• 24 huhtikuun, 2023

Hollywood-satu, joka toteutui – Wrexhamin nousu neljänneksi ylimmälle sarjatasolle sai kymmentuhatpäisen kannattajajoukon sekoamaan


Tuskin koskaan on jalkapallojoukkueen nousua Englannin neljänneksi ylimmälle sarjatasolle juhlittu niin isosti ja näyttävästi kuin walesilaisessa Wrexhamin kaupungissa.

Näin Wrexhamin kannattajat ja omistajat juhlivat nousua Kakkosliigaan. Videon lähde: BBC ja ITN

Wrexham AFC on maailman kolmanneksi vanhin ammattilaisseura ja vanhin jalkapalloseura Walesissa, mutta komeasta historiastaan huolimatta tuskin monikaan Ison-Britannian ulkopuolella tietäisi sitä, ellei sillä olisi maailmankuuluja omistajia.

Kaksi vuotta sitten helmikuussa Hollywood-näyttelijät Ryan Reynolds ja Rob McElhenney iskivät silmänsä seuraan ja ostivat sen kannattajilta. Kukaan ei oikein tuntunut tietävän, miksi kaksikko, jolla ei ollut mitään kokemusta jalkapalloseuran omistamisesta, halusi taloudellisesti kärvistelevään seuran. Hyvin nopeasti Wrexhamin edustusjoukkueesta tuli kuitenkin sekä hyvin suosittu ja seurattu myös sellaisten joukossa, jotka eivät yleensä seuraa alasarjajalkapalloa.

Maineikkaat omistajat toivat seuralle otsikoita, maailmanlaajuisen huomion ja isoja sponsoreita. Joukkue pääsi muun muassa ensimmäisenä ei-liigajoukkueena Fifa22-peliin, sillä se pelasi viidenneksi korkeimmalla sarjatasolla. Englannissa neljä ylintä sarjatasoa lasketaan liigaan. Lisäksi seurasta kuvattiin dokumenttisarja Welcome to Wrexham (Tervetuloa Wrexhamiin), joka julkaistiin suoratoistopalvelussa elokuussa 2022.

Hollywoodin tähtipöly laskeutui myös pelikentälle, sillä Wrexham sai tuulta purjeisiin omistajanvaihdoksen jälkeen. Joukkue oli ennen vaihdosta sijoittunut Kansallisliigassa 20:nneksi, mutta jo siinä vaiheessa kun huhut omistajanvaihdoksesta alkoivat, se oli jo noussut kahdeksanneksi.

Kun Reynolds ja McElhenney ottivat seuran hoteisiinsa, Wrexham kolkutteli jo nousua ylemmälle sarjatasolle. Tällä kaudella joukkue pääsi otsikoihin jo tammikuussa FA Cupissa, kun se pudotti kolmannella kierroksella Mestaruussarjassa pelaavan Coventry Cityn ja neljännellä kierroksella Sheffield United tarvitsi uusintaottelun pudottaakseen Wrexhamin jatkosta.

Paul Mullin juhlii maaliaan Wrexhamin nousuottelussa.

Paul Mullin viimeisteli kaksi maalia ratkaisevassa ottelussa. Kuva: AFP / Lehtikuva

Kansallisliigassa Wrexham pääsi vihdoin tällä kaudella taistelemaan noususta Kakkosliigaan. Lauantaina useita tunteja ennen ratkaisevan ottelun alkua laulavat ja torvia puhaltavat kannattajat olivat jo valloittaneet stadionin ympäristön. Heitä saapui otteluun lopulta noin 10 000.

Ottelussa Wrexham voitti Boreham Woodin 3–1, vaikka Boreham onnistui maalinteossa jo 43 sekunnin pelin jälkeen. Wrexham onnistui tasoittamaan 15. minuutilla ja toisella puoliajalla Paul Mullin kirjoitti nimensä historiankirjoihin, kun hän viimeisteli kaksi maalia Wrexhamille. Näin nousu Kakkosliigaan oli varmistunut ja Wrexham AFC palasi liigakartalle 15 vuoden tauon jälkeen.

Erotuomarin vihellettyä pilliinsä pelin päättymisen merkiksi, katsojat valtasivat kentän, sytyttivät punaisia soihtuja ja juhlivat pelaajien kanssa.

Rob McElhenney ja Ryan Reynolds seuraavat Wrexhamin ottelua, jossa varmistui joukkueen nousu Kakkosliigaan.

Rob McElhenney (vas.) ja Ryan Reynolds seurasivat joukkueensa peliä aitiosta käsin. Kuva: AFP / Lehtikuva

Ryan Reynolds ja Rob McElhenney seurasivat kollegansa Paul Ruddin kanssa ottelua tiiviisti stadionilla. Kun nousi ratkesi kaksikko halasi toisiaan kyyneleet silmissään. Reynolds kertoi BBC:lle tunteneensa puhdasta iloa päätösvihellyksen soidessa stadionilla.

– Kun näkee ilon pelaajien kasvoilla ja tietenkin koko stadionin, siitä tässä on kyse, hän sanoi.

McElhenney totesi, että hänen on vaikea pukea tunteitaan sanoiksi ja myönsi kärsineensä jopa pienestä muistikatkosta, sillä hän ei muistanut lainkaan kentän valtausta. McElhenneyn mukaan voitossa on kyse ennen kaikkea seurasta ja kaupungista ja siitä, mitä ne merkitsevät toisillensa.

– He ovat viettäneet 15 vuotta Kansallisliigassa, ja se päättyy nyt. Se tulee tietoisuuteen tsunamin lailla ja vie hetken prosessoida, McElhenney sanoi.

Näyttelijäkaksikko onnistui toteuttamaan seuran, joukkueen ja kannattajien yhden unelman vain parissa vuodessa. Wrexhamin seuraava menestystarina nyt uutta lukua.

Lähteet: BBC, CNN, InsiderSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *