• 30 heinäkuun, 2023

12 kuukauden työ päättyi turhiin avautumisiin – soppa yleisurheilun rankingpisteistä kiehui yli Kalevan kisoissa


Primus inter pares, paras vertaistesi joukossa.

Siinä on lyhyesti kiteytettynä Kalevan kisojen pelin henki. SM-kisoissa kamppaillaan ensisijaisesti Suomen mestaruudesta, ja kaikki muu on sille alisteista.

Viime päivinä tämä tuntuu unohtuneen hetkittäin paitsi urheilijoilta myös järjestäjiltä.

100 metrin Suomen ennätys -mies Samuli Samuelsson kertoi perjantaina Iltalehdelle toivovansa, että satasen mestaruus ratkaistaisiin takasuoralla parempien tuuliolojen toivossa.

Myös pituushyppääjä Kristian Pulli penäsi otollisempia hyppyoloja.

– Ihan hyvillä mielin tulin tähän kisaan, kun kunto on ollut nousussa. Kisajärjestäjät voisivat kyllä vähän katsoa peiliin, kun täällä voisi helposti kääntää hyppysuuntaa. Vastatuuli on meille kevytrakenteisille hyppääjille aika myrkkyä, Pulli sanoi finaalin jälkeen STT:n mukaan.

Samuelssonin ja Pullin tapauksessa vaakakupissa painoivat Kalevan kisoissa jaossa olleet korkeat sijoituspisteet, jotka yhdistettynä tuloksesta saataviin pisteisiin kohentaisivat kaksikon mahdollisuuksia päästä Budapestin MM-kisoihin.

Perjantaina ja lauantaina Lahden stadionilla vallitsi kolea keli, jossa tuulen suunta vaihteli jatkuvasti. Päätös hyppy- ja juoksusuunnasta on tehtävä puolitoista tuntia ennen kisan alkua.

Tässä kohtaa on aiheellista pysähtyä ja vetää henkeä.

Ei kuulu arvokisoihin

Kalevan kisat ovat kotimaisen yleisurheilukauden päätapahtuma, arvokisat.

Vaikka satasen SM-finaali on silloin tällöin juostu takasuoralla, perjantaina ei olisi pitänyt tulla kyseeseenkään, että Lahden stadionin pääkatsomoon lippunsa ostanut yleisö olisi joutunut todistamaan Suomen nopeimman miehen tittelin ratkaisua tihrustamalla toiselle puolelle stadionia.

Se ei olisi ollut yksinkertaisesti sopivaa Suomen mestaruuden arvolle.

Urheilijat voivat lunastaa paikkansa arvokisoihin tekemällä lajilleen erikseen asetetun tulosrajan. Näiden valioyksilöiden jälkeen jäljelle jäävät kisapaikat täytetään rankingsijoitusten perusteella.

Ranking määräytyy esimerkiksi miesten satasella ja pituudessa viiden parhaan kilpailun pistekeskiarvon perusteella.

Tulevia MM-kisoja silmällä pitäen urheilijat ovat voineet tehdä tulosrajoja ja kerätä pisteitä kaikista kisoista 12:n viime kuukauden aikana.

Kunkin kisan pistepotissa kisan arvolla on iso merkitys. Samuelsson sai esimerkiksi Kuortane Gamesissa juoksemastaan Suomen ennätyksestä yhteensä 1235 pistettä. Pistepotti rakentui niin, että SE-tulos 10,12 toi 1165 pistettä ja kilpailun kolmas sija ylimääräiset 70 pistettä.

Kuortane Games kuuluu Kalevan kisojen kanssa Kansainvälisen yleisurheiluliiton kilpailukalenterissa ns. B-kategoriaan. Siinä kilpailun voittaja saa tuloksensa päälle sata sijoituspistettä.

Toisin sanoen: jos Samuelsson olisi voittanut Lahden perjantai-illassa SM-kultaa sivuamalla SE-aikaansa, hän olisi saanut yhteensä 1265 pistettä.

Vaikka kyseinen pistemäärä lisättäisiin Samuelssonin rankingiin ja heikoin kisa pudotettaisiin pois, hänen viiden kisan keskiarvonsa ei silti riittäisi suoraan sisääpääsyyn MM-rankingin kautta. Lisäksi olisi luonnollisesti otettava huomioon, että kilpakumppanit ovat niin ikään voineet parantaa keskiarvoaan viime päivinä.

Ei odotettavissa perumisaaltoa

Viime vuonna useat rankingin puolesta MM-lippuun oikeutetut eurooppalaisurheilijat jättivät kisapaikkansa käyttämättä, koska he halusivat panostaa muutamaa viikkoa myöhemmin järjestettyihin EM-kisoihin.

Tänä vuonna vastaavaa aaltoa ei ole odotettavissa, koska Budapestin MM-kisat ovat ulkoratakauden ainoa lajien parhaat yhteen kokoava aikuisten arvokisa.

Pullin tapauksessa taso on heitellyt vuoden aikana niin paljon, ettei hänen viiden kisan keskiarvonsa olisi noussut edes lähellekään MM-paikkaan vaadittavaa keskiarvoa, vaikka hän olisi voittanut SM-kultaa tuloksella 824.

Sentin parempi tulos olisi sen sijaan ollut MM-raja ja varmistanut Pullille suoran kisapaikan.

Lopulta Pulli hyppäsi Lahdessa SM-kultaa tuoneen tuloksen 773 vastatuuleen, joka puhalsi 0,9 metriä sekunnissa. Hän pääsi kuitenkin hyppäämään finaalissa myös kaksi kertaa hentoon 0,3:n myötäiseen.

Kristian Pulli Kalevan kisoissa 2023.

Kristian Pullin rankingtulokset koostuvat vuoden ajalta kisoista, joissa hän on hypännyt 770–795. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Samuelsson juoksi puolestaan hopea-aikansa 10,45 finaalissa, jossa tuulimittari näytti vastaista 0,8 metriä sekunnissa.

Vaikka molempien suoritusta olisi avittanut ihanteellinen myötätuuli, MM-paikkaan vaadittavan tuloksen tekeminen Lahden koleudessa olisi ollut äärimmäisen epätodennäköistä.

Siksi se, että Budapestin MM-kisojen osalta 12 kuukauden työ päättyi avautumisiin, oli kaksikolta turha näytelmä.

Peli selväksi jatkossa

Pulli ja Samuelsson eivät kuitenkaan ole syypäitä siihen, että keskustelua aiheen tiimoilta ylipäätään käytiin Lahden stadionilla.

Torstain mediatilaisuudessa Samuelssonille oli kerrottu, että juoksusuuntaa käännettäisiin tuuliolosuhteiden mukaan. Kun SM-mitaleista kamppaillaan ensi vuonna Vaasassa, paikallisen järjestäjätahon on syytä jättää vastaavat puheenvuorot käyttämättä.

Näin toimimalla Kalevan kisojen ydin ei pääse unohtumaan olennaisimmasta eli kilpailusta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *