• 22 heinäkuun, 2023

Utøyan joukkomurhasta 12 vuotta – äärioikeistolaisen Anders Breivikin terroriteko tappoi 77 ihmistä


Breivik tuomittiin terroriteostaan 21 vuodeksi vankeuteen.

Den terrordömde Anders Behring Breivik vill bri frigiven efter tio år i fängelse.

Tänään tulee kuluneeksi 12 vuotta Anders Behring Breivikin tekemästä joukkomurhasta. Kuva: EPA-EFE/All Over Press

Tänään tulee kuluneeksi 12 vuotta äärioikeistolaisen Anders Behring Breivikin Norjassa tekemästä joukkomurhasta.

Breivik räjäytti 22. heinäkuuta 2011 puoli neljän aikaan iltapäivällä Oslon hallintokorttelissa autopommin. Iskussa kuoli kahdeksan ihmistä ja haavoittui 98. Räjähdys vaurioitti rakennusta, jossa oli muun muassa pääministerin toimisto.

Kun poliisin huomio oli pommi-iskussa, Breivik meni lautalla Utøyan saarelle, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Oslosta luoteeseen. Saarella oli käynnissä Norjan työväenpuolueen nuorten leiri. Saarella oli noin 600 ihmistä, joista monet olivat teini-ikäisiä. Breivik oli pukeutunut poliisin virkapukuun ja väitti tekevänsä räjähdykseen liittyvää turvatarkastusta.

Saavuttuaan saarelle Breivik alkoi ampua järjestelmällisesti saarella olleita nuoria. Hänellä oli automaattikivääri ja käsiase. Breivikillä oli noin tunti aikaa murhata uhrejaan ennen kuin poliisi saapui Utöyalle puoli seitsemän aikoihin. Breivik antautui poliisille, eikä poliisi ampunut laukaustakaan tätä kohti.

Saarella kuoli yhteensä 69 ihmistä ja haavoittui 60. Osa uhreista kuoli hukkumalla yrittäessään uida pakoon saarelta.

Breivik perusteli hyökkäystä Norjan suojelemisella islamilta ja syytti työväenpuoluetta liiallisen maahanmuuton sallimisesta. Hän on kirjoittanut noin 1 500-sivuisen manifestin, joka koostuu päiväkirjoista, pomminteko-ohjeista sekä islamin ja monikulttuurisuuden vastaisista ajatuksista.

Breivik suunnitteli iskujaan vuodesta 2009 lähtien. Vuonna 2012 hänet tuomittiin 21 vuodeksi vankeuteen, mikä on Norjassa maksimirangaistus.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *