• 16 heinäkuun, 2023

Wilma Murron kilpakumppani teki uskomattoman paluun huipulle – suomalaistähti innostuu kiehtovasta ajatusleikistä: ”Käy mulle!”


Wilma Murto on nauttinut Espoon nuorten EM-kisoissa katsojan roolista. Naisten seiväshypyn kaikkien aikojen nuorimman olympiamitalistin paluu on tehnyt Euroopan mestariin suuren vaikutuksen.

Wilma Murto.

Wilma Murto nautti Espoon nuorten EM-kisojen tunnelmasta. Kuva: Tomi Hänninen

ESPOO. Seiväshypyn kaksinkertainen Euroopan mestari Wilma Murto on saanut nauttia lajista tällä viikolla katsojan roolissa. Pientä kilpailutaukoa pitävä tähtihyppääjä seurasi lauantaina lähietäisyydeltä alle 23-vuotiaiden naisten seiväskisaa.

Kisan voiton vei Ranskan Marie-Julie Bonnin päihitettyään kovassa kisassa Belgian Elien Vekemansin 450-hypyllä. Murto eli mukana vahvasti, kun hyppääjät tekivät hienoja ylityksiä ja niukkoja pudotuksia.

– Kivahan näitä on seurata. Täällä on tosi eri vaiheessa olevia urheilijoita. On niitä, joille tämä on uran tähtihetki.

Sitten on niitä urheilijoita, jotka ovat menossa urallaan vahvasti vain ylöspäin. Murto tiedostaa haasteen.

– Tämä tulee minulle ongelmaksi parin vuoden päästä, Murto naurahtaa itselleen tuttuun tyyliinsä.

Seiväshyppy.

Marie-Julie Bonnin (oik.) juhli lauantaina naisten seiväskisan voittoa. Kuva: Tomi Hänninen

Ei ikäluokan mitalia

Neljä vuotta sitten nuorten arvokisat hyvästellyt Murto on yltänyt alle 20-vuotiaiden sarjassa mitaleille niin EM- kuin MM-tasollakin.

Joillekin alle 23-vuotiaiden EM-kisat voivat siunaantua kahdesti ja joillekin vain kerran. Kun Murrolla oli ainut sauma vuonna 2019, hänellä oli menossa vaikea vaihe urallaan.

Sittemmin Murto on voittanut Euroopan mestaruuden niin ulkona kuin sisäradoilla.

– Olen päässyt näihin kisoihin kerran. Silloin kun pääsin, ei ollut optimaalinen ajoitus. Se kertoo paljon näistä kisoista, että voi vähän myöhemmin näyttää värinsä.

Vauvasta vaariin

Espoossa vapaa-aikaansa viettänyt Murto tunnistetaan nykyään herkemmin kuin ennen.

– Aika vauvasta vaariin on selfie-kuvia ja nimmareita. Enimäkseen selfieitä on enemmän kuin mitään muuta, Murto tiivistää nykyajan trendin.

Millaiset kohtaamiset ovat jääneet eniten mieleen?

– Tosi moni tulee luokseni isolla ilolla, että voidaanko tulla. Eniten lämmittää pienet urheilijat ja se, että joku on aloittanut seiväshypyn takiani.

Murto on seurannut ilolla suomalaisten mitalisadetta Espoon kisoissa.

– Paljon kulminoituu urheilija-valmentajapareihin. Sisukasta ja osaavaa porukkaa. Vaikea sanoa mitään yhteistä selittävää tekijää, mutta urheilijat ja valmentajat ovat aina tiiviitä yksiköitä keskenään.

Eliza McCartney.

Eliza McCartney säväytti Lausannen Timanttiliigakisassa. Kuva: EPA-EFE

Kovan kilpakumppanin paluu

Wilma Murto palaa kilpailutauolta ensi viikolla Lontoon Timanttiliigakisassa. Ennen kisataukoa hän taivutti Lausannen Timanttiliigakisassa toiseksi kauden parhaallaan 477.

Samassa kisassa nähtiin upea hetki, kun vuoden 2016 olympiapronssimitalisti Eliza McCartney palasi Timanttiliigaan ryminällä. Hän oli Murron jälkeen kisan kolmas tuloksella 471.

26-vuotias uusiseelantilainen sädehti hyppypaikalla erittäin onnellisen näköisenä.

McCartneyn ennätys on vuonna 2018 hypätty 494. Naisten seiväshypyn kaikkien aikojen nuorin olympiamitalisti on kärsinyt viime vuosina useista loukkaantumisista. Viime kaudella hän ei kilpaillut lainkaan.

McCartney hyppäsi talvella 475, joka oli hänen pisin hyppynsä neljään vuoteen.

Murto vei aikoinaan lajin nuorten ME:n juuri McCarneylta. Suomalainen oli myös aikoinaan jonkin aikaa harjoitteluvisiitillä Uudessa-Seelannissa.

– Elizaa olen seurannut hyvin pitkään. Kun olin ensimmäisen kerran nuorten MM-kisoissa, hän otti pronssia sieltä. Oli todella hienoa nähdä hänen paluunsa. Hän oli viisi vuotta pois Timanttiliigassa, mutta nyt hän tekee tuollaista paluuta.

– Se on ollut tosi syvä suo, josta hän on kaivanut itsensä ulos. Arvostan hirveästi sitä, millaista työtä hän on viime vuosien aikana tehnyt.

On täysin mahdollista, että Budapestin MM-kisoissa Murto sekä McCartney ovat MM-mitaleilla. Mikäli McCartney pystyy terveenä, tässä voi olla tulevaisuudessa esimerkiksi Tero Pitkämäen ja Andreas Thorkildsenin kaltainen kova kaksikko.

– Sopii! Käy mulle, Murto naurahtaa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *