• 25 helmikuun, 2023

Hiihdon MM-kisajärjestelyt ovat floppi, tylyttävät asiantuntijat – urheilijoiden terveys uhattuna


Mistä puhutaan?

Kaksi kisapäivää takana, mutta suomalaishiihtäjien mitalisaldo näyttää näyttää pyöreää nollaa. Yle Urheilun asiantuntijoiden mielestä alku on ollut vaisu, kun ykköshiihtäjät ovat epäonnistuneet.

Perttu Hyvärinen hiihti hyvin ja Ville Ahonen omalle tasolleen. Olisi kuitenkin vaadittu Iivo Niskasen, Jasmi Joensuun, Johanna Matintalon ja Joni Mäen onnistumisia, jotta tuloslista näyttäisi paljon kivemmalta, Ville Nousiainen sanoo.

Katso Iivo Niskasen mitalitaistelun käännekohta.

Remi Lindholmkin hiihti yhdistelmäkisan vapaan osuuden vahvasti, mutta heikko osuus perinteisellä söi tulosta.

– Se lupaa kuitenkin 15 kilometrin vapaan kisaan hyvää. Hän voi hyvinkin olla silloin jopa lähellä kymppisijaa, jos kaikki menee ihan putkeen, Nousiainen totesi.

Lauantain ohjelmassa on hiihdon osalta naisten yhdistelmäkilpailu. Nousiaisen mukaan silloin suomalaisten kelkka voi kääntyä ja Kerttu Niskanen avata joukkueen mitalitilin.

– Tässä maastossa kovakuntoiset pärjäävät. Kerttu on monesti ollut kovakuntoinen.

Kuka yllätti?

Kisojen toisena päivänä ei löytynyt yllättäjää, sillä miesten yhdistelmäkilpailu sujui aika lailla käsikirjoituksen mukaan.

Norja oli juuri niin pelottavan ylivoimainen, mitä epäiltiinkin. Jos joku ei uskonut Johannes Hösflot Kläboon tai Pål Golbergiin, niin molemmat jaksoivat hyvinkin hiihtää, myös Calle Halfvarsson osoitti, ettei häntä voida unohtaa kärkikamppailuista.

Se, että kärkikaksikko Simen Hegstad KrügerSjur Röthe karkasi heti suksien vaihdosta, saattoi yllättää jonkun, mutta ei asiantuntijoita.

– He ovat hyviä yhdistelmäkisoissa, koska he tekevät aina sen. He ovat valmiita hiihtämään heti vapaalla, Nousiainen sanoi.

Norjalaiset ottivat kolmoisvoiton miesten yhteislähdössä.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila pohti, saattoiko Krügerin ja Röthen nykäisy yllättää muut hiihtäjät, koska he tuntuivat ottavan vaihdon jälkeen varsin rauhallisesti. Tämä kuitenkin ratkaisi kisan.

– En tiedä, olivatko he sopineet asiasta kahdestaan, eivätkä olleet kertoneet Kläbolle, asiantuntijat nauroivat.

– Se oli kuitenkin heidän ainoa paikka saada helposti eroa.

Kuka floppasi?

Planican MM-hiihtojen kisajärjestäjät ovat saaneet parin päivän aikana sapiskaa ja syystäkin.

Ensimmäisenä päivänä suolauksesta ei ollut apua, vaan lumi oli mössöistä ja moni urheilija kaatui. Toisena päivänä yhdistelmäkisassa nähtiin lisää kaatumisia, joista yksi vei Arsi Ruuskasen sairaalaan.

– Siinä kohtaa olisi pitänyt olla aita, ettei siinä olisi voinut laskea ulos. On järjestäjän vastuulla, että rata on turvallinen, Matias Strandvall sanoi.

Tässä paikassa Arsi Ruuskanen osui mainosaitaan – asiantuntija avaa vaaratilannetta.

Lassila muistutti, että hiihtäjän laskutaidot pelastavat paljon, eivätkä suomalaiset ole tässä parhaimmistoa.

– Mutta välttämättä tällaisissa tilanteissa kyse ei edes ole omasta laskutaidosta, sillä toinen hiihtäjä voi aiheuttaa sen kaatumisen. On kuitenkin järjestäjän tehtävä huolehtia vaikeiden mutkien kunnostamisesta ja turvallisuusjärjestelyistä, Lassila sanoi.

Yhdistelmäkisassa nähtiin myös hämmentäviä hetkiä, kun kierroksella ohitettavia hiihtäjiä liputettiin ulos. Heitä ei kuitenkaan saatu radalta pois järkevästi, vaan he jäivät palloilemaan ladulle paikoilleen.

– Sitten kun heidät otettiin ladulta pois, niin siellä oli sellainen häröpallo, iso kasa hiihtäjiä puoliksi ladulla. Tuntui, ettei kukaan tiennyt, mitä pitää tehdä, Lassila totesi.

Mitä seuraavaksi?

Saadaanko Suomen mitalitili tänään auki? Jos Yle Urheilun asiantuntijoita on uskominen, niin mitalikahveja kannattaa jo valmistella.

– Ainakin kannattaa olla joku purukahvi valmiina, että saa kahvit nopeasti, Lassila vakuutti.

Suurimmat odotukset kohdistuvat tasaisen kovassa kunnossa olleeseen Kerttu Niskaseen, mutta Krista Pärmäkoskeakaan ei kannata unohtaa.

Hiihtäjät Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Eveliina Piippo.

Anne Kyllönen, Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Eveliina Piippo kilpailevat naisten yhdistelmäkilpailussa lauantaina. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

– Mitä kovempi rata, sitä Kerttu paremmin on hiihtänyt. Ja täällä on todella kovat radat ja maastot, Lassila sanoi.

Pärmäkoski on suurempi kysymysmerkki. Hän pystyy kyllä hiihtämään huippuvauhtia, mutta on hänen suorituksensa ovat ailahdelleet enemmän kuin Niskasella.

Nousiainen muistuttaa, että yhdistelmäkilpailussa ensimmäinen kierros on varsin hankala, ennen kuin joukossa tapahtuu harvennusta.

– Ensimmäiset kurvit ja ensimmäinen 2–3 minuuttia tällä radalla perinteisen osuudella, siihen voi kisa kaatua aika monen osalta. Varsinkin Kertun, joka on usein ollut huono laskemaan mutkia, kannattaa olla niissä varuillaan ja saada heti hyvää kärkisija lähtöön, ettei joudu laskemaan ryhmässä.

Lauantaina kisaurakkansa avaa myös yhdistetyn normaalimäen kisan hallitseva hopeamitalisti Ilkka Herola, jolla on onnistuessaan saumat mitaleille.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *