• 12 heinäkuun, 2023

Presidentti Zelenskyin toivoma nopea jäsenyys jäi haaveeksi – Ukrainan Nato-tietä tasoitetaan kuitenkin muilla keinoin


Ukrainan toivoma nopea Nato-jäsenyys puhutti Vilnassa kokoontuneita johtajia. Aikataulua sille, milloin Ukrainasta voisi tulla puolustusliiton jäsen, ei kuitenkaan vielä luvattu.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuu vilnailaisille

Tuhannet kokoontuivat seuraamaan Vilnaan saapunutta presidentti Volodymyr Zelenskyiä. Kuva: IMAGO/ZUMA Wire/ All Over Press

VILNA Liettuan pääkaupunkiin saapunut presidentti Volodymyr Zelenskyi ei saanut toivomaansa tiekarttaa nopeaan Nato-jäsenyyteen.

Nato-maiden johtajat totesivat hyväksymässään julkilausumassa, että Ukraina kutsutaan Naton jäseneksi “liittolaisten ollessa yksimielisiä ja ehtojen täyttyessä”.

Linjaus heijastelee liittolaisten vaihtelevia kantoja Ukrainan Nato-jäsenyyteen liittyen. Etenkin Yhdysvallat ja Saksa ovat suhtautuneet varaukselle aikataulun asettamiseen, niin kauan kuin sota Ukrainassa jatkuu.

Linjaus oli pettymys Zelenskyille, joka purki tuntemuksiaan Twitterissä. Presidentin mukaan on ”ennenkuulumatonta ja absurdia”, että Ukrainalle ei pystytty tarjoamaan aikataulua sille, milloin Nato-jäsenyys toteutuisi.

Stoltenberg: Myönteinen ja vahva viesti

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin näkemys tilanteesta on optimistisempi.

– Liittolaiset ovat hyväksyneet vahvan, yhtenäisen ja myönteisen viestin Ukrainalle, Stoltenberg totesi esitellessään huippukokouksen julkilausumaa.

Stoltenberg vakuutti, että Ukraina tullaan kutsumaan Naton jäseneksi, kun Naton asettamat ehdot täyttyvät. Julkilausuman mukaan liittolaiset jatkavat Ukrainan edistymisen tarkastelua yhteensopivuuteen, demokraattisiin uudistuksiin ja turvallisuussektoriin liittyen.

Samalla Ukrainan Nato-polkua tasoitetaan luopumalla uusiin jäseniin sovellettavasta jäsenyyden edellytysten ennakkoarvioinnista.

90-luvulla käyttöön otettua menettelyä on sovellettu kaikkiin sen jälkeen liittyneisiin maihin Suomea ja Ruotsia lukuun ottamatta.

– Ukrainan Nato-jäsenyyteen on kahden askeleen sijasta enää yksi askel, pääsihteeri Stoltenberg sanoi ennakkoarvioinnin poistamiseen viitaten.

Rauha on edellytys jäsenyydelle

Viime kädessä Ukrainan Nato-jäsenyyden kohtalo ratkeaa Venäjän vastaisella rintamalla. Ensimmäinen askel kohti puolustusliiton jäsenyyttä on sodan loppuminen, Naton välttäessä joutumista sodan osapuoleksi.

Saksa julkisti Vilnan kokouksen alla uuden yli 700 miljoonan euron aseapupaketin Ukrainalle. Ranska lupasi puolestaan Ukrainalle pitkän kantaman ohjuksia.

Lisäksi G7-ryhmän mailta odotetaan sitoumuksia Ukrainan turvallisuuden vahvistamiseksi.

Turvallisuuslupauksia ei kuitenkaan voi verrata Naton viidennen artiklan mukaisiin turvatakuisiin, joiden mukaan kaikkien liittolaisten on vastattava yksittäiseen jäsenmaahan kohdistuvaan hyökkäyksen.

Ukrainalle Naton viides artikla on edelleen etäinen haave.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *