKP ja kristillisdemokraatit ovat neuvotelleet hallitusohjelmasta koko viikon Petteri Orpon (kok.) johdolla.

Hallitusneuvottelujen sisällöstä ei ole herunut kummoisia tietoja, mutta tuntemuksistaan kansanedustajat ovat avautuneet estottomammin.

Viestejä on sadellut niin kokoomuksen kuin PS:n välillä, mutta erityisen hapanta on ollut perussuomalaisten someviestittely RKP:n suuntaan.

Ärhäkkä some-nokittelu ei ole jäänyt huomaamatta RKP:n puheenjohtajalta Anna-Maja Henrikssonilta.

– Kyllä se jonkun verran huolettaa. Tässä näkee, että olemme neljä hyvinkin erilaista puoluetta, ja myös toimintatavat ovat erilaiset.

Henrikssonin mukaan provosoivien rinnakkaiskeskustelujen käyminen vaikkapa Twitterissa voi haitata varsinaisten neuvottelujen etenemistä.

– Sananvapaus on tärkeä perusoikeus ja kuuluu meille kaikille, mutta silläkin voi olla vaikutusta neuvottelutulokseen, Henriksson sanoo.

Samaa mieltä on RKP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

– Tässä pyritään rakentamaan keskinäistä luottamusta. Se että keskusteluja käydään Säätytalon ulkopuolella, vaikeuttaa kaikkien puolueiden tavoitteiden edistämistä, Adlercreutz sanoo.

PS kitkeränä RKP:n ”maailmanhalaajille”

Perjantaina neljän puolueen puheenjohtajat sopivat, että somenokittelu ja vuodot saavat luvan loppua ja neuvottelut pidetään Säätytalon sisäisinä. Myös puolueen jäseniä ohjeistettaisiin tästä.

Kuitenkin jo viikonloppuna perussuomalaisten 2. varapuheenjohtaja, kansanedustaja Mauri Peltokangas pohti Facebookissa näin (siirryt toiseen palveluun): ”Minua ketuttaa rankasti sellainen asia, että Suomessa ei vaalivoittajat neuvottele hallitusohjelmaa vaan kuten olette julkisuudesta huomanneet asioita sekoittaa erään aina Suomessa marginaalipuolueena olleen puolueen äänekkäimmät vihervasemmistoon kallellaan olevat maailmanhalaajatahot!”

Peltokangas viittaa juuri RKP:hen, jonka eduskuntaryhmässä on vain kymmenen kansanedustajaa, mutta jolla on siitä huolimatta hallituksen muodostamisessa paljon valtaa.

Ilman RKP:tä ei oikeistohallitusta ole mahdollista muodostaa.

Peltokangas jatkaa: ”Onko se oikeasti kansan tahto, että muutaman prosentin kannatuksen omaavan puolueen vähemmistö saa hallitusneuvotteluissa vittuilla ja sekoittaa pakkaa, kun Suomeen kasataan hallitusta? Och samma på svenska”.

Kuinka pitkään RKP on valmis kuuntelemaan yhteistyökumppanin kiukuttelua selän takana somessa?

– Totta kai meilläkin on rajamme. Jos yrittää yhteistä hallitusohjelmaa rakentaa, pitäisi vakavasti kunnioittaa toista myös sosiaalisessa mediassa, Henriksson vastaa.

Ei voi sanoa, tuleeko tästä hallitus

Henriksson ja Adlercreutz kommentoivat tilannetta RKP:n puoluevaltuuston kokouksessa lauantaina. Liberaalilla RKP:llä ja konservatiivisilla perussuomalaisilla on lähtökohtaisesti kovin erilaisia näkemyksiä muun muassa maahanmuutosta ja ilmastopolitiikasta.

Adlercreutz muistuttaa, että eduskuntaryhmälle päätös lähteä hallitusneuvotteluihin perussuomalaisten kanssa oli hankala – niin sanottu keskilinjan ylittävä hallituspohja, kuten sinipuna, olisi ollut mieluisampi.

Puoluevaltuustosta valtaosa pitää Henrikssonin mukaan ratkaisua lähteä hallitusneuvotteluihin oikeana.

– Totta kai on esitetty huolta siitä, mihin tämä voi johtaa. Mutta ensin neuvotellaan. On vastuullista yrittää sovun löytymistä ja vasta sen jälkeen sulkea vaihtoehtoja pois.

Henrikssonin mukaan on aivan liian aikaista sanoa, saadaanko näillä aineksilla ja tekijöillä lopulta hallitus kokoon.

– Kyllä me olemme vakavissamme Säätytalolla ja tavoitteena on hallitusohjelma, jonka kaikki neljä puoluetta pystyvät hyväksymään.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *