• 15 elokuun, 2023

Teinipojan sytkärileikki aiheutti Leppävirran tuhoisan suurpalon – joutuu maksamaan satojen tuhansien korvaukset


Syytettynä olleet kaksi muuta poikaa välttyivät korvauksilta, mutta saivat sakkoja. Palaneen kiinteistön omistajan syyte pelastusrikkomuksesta hylättiin.

Leppävirralla pahoin palaneen huonekaluliikkeen ja hautaustoimiston rakennuksen pääty.

Leppävirran tuhoisa tulipalo sai alkunsa huonekaluliikkeen lastauslaiturilta. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Leppävirralla viime vuoden alkupuolella sattunut suuri tulipalo johtui 15-vuotiaan pojan sytytinleikeistä, katsoo Pohjois-Savon käräjäoikeus.

Oikeus tuomitsi pojan 60 päivän ehdolliseen vankeuteen yleisvaaran tuottamuksesta. Pojan tulee lisäksi maksaa mittavat korvaukset palosta kärsineille ja vakuutusyhtiöille.

Palanut rakennus sijaitsi Savonkadulla ja siinä oli sekä liike- että asuinhuoneistoja. Poika määrättiin maksamaan yrittäjille, omistajille ja asukkaille korvauksia vajaat 92 000 euroa ja vakuutusyhtiöille runsaat 187 000 euroa.

Leppävirralla tulipalossa vaurioituneen huonekaluliikkeen rakennus.

Tuli tuhosi rakennuksen toisen päädyn kokonaan. Kuva: Varpu Mäntymäki / Yle

Käräjäoikeuden mukaan palo sai alkunsa, kun poika sytytteli kiinteistössä toimineen huonekaluliikkeen lastauslaiturilla pahvinpaloja tuleen. Laiturilla oli samaan aikaan kaksi muutakin teinipoikaa, jotka kielsivät ja toruivat 15-vuotiasta.

Pojat läksivät paikalta omien sanojensa mukaan vasta, kun he olivat varmistaneet, etteivät pahvit pala tai kyde. Oikeuden mukaan tätä ei kuitenkaan tehty tarpeeksi huolellisesti.

Päätuomitun seurassa olleet 16- ja 17-vuotiaat pojat tuomittiin kumpikin 30 päiväsakkoon pelastusrikkomuksesta. Kaikissa tuomioissa otettiin huomioon tekijöiden alaikäisyys.

Kiinteistön omistaja katsottiin syyttömäksi

Tuomion saaneita teinipoikia epäiltiin alun perin tuhotyöstä. Käräjäoikeus ei kuitenkaan katsonut näytetyksi, että pojat olisivat toimineet tietoisesti tulipalo mielessään, joten syytteistä luovuttiin.

Poikien lisäksi Leppävirran palosta oli syytettynä liikekiinteistön omistaja, jota epäiltiin pelastusrikkomuksesta. Syyte liittyi muun muassa kieltoon, jonka mukaan rakennuksen seinustoilla ei saa säilyttää palavaa materiaalia.

Käräjäoikeus ei löytänyt todisteita siitä, että poikien sytyttämät pahvit olisivat olleet lastauslaiturilla omistajan toiminnan vuoksi. Myös epäily laiturilla olleen rakennelman, josta palo lähti liikkeelle, luvattomuudesta oli vailla näyttöä.

Liikekiinteistön omistajan syyte hylättiin.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *