• 3 maaliskuun, 2023

Miten ihmeessä Perttu Hyvärinen ehti tällaisella hetkellä puhelimeenkin? Nämä ilmeet kertovat kaiken sensaatiomitalin merkityksestä


Suomen viestin avasi 31-vuotias Ristomatti Hakola, jonka kausi on ollut todella vaikea terveysmurheiden takia. Hän ei ole juuri kilpaillut, ja MM-kisoissakin viesti oli hänen ensimmäinen starttinsa. Vaikka Norja karkasi heti, teki Hakola varman suorituksen.

– Riskitön suoritus, mutta kyllä varmaan mitaliin vähän riskiä vaatisi, Hakola arveli osuutensa jälkeen.

Ristomatti Hakola.

– Tämä on hieno hetki. Tulee kaikenmoista muisteltua, mitä on vuoden aikana tapahtunut. Tämä kruunaa Via Dolorosan, totesi Ristomatti Hakola ja myönsi, ettei hän ollut uskaltanut seurata viestin etenemistä oman osuutensa jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Toisella osuudella 31-vuotias Iivo Niskanen oli aivan hurjana. Norja oli karannut, mutta Niskanen nykäisi lähes 40 sekunnin eron muihin, kuten Ranskaan ja Ruotsiin. Silti Niskanen ei ollut täysin tyytyväinen, vaan pohti olleensa liian innokas liian aikaisin.

Iivo Niskanen halaa voitelupäällikkö Mika Venäläisen kanssa.

– Tempoileva vauhdinjako. Olisi riittänyt tasaisempikin suoritus. Toivotaan, että Pera (Perttu Hyvärinen) pitää ketjun kireällä ja sahaa puuta tasaiseen tahtiin, Niskanen puheli osuutensa jälkeen. Kuvassa Niskanen halaa voitelupäällikkö Mika Venäläistä. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

31-vuotias Perttu Hyvärinen joutui Suomen kolmososuudella työskentelemään koko matkan yksin, kun ero eteen ja taakse oli iso. Hyvärinen teki vahvan, oman suorituksensa. Viimeiseen vaihtoon tullessa toisena olleen Suomen ero takana tuleviin oli yhä 30 sekuntia.

Perttu Hyvärinen.

– Vielä on matkaa jäljellä. Minä annan sitten luvan, kun Suomen kansa saa juhlia, linjasi Perttu Hyvärinen osuutensa jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Nuorten maailmanmestari, 20-vuotias Niko Anttola oli hurjassa paikassa Suomen ankkurina. Mutta ei ollut Ruotsin, Ranskan, Saksan tai Kanadan ankkureista takaa-ajajiksi. Muutama kilometrin ennen maalia Suomen ero takana tuleviin oli peräti 50 sekuntia.

– Kun miettii, missä paikassa Anttola joutui lähtemään, hän hiihti aivan kylmänviileästi. Helpot pätkät kovaa, jyrkissä hieman passasi ja pystyi kontrolloimaan eroa, tiivisti valmentaja Ville Oksanen.

Niko Anttola tulee maaliin viestissä.

– Jännitti kyllä aika helvetisti. Yritin vain pitää pään kasassa. Sillä se homma hoitui, Anttola sanoi viestin jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures
Perttu Hyvärinen tuulettaa.

Perttu Hyväriselle ensimmäinen arvokisamitali. Suomen miehille ensimmäinen arvokisamitali sitten Liberecin MM-kisojen 2009. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

– Pistetään ankkurille 3 000 tuntia treeniä, otetaan sitten olympiakultaa samalla porukalla. Hyvä meininki on. Sanoinkin Nikolle, että saa lähteä täysin paineitta. Minun aikana ei ole tullut viestimitalia. Ei voi epäonnistua yhtään. Kylmäpäinen kaveri, ilman muuta, hehkutteli Iivo Niskanen joukkueen nuorta ankkuria.

Niko Anttola viestin jälkeen Iivo Niskasen, Perttu Hyvärisen ja Ristomatti Hakolan hartioilla.

Niko Anttola pääsi ”nuorisoketjun” hartioille. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Niskasella oli ennestään kolme olympiakultaa, olympiahopea ja olympiapronssia sekä MM-kisoista kultaa ja kaksi pronssia. Hakola oli päässyt juhlimaan parisprintin hopeaa Oberstdorfin MM-kisoissa 2021 Joni Mäen kanssa.

Hyvärinen on ollut MM-kisoissa viidesti, ensi kertaa 2015 Falunissa, ja olympialaisissa Pyeongchangissa ja Pekingissä. Nyt tuli mitali.

– On muutaman kerran lenkkarinnauhat laitettu kiinni. Huikeata, että vielä kaveriporukalla saadaan mesota menemään. Kova juttu, Hyvärinen makusteli.

Perttu Hyvärinen ja Petri Koivisto.

– Tämä oli kasvojenpuhdistus miesten hiihdon osalta. Olemme tehneet paljon töitä. Ei ole napsunut maaliin asti. Olemme tehneet hienoa työtä pitkällä tähtäimellä, Hyvärinen pohti mitalin merkitystä. Reppuselässä huoltoryhmän Petri Koivisto. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Mutta missä välissä Hyvärinen ehti jo puhelimeenkin vastailemaan?

– Se mahtoi olla äiti, Hyvärinen pajasti, viitaten tämän jutun pääkuvana olevaan otokseen.

Joten olihan se onnitteluihin vastattava.

Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen totesi, että kaikki onnistuivat täydellisesti. Niko Anttola on kuulemma niin rauhallinen, ettei tätä tarvinnut rohkaista tai tsempata ennen ankkuriosuutta.

Kysyttäessä joukkueen juhlasuunnitelmia, Iivo Niskaselta tuli lennokas vastaus.

– Meillä ei ole mitään. Päävalmentaja on bile-Teemu, valmiina vaikka Temppareihin (Temptation Island), jos kutsu tulee. Tulee kovat karkelot, Niskanen väritteli ja harmitteli, ettei Suomen hotellissa ole saunaa.

Teemu Pasanen iloisena varmistuneen viestihopean jälkeen.

Bile-Teemu. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Pasanen itse sanoi, että on huono juhlimaan, mutta miesten valmentaja Ville Oksanen ilmoitti, että ainakin Pasasen ruokalista laitetaan uusiksi illalla. Tarkemmin juhlasuunnitelmista hänkään ei puhunut.

Suomen valmentaja Ville Oksanen.

– Oli jonkin verran sellaista jännitystä, mitä kuuluukin ennen viestiä. Oli myös aika hyökkäävällä asenteella koko joukkue. Mahtavasti suorittivat kaikki, Ville Oksanen kehui. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures
Suomen hiihtomaajoukkue kiittää katsojia miesten viestin jälkeen Planican MM-kisoissa.

Suomen hiihtomaajoukkue kiittää yleisöä. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures
Perttu Hyvärinen halaa puolisoaan Emma Mertakorpea viestin jälkeen.

Perttu Hyvärinen halasi kumppaniaan Emma Mertakorpea. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures
Suomen joukkue tervehtimässä faneja viestihopean jälkeen.

Suomen joukkue meni tervehtimään kannattajia kisan jälkeen. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures
Iivo Niskanen räiskyttämässä kuohujuomaa kukituksen yhteydessä.

Iivo Niskanen räiskytteli kuohujuomaa kukituksen yhteydessä. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Päälle kolmikymppiset Niskanen, Hyvärinen ja Hakola pohtivat aiemmin, onko tämä ”nuorisoketjun” viimeinen arvokisaviesti.

– Mitenkä ne tuollaista on menneet höpöttää, Hyvärinen ihmetteli.

– No on tässä kova työ saada kaikki viivalle, kun noita kaksikymppisiä tulee! Niskanen huudahti.

Suomen viestikvartetti tuulettaa.

Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Vaikka tunnelma oli letkeä, on viestimitalilla valtava merkitys myös kokeneille maajoukkuemiehille.

– Ei muuta kuin pistäkäähän Suomessa… Se on perjantai, se on juhlapäivä! Hyvärinen summasi.

Niskanen muistutti, että aika monessa viestissä ehdittini 14 vuoden kuivan kauden aikana olla samalla loppusuoralla mitalin kanssa.

– Kyllä tätä kehtaa juhlia muuallakin kuin täällä Planicassa.

Suomen maajoukkue juhlii viestin hopeaa.

Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Alla vielä koottuna videoita päivän viestihumusta

Näin Iivo Niskanen irtautui joukosta viestissä
– Hyvä Pera, vielä vaan, mennään, mennään, ihan mahtavaa!
Niko Anttola tuo Suomen maaliin MM-hopealle.
Niko Anttolan vanhempien, Marko Anttola ja Heli Anttolan, haastattelu viestin jälkeen.
Ristomatti Hakolan isän Tuomo Hakolan haastattelu.
MM-hopeaa! Suomen viestisankarit haastattelussa kisan jälkeen.
Suomen joukkueen haastattelu kukituksen jälkeen. Iivo Niskanen juhlista: ”Meillä ei ole mitään – päävalmentaja on bile-Teemu!”
Ristomatti Hakolan kumppani Eveliina Herva ja Perttu Hyvärisen kumppani Emma Mertakorpi haastattelussa.
Ristomatti Hakola ei uskaltanut katsoa viestin ratkaisuhetkiä.
Perttu Hyvärinen kertoi jännityksestään MM-hopeaviestissä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *