• 7 maaliskuun, 2023

Erika jätettiin nukkumaan palavaan rivitaloon, koska pelastajat kuvittelivat sen olevan tyhjä


Ahdistus ja turvattomuus. Ne kuvaavat Erikan tunteita parhaiten. Hän nimittäin oli rivitalon tuhopoltossa ainoa asukas, jota ei herätetty ja evakuoitu vaikka vaara oli hänelle yhtä suuri kuin muillekin.

Kyse on laajan tuhopolttovyyhdin yhdestä tapauksesta. Palo tapahtui Rautavaaralla marraskuussa 2021.

Rivitalon tulipalo on käsitelty oikeudessa ja tekijät ovat tunnustaneet tuhopolton. Heitä ei kuitenkaan vielä tuomittu rangaistukseen. Toinen heistä on määrätty mielentilatutkimukseen. Oikeus langettaa tuomion mielentilatutkimuksen jälkeen.

Erika ei esiinny jutussa sukunimellään lähipiirinsä toiveesta. Hänen kertomuksen paikkansapitävyys on vahvistettu useista eri lähteistä.

Klo 3 soitto hätäkeskukseen

Kaikki sai alkunsa 27.11.2021 yöllä Rautavaaralla. Kahden miehen teki mieli ravintolaillan jälkeen saunomaan. Miehet murtautuivat rivitalon lukittuihin tiloihin ja kylpivät.

Peittääkseen murron miehet päättivät sytyttää tulipalon. Tuli syttyi, minkä jälkeen miehet menivät rivitalon asuntoon odottamaan.

Aamuyöllä noin kello 3 ohiajaja huomasi palon, soitti hätäkeskukseen ja ryhtyi herättämään asukkaita. Rivitalossa oli kuusi asuntoa.

Paikalle tuli nopeasti myös ensihoidon yksikkö ja pelastuslaitoksen yksikkö.

Kun pelastuslaitos tuli paikalle, liekit tulivat ulos saunatilojen ikkunasta ja se oli jo täyden palon vaiheessa.

Pelastuslaitos keskittyi palon rajaamiseen, jotta se ei leviäisi asuintilojen puolelle.

Rivitalopalo Rautavaaralla.

Pelastuslaitos sai hälytyksen tulipalosta noin kello kolmen aikaan aamuyöllä. Paikalle tultua liekit löivät jo ikkunoista ulos. Kuva: Poliisin esitutkintamateriaali

Risto-Matti Raatikainen oli tuolloin palomestarina, hän antoi käskyn mennä sisään kaikkiin asuntoihin ja tarkastaa ne.

– Poliisi ja ensihoidon yksikkö olivat tekemässä sitä työtä, jotta me pystyimme keskittymään siinä alussa palon leviämisen ehkäisemiseen Raatikainen sanoo.

Poliisin esitutkintamateriaalissa lukee: Kaikki taloyhtiön asukkaat oli saatu herätetyksi ja he olivat siirtyneet asuntoon yksi pelastushenkilöstön määräyksestä.

Yhden asukkaan asuntoon oli menty murtautumalla, koska hän ei ollut herännyt.

Kukaan ei mennyt Erikan asuntoon herättämään häntä.

Auttajat ilmeisesti kuvittelivat asunnon olevan tyhjillään.

Aamulla ihmettelyä sähköttömyydestä

Erika oli ollut noin viikon verran poissa asunnoltaan. Hän oli edellisiltana tullut asunnolle, mutta ei ollut tehnyt lumitöitä. Lumisade oli todennäköisesti peittänyt hänen jälkensä oven edestä.

Joku on saattanut käydä hänen ovensa takana, mutta sikeästi nukkunut nainen ei siihen herännyt. Makuuhuone oli toisella puolella asuntoa, lähempänä takaovea.

Aamulla, kun Erika heräsi, hän ihmetteli, ettei asunnossa ollut sähköjä eikä hanasta tullut vettä.

– Söin ihan normaalisti kuitenkin aamupalan. Näin palokunnan tikasauton seisovan autotiellä talon päädyn kohdalla ja ajattelin heidän menevän korjaamaan sähköjä.

Aamupalan jälkeen Erika lähti ulos kysyäkseen naapureilta, mitä on tapahtunut. Ulkona hän huomasi pelastajien olevan rivitalon katolla ja rivitalon päädystä nousevan savun.

– Naapurini oli järkyttynyt nähdessään minut ja lausahti, että ”sinähän olisit palanut elävältä tulen levitessä”.

Palanut rivitalohuoneisto.

Rivitalon saunaosasto tuhoutui palossa. Leviämisen esti saunatilan ja asuintilojen välissä ollut tiiliseinä. Tuli olisi voinut levitä yläpohjan kautta asuintiloihin, mutta pelastuslaitos onnistui estämään sen. Kuva: Poliisin esitutkintamateriaali

Pahoittelu

Erika kirjoitti pelastuslaitokselle asiasta. Palomestarina tuolloin ollut Risto-Matti Raatikainen vastasi hänelle pahoitellen.

Vastuu asuntojen tarkastuksesta on pelastuslaitoksella ja Raatikainen sanoo olleen virhe, ettei kaikkia asuntoja tarkastettu ihmisten kertoman ja lumen jälkien takia syntyneen ilmeisen väärinkäsityksen vuoksi.

Hän kertoo, että Erikan asunto olisi varmasti tarkastettu viimeistään silloin, jos tuli olisi päässyt leviämään rivitalon yläpohjaan.

Pelastuslaitos tarkastaa tulipalon sattuessa tilat. Sisälle mennään joko jyskyttämällä ovea, jotta ihminen herää, yleisavaimella tai ovi murtaen

– Yöllä ihmiset eivät välttämättä avaa ovea jyskytyksestä huolimatta, Raatikainen sanoo.

Ilmakuvassa näkyy, että rivitalon pääty on palanut ja yksi asukas on ollut  nukkumassa palon aikana.

Rivitalossa oli kaikkiaan kuusi asuntoa. Erika jätettiin nukkumaan rivitalon keskellä sijainneeseen asuntoon. Kuva: Poliisin esitutkintamateriaali

Pohjois-Savon pelastusjohtaja Jukka Koponen ei ole kuullut kyseisestä tapauksesta eikä ole ollut mukana sen hoitamisessa. Koponen sanoo, ettei muista uraltaan vastaavia tapauksia, joissa asunto olisi jätetty tarkastamatta.

Pelastusjohtaja sanoo, että Raatikainen on oikeassa siinä, että Erikan asuntoon olisi menty ja asunto olisi tarkastettu, jos tuli olisi lähtenyt leviämään saunatiloista asuintiloihin.

– Koska palo oli saatu rajoitettua rakennuksen päädyssä olleeseen saunaosastoon, ei ole nähty tarvetta lähteä murtamaan lukittuja ovia ja käymään läpi jokaista asuntoa. Jos paloa ei olisi saatu rajoitettua ja sammutettua, lukittujen asuntojen ovet olisi murrettu auki.

Erika kertoo, että hänen naapurinsa ovi murrettiin auki ja asukas evakuoitiin.

Protokolla pettänyt

Nainen istuu asunnossa.

Erika kertoo nukkuneensa takapihan puolella. Jos joku on käynyt paloyönä hänen ovellaan, hän ei ole siihen herännyt. On epäselvää, yritettiinkö häntä herättää lainkaan, koska asunnon kuviteltiin olevan tyhjä. Kuva: Toni Pitkänen / Yle

Erika halusi kertoa tapahtuneesta Ylelle, jotta vastaavaa ei tapahtuisi kenellekään muulle.

Koponen kertoo, että pelastuslaitoksen järjestelmiin kirjataan tarkkaan tiedot tulipaloista ja virheistä otetaan opiksi.

Rautavaaran rivitalon tulipalosta järjestelmistä löytyy merkintä, että ensihoidon yksikkö on ilmoittanut asukkaiden olevan evakuoitu rivitalon kauimmaiseen päätyyn.

Mikäli merkintää asuntojen tyhjentämisessä tulleista virheitä ei kirjata ylös, virheistä oppiminen hankaloituu.

– Tarkistettujen asuntojen merkintäkäytännöt on varmasti syytä käydä läpi eri viranomaisten kanssa epäselvyyksien välttämiseksi, Koponen kommentoi Ylelle.

Erikan mielestä pelastuslaitoksen toimintaohje on pettänyt.

– Evakuointi ulkoistettiin ensihoidolle ja poliisille. Pelastuslaitos on kuitenkin viime kädessä vastuussa siitä, että toimitaan ohjeiden mukaan. Minusta protokolla on pettänyt nyt pahasti, hän toteaa.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *