• 20 heinäkuun, 2023

Ikonisia hetkiä tarjonneen Juha Jokisen kuolema koskettaa – toinen selostajalegenda Pentti Salmi, 95, muistelee entistä kollegaansa kauniisti


Juha Jokinen kuoli 85-vuotiaana äkilliseen sairaskohtaukseen tenniskentällä. Toinen selostajalegenda Pentti Salmi muistelee Jokisen loistavana ja auttavaisena työkaverina.

Selostaja Juha Jokinen käsissään 1981 Neuvostoliiton kultaa voittaneen MM-joukkueen maila jossa koko joukkueen nimikirjoitukset. Kuva vuodelta 2000.

Juha Jokinen kuvattuna vuonna 2000. Kuva: All Over Press

Mika Halonen,

Timo Uusitalo

Yleisradion pitkäaikainen urheilutoimittaja ja Urheiluruudun ruutukasvo Juha Jokinen kuoli 85-vuotiaana äkilliseen sairaskohtaukseen tenniskentällä keskiviikkona.

Jokinen aloitti televisiouransa jo vuonna 1961. Vakinaiseksi selostajaksi Yleisradiolle hän tuli 1979 ja jatkoi hommissa vuoteen 1993.

Jokinen on eittämättä yksi suomalaisen urheiluselostuksen suurimpia legendoja. Hän kunnostautui myös muun muassa Wimbledonin tennisturnauksen, F1-kilpailuiden ja Jukolan viestin legendaarisena äänenä.

Niin ikään legendaarinen selostaja, Pentti Salmi, työskenteli Yleisradion urheilussa 1972–1991. Toimittajauransa ohella Salmi on toiminut koripallon parissa valmentajana, tuomarina ja taustavaikuttajana. 95-vuotias Salmi auttaa yhä Koripalloliittoa muun muassa tilastoinneissa.

– Tässä iässä kun ihmiset lähtevät… Kukaan ei tässä ikuisesti pysy. Mutta kyllähän se koskettaa. Se on selvä. Varsinkin tuollaiset hyvät työkaverit. Kun monet kymmenet vuodet on yhdessä punnerrettu, Salmi sanoo.

Salmi muistuttaa, että Jokinen piti kondiksestaan huolta. Kuolemakin tuli rakkaassa paikassa, tenniskentällä.

Jokinen ja Salmi kuuluvat tv-selostuksen pioneereihin.

– Teimme yhdessä yleisurheilua, hiihtoa ja mitä kaikkea siihen aikaan oli ruudun täydeltä, niin kuin sanottiin. Juhan kanssa homma sujui aina tyylikkäästi. Meillä oli erinomaiset välit. Työkaverina loistava, auttava.

– Hänhän on ”jumppamaikka” ammatiltaan, liikkuminen on tullut hänelle niistä ajoista lähtien, Salmi muistuttaa.

Juha Jokinen haastattelee Suomen Lentopalloliiton puheenjohtaja Kainu Mikkolaa 5. huhtikuuta 1969.

Juha Jokinen haastattelee Suomen lentopalloliiton puheenjohtaja Kainu Mikkolaa 5. huhtikuuta 1969. Kuva: Hannu Lindroos / Lehtikuva

Jokinenkin työskenteli pitkään freelancerina ennen kuin hänet vakinaistettiin. Se oli siihen aikaan hyvin yleistä. Salmen muistojen mukaan, kun hän aloitti vakinaisena, TV1:n puolella oli kaksi vakinaista toimittajaa, Anssi Kukkonen ja Seppo Kannas. Sen jälkeen oli Salmen ja Jokisen vuoro. Toki TV2:n puoli oli silloin oma organisaationsa.

Vuoden 2014 Urheilugaalassa Jokinen palkittiin työstään Urheilun sinivalkoiset äänet -tunnustuksella. Samalla tunnustuksen saivat Salmi, Kannas, Kukkonen, Paavo Noponen ja Raimo Häyrinen.

– Meidän koko vanha klaani sai silloin pystin. Tuossa se on nurkassa, Salmi hymyilee.

Urheilugaala 2014: vasemmalta Juha Jokinen, Seppo Kangas, Anssi Kukkonen, Pentti Salmi.

Urheilugaala 2014: vasemmalta Juha Jokinen, Seppo Kannas, Anssi Kukkonen, Pentti Salmi. Kuva: All Over Press
Yleisurheilun MM-kisat 1983. Aitajuoksija Arto Bryggare haastateltavana, toimittajana Juha Jokinen

Yleisurheilun MM-kisat 1983. Aitajuoksija Arto Bryggare sai hopeaa 110 metrin aidoissa, toimittajana Juha Jokinen. Kuva: Hannu Torvinen / Yle

Jokisen legendaarisiin selostuksiin kuuluu muun muassa Tapio Korjuksen Soulin olympialaisten kultamitaliheitto vuonna 1988, Keke Rosbergin ensimmäinen suomalainen F1-mestaruus ja Juha Miedon sadasosatappio Thomas Wassbergille Lake Placidissa 1980.

Jokinen muistetaan lisäksi erityisesti selostustyylistään Jukolan viesteissä. Jokisen tyyli piiloutua rastien läheisyyteen ja kuiskia jäi elämään.

Jokinen myös käytti selostuksissaan aikoinaan erityistä tapaa lausua järjestysnumeroita. Hän sanoi esimerkiksi, että joku on neljäkymmentäkolmas eikä neljäskymmeneskolmas. Jokinen on kertonut, että sai tyylistään pienoista palautetta jopa Kielitoimistosta.

Jokinen kommentoi muun muassa tuota yksityiskohtaa, selostuskulttuurin kasvua ja kehitystä sekä yhteistyötään muiden selostajien kanssa vuonna 2019 Lindgren & Sihvonen -radio-ohjelmassa.

Näin Juha Jokinen selosti Tapio Korjuksen Soulin kultaheiton 1988.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *