• 22 kesäkuun, 2023

Kommentti: Jessica Kähärä virittelee yleisurheilukesän kovinta suomalaispaukkua


Yle näyttää yleisurheilun EM-joukkuekisat kanavillaan 23.6.–25.6. Lähetystiedot löydät täältä.

Kotimainen yleisurheilukausi on toistaiseksi pitänyt sisällään liudan Suomen ennätyksiä. Lisäksi tutut nimet Wilma Murron, Oliver Helanderin, Saga Vannisen, Viivi Lehikoisen ja Silja Kososen johdolla ovat niittäneet palstatilaa maailman top 10 -tason tuloksillaan.

Heidän takanaan kytee yleisurheilukesän kovin suomalaispaukku. Jessica Kähärä on lähennellyt viime viikkoina kolmiloikassa 14 metrin rajaa, mutta Yle Urheilun haastattelemien sisäpiiriläisten mukaan Kähärän potentiaali liikkuu tällä hetkellä jokaisessa kilpailussa 14,10:n ja 14,30:n välimaastossa.

21-vuotiaan Kähärän loikkatekniikka on teknisesti vielä erittäin vajavainen, mikä vain nostaa Turussa (13,76) ja Kuortaneella (13,87) nähtyjen tulosten arvoa.

Tekniikan kanssa hapuilu on helppo panna toistojen piikkiin, sillä Kähärän edellinen ulkoratakilpailu kolmiloikassa oli kesältä 2020. Ennen tätä vuotta hänen ennätyksensä oli 13,29, jonka Kähärä loikki 16-vuotiaana. Sillä Kähärä oli vuoden 2018 maailmantilastossa viidenneksi paras alle 18-vuotias.

Lahjakkuus loikkimiseen on siis ollut tiedossa, mutta kykyjä on ollut tehdä muutakin. Korkeushypyssä Kähärä ylitti riman 190 sentin korkeudelta jo 17-vuotiaana, mutta lajiin niin usein liittyvä vammakierre sai Mikkelin Kilpa-Veikkojen urheilijan vaihtamaan fokuksensa muualle.

Jessica Kähärä ylitti korkeushypyssä 190 helmikuussa 2019.

Jessica Kähärä ylitti korkeushypyssä 190 helmikuussa 2019. Kuva: Timo Hartikainen/All Over Press

Ei löydy edes rankingista

Tällä kaudella Kähärä on tehnyt ennätyksensä kolmiloikan lisäksi pika-aidoissa (13,30) ja pituushypyssä (647). Jälkimmäisessä hän edustaa Suomea juhannuksena Euroopan joukkuemestaruuskisoissa Puolassa.

Lajina olisi hyvinkin voinut olla kolmiloikka, jossa Kähärällä on pituuden tavoin kauden paras kotimainen tilastotulos, Kuortaneella nähty 13,87. Se ei kuitenkaan ennättänyt EM-joukkuekisan ilmoittautumiseen, joka sulkeutui heti Paavo Nurmen kisojen jälkeen. Turussa Kristiina Mäkelä löi Kähärän vaivaisella sentillä.

Mäkelä on jo varmistanut paikkansa Budapestin MM-joukkueessa, sillä viime vuonna EM-hopeaa tuonut tulos ylitti samalla MM-tulosrajan. Sen sijaan Kähärää ei löydy edes kolmiloikan MM-rankingista.

Päästäkseen MM-rankingiin urheilijan on kerättävä riittävästi pisteitä Kansainvälisen yleisurheiluliiton sertifioimissa kisoissa. Tuloksia on oltava viidestä kisasta, joista urheilijan saamien pisteiden keskiarvo määrittää hänen rankingsijoituksensa.

Kähärällä on toistaiseksi vain kolme kisaa: Turun ja Kuortaneen lisäksi hän loikki helmikuussa kahden viikon lajiharjoittelulla nuorten SM-hallikultaa tuloksella 13,56.

Nämä kolme kisaa antavat Kähärälle rankingiin keskiarvopisteet 1151. MM-kisoissa naisten kolmiloikkaan otetaan 36 urheilijaa, joiden joukossa Kähärän pisteet riittäisivät nyt sijaan 28.

Päästäkseen osaksi rankingia Kähärä tarvitsee siis vielä kaksi kisaa. Ne todennäköisesti vain nostavat Kähärän pistekeskiarvoa, kun tekniikka hioutuu toistojen kautta.

Avainasemassa ovat onnistumiset arvoasteikoltaan tärkeimmissä kilpailuissa, joissa tulosta vahvistavat jaossa olevat sijoituspisteet. Tällaisia ovat B-kategoriaan lukeutuvat Kalevan kisat ja C-kategoriaan kuuluvat alle 23-vuotiaiden EM-kisat Espoossa. Jälkimmäiset ovat Kähärän kauden päätavoite.

Mihin Kähärä päättää panostaa?

On myös mahdollista, ettei Kähärää nähdä Budapestissa. Hän on ilmoittanut Urheiluliitolle kiinnostuksestaan kisata Kiinassa heinä-elokuun taitteessa järjestettävissä Universiadeissa. Siellä Kähärällä on mahdollisuus kilpailla useassa lajissa.

Mikäli Kähärä valitsee Universiadit, hän ei pysty osallistumaan samaan aikaan järjestettäviin ja MM-kisapaikan kannalta tärkeimmät pisteet mahdollistaviin Kalevan kisoihin. Ilmoittautuminen Universiadeihin päättyy 11. heinäkuuta.

Kähärä on malliesimerkki suomalaisessa huippu-urheilussa peräänkuulutetusta monipuolisuudesta. Jos hän mielii kuitenkin saavuttaa kansainvälisen huipputason, lajivalinnan on tapahduttava lähiaikoina.

Kristiina Mäkelä, Marina Beh-Romantshuk ja Hanna Minenko olivat Münchenin EM-finaalin mitalistit.

Kolmiloikka ja pituushyppy voivat kulkea käsi kädessä. Esimerkistä käy Münchenissä EM-kultaa tuloksella 15,02 loikkinut Maryna Beh’-Romantšuk (kesk.), jonka pituusennätys on niin ikään loistelias 696. Kuva: Alexander Hassenstein/Getty Images

Siihen on syynsä, miksi Kähärän ikätoveri Leyanis Perez löytyy kolmiloikan maailmantilastosta kakkossijalta tasan metrin paremmalla tuloksella kuin Kähärä. Kuubalainen on panostanut kolmiloikkaan pian viisi vuotta, kun samanaikaisesti puolivaloilla lajia kilpaileva suomalainen pyrkii saamaan täyteen viisi kisaa päästäkseen MM-valintakelpoiseksi.

Tätä taustaa vasten metrin ero asettuu täysin uuteen valoon.

Yleisurheilun vetovoima ei ensisijaisesti liity mitaleihin, vaan urheilijoiden tuloskehityksen seuraamiseen. Tätä suomalaisen penkkiurheilijan on syytä vaalia etenkin MM-kausina: yksikin mitali Budapestista olisi nimittäin Suomen joukkueelle huipputulos.

Kähärään liittyy tässä mielessä juuri nyt suurin viihdearvo. Paikka MM-joukkueessa olisi kisa- ja harjoitusmäärät huomioiden sensaatio.

Kiinnostavuutta lisää entisestään, että Kähärän potentiaalin rajojen arvioiminen on erittäin vaikeaa edellä mainittujen tekijöiden vuoksi. Kähärään liittyy kolmiloikkaajana juuri nyt mystiikkaa, joka on paras lisämauste kotimaiseen yleisurheilukesään.

Voit keskustella aiheesta 23.6. klo 23 asti. Kommentointiin vaaditaan Yle Tunnus.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *