• 22 heinäkuun, 2023

”Ei kerkeä olla edes yhtä vuotta maailmanmestari”


Uinnin pitkän radan MM-kisat käydään Fukokassa, Japanissa 23.–30. heinäkuuta. Kisoja voi seurata Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Altaassa nähdään Ida Hulkko, Olli Kokko, Laura Lahtinen ja Matti Mattsson.

Vaikka MM-altaassa ei haluttua tulosta tulisikaan, rintauimari Ida Hulkko tietää olevansa paremmassa kunnossa kuin aiemmin.

– Olemme painaneet niin kovasti duunia ja olemme niin sanotusti takaisin vanhoilla raiteilla. Haluan kisata ja minulla on hirveä voitonnälkä. Lähden sinne näyttämään, että olen takaisin, Hulkko sanoo.

Hän on viimevuotisen ylikuormitustilan jälkeen hiljalleen kasvattanut kisamääriä. Rauhallinen tahti on selvästi kannattanut, kun hän esimerkiksi voitti Suomen mestaruudet kaikilta naisten rintauintimatkoilta. Viime viikolla Hulkko ylsi Saksan mestaruuskisoissa hopealle niin 50 kuin 100 metrillä.

– Lähden MM-kisoihin tavoittelemaan 50 ja 100 metrin rintauinnin finaalipaikkaa. Se on vähimmäisvaatimus. Ennen vaikeaa vuottani olin joka kerta arvokisoissa finaalissa ja aion sen putken myös palauttaa.

Lue myös: Huippu-uimari Ida Hulkko ajatteli olevansa kone ja uupui hurjassa työtahdissa

Rauhallisuus ja iän tuoma viisaus

Samalla, kun Hulkko kertoi omasta tilanteestaan, hän ennakoi kisatahdin uuvuttavan myös muita uimareita. Viime vuonna huippuja jäi sivuun pitkän radan MM-kisoista ja nytkin poisjääneitä ovat muun muassa Yhdysvaltain Caeleb Dressel, Ison-Britannian Adam Peaty ja Unkarin Kristof Milak.

Hulkko arvioi uimareiden, jotka eivät pitäneet taukoa Tokion olympialaisten jälkeen, nyt korjailevan tilannetta. Hänen mukaansa uimarit on yksinkertaisesti poltettu loppuun, kun kisoja on ollut niin paljon.

– Ja kansainvälisen uimaliiton intresseissä ei ole ollut pitää huolta siitä, että urheilijoilla on tarpeeksi taukoa kisojen välillä. Nythän arvokisoja on ollut niin paljon peräkkäin, että ei kerkeä olla edes yhtä vuotta maailmanmestari, kun tulee jo seuraavat MM-kisat.

Caeleb Dressel.

Esimerkiksi mielenterveysongelmistaan kertonut Yhdysvaltain Caeleb Dressel on sivussa pitkän radan MM-kisoista. Kuva: All Over Press

Hulkko on aiemminkin kritisoinut tiukkaa kisakalenteria. Lisäksi hän puhunut avoimesti uupumuksestaan ja siitä selviämisestä. Hulkko arvioi nyt olevansa tietyllä tapaa jopa uusi ihminen. Ainakin verrattuna siihen urheilijaan, joka hän oli 4–5 vuotta sitten.

– Minusta huokuu sellainen tietynlainen rauhallisuus. Moni voisi ehkä sanoa, että semmoinen iän tuoma viisaus.

Nyt 24-vuotias uimari arvioi, että on joutunut kohtaamaan oman fyysisen ja henkisen rajallisuutensa. Hulkko kertoo aina sanoneensa itselleen, että ”tämä on vain urheilua”.

– En vain uskonut siihen, en oikeasti. Nyt olen vihdoin päässyt tilanteeseen, että noudatan omia sanojani. Ehkä semmoinen tekopyhyys on tietyllä tapaa häipynyt.

Medianäkyvyys maksaa ammattiurheilun

Huhtikuussa Hulkko julkaisi Intagram-tilillään videon, jossa hän hiihtää uima-asussa Vuokatissa. Sosiaalisessa mediassa tempausta taivasteltiin ja myös perinteisessä mediassa uimarin todettiin ”yllättäneen”.

– Se ei ole mun mielestä kovin ihmeellistä, että uimari esiintyy uimapuvussa, Hulkko sanoi tuolloin ja toteaa saman nytkin.

Ilta-Sanomat julkaisi jutun, jossa Hulkko kertoi saaneensa törkeää palautetta videostaan. Samalla hän perusteli medianäkyvyyden maksavan ammattiurheilun, vaikka somen varjopuolet ovat toisinaan jopa ahdistavia.

– Ehkä meidän yhteiskuntana olisi velvollisuus muuttaa sitä, että miten toisten ihmisten tekemisiä voidaan kommentoida. Ja monet urheilijat ovatkin siihen ottaneet kantaa.

Ida Hulkko seisoo Näsijärven rantakalliolla. Taustalla kimaltelee järven pinta.

Ida Hulkko Näsijärven rantakalliolla. Arkistokuva. Kuva: Jari Pussinen / Yle

Hulkko painottaa edelleen sitä, että nuoret urheilijat joutuvat aina kovaan paikkaan, kun heistä tulee ammattiurheilijoita. Nykypäivänä on lähes pakkoa näkyä sosiaalisessa mediassa.

Hulkko uskoo nuoren urheilijan olevan kovin yksin, kun hän alkaa etsimään brändiään ja rakentamaan henkilökuvaansa mediassa.

– Se on haastavaa, eikä siihen ole mikään valmista reseptiä. Ehkä meidän pitäisi urheiluyhteisönä siinä vaiheessa olla enemmän tukemassa niitä nuoria.

Seuraavaksi vuorossa on loma

Hulkon tähtäin on vuoden 2024 Pariisin olympialaisissa. Hänen päälajissaan 100 metrin rintauinnissa karsintaraja on 1.06,79.

Tänä vuonna Hulkon paras suoritus tuolla matkalla on ollut SM-uintien voittoaika 1.07,94. Olympiarajaa tavoitellaan myös MM-altaassa. Uimari lähtee myös mieluusti uudestaan Japaniin, jossa kesäolympialaiset järjestettiin vuonna 2021.

– Kisat ovat Fukuokassa. Olimme Tokioon valmistavalla leirillä siellä, mutta koronapandemian takia ei hirveästi päästy mitään näkemään. Menemme esileirille Hiroshimaan, joten siitä tulee ehdottomasti mielenkiintoinen reissu.

MM-kisojen jälkeen Hulkko jää huippu-urheilusta vähintään kolmen viikon lomalle. Hän toteaa ylikuormituksen jälkeen oppineensa lataamisen tärkeyden. Lomalla tiedossa on mökkeilyä Mikkelissä ja omassa ensiasunnossa rentoutumista Tampereella.

– Kesäkuun lopulla päästiin muuttamaan meidän omaan, ensimmäiseen yhteiseen, asuntoon avopuolison kanssa. Toivottavasti kisojen jälkeen pääsisin ihan vaan nauttimaan omasta kodista.

Loman päätyttyä Hulkko ja valmentaja Jere Jännes jatkavat valmistautumista Pariisiin. Jos olympiraja ei alitu MM-uinneissa, sitä tavoitellaan seuraavissa kisoissa.

Syksyllä Hulkon on tarkoitus käydä uimassa maailmancupissa, ainakin yksi tai kaksi kisaa, riippuen miten ne sopivat aikatauluihin. Olympiavuonna maailmancupissa uidaan pitkällä radalla.

– Näillä näkymin ollaan jättämässä lyhyen radan EM-uinnit välistä marraskuussa, koska pitkän radan MM-uinnit on tulossa heti helmikuussa. Näin pystytään keskittymään pitkälle radalle, jossa uidaan myös olympialaisissa.

– En lähde kaikkiin kissanristiäisiin, ja sitä kautta sitten taas huku siihen kuormitukseen. Kyllä toi kisaaminen on minulla ihan hallussa, että ei tarvitse joka viikonloppu olla starttaamassa.

Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *