• 25 maaliskuun, 2023

Ensi yönä siirrytään taas kesäaikaan – monia turhauttavasta kellojen rukkaamisesta ei toistaiseksi päästä EU:ssa eroon


Lauantain ja sunnuntain välinen yö on tunnin normaalia lyhyempi, kun kellot siirretään aamuyöllä kello 3.00 tunnilla eteenpäin kello 4.00:ään.

Aikuinen käyttämässä lasten kellopuhelinta.

Aikuisten kannattaa tarkistaa, siirtyvätkö lasten älykellot ja -kännykät automaattisesti kesäaikaan vai pitääkö muutos tehdä erikseen. Kuva: Antro Valo / Yle

Helppo muistisääntö on, että kelloja siirretään aina kohti kesää: keväällä eteenpäin ja syksyllä taaksepäin.

Vaikka virallinen siirtyminen tapahtuu aamuyöllä (siirryt toiseen palveluun), voi tavallinen kansalainen siirtää omat ajannäyttäjänsä kesäaikaan jo lauantai-iltana ennen nukkumaanmenoa. Kännykät ja tietokoneet päivittyvät kesäaikaan usein automaattisesti, mutta asia kannattaa tarkistaa.

Kesäaikaan siirtymistä on Euroopassa perusteltu energian säästämisellä. 1970-luvulla kärsittiin energiakriisistä ja tuolloin arveltiin, että energiaa säästyy kun aamuisin kesäaikaa käytettäessä valaistusta tarvitaan myöhemmin.

Suomessa kesäaika otettiin pysyvästi käyttöön vuonna 1981. Pohjoisen Euroopan päivänvalo lisääntyy keväällä kuitenkin niin nopeasti, ettei kellojen siirtelyllä ole suurta merkitystä energiansäästön kannalta.

Kellojen siirtäminen kaksi kertaa vuodessa aiheuttaa ihmisten uni- ja valverytmiin muutoksia. Osalla ihmisistä sopeutuminen on vaikeaa ja he kokevat kellonaikojen muuttamisen heikentävän hyvinvointiaan.

Joillekin kellojen siirto aiheuttaa vakavia terveysriskejä. Esimerkiksi Tampereen yliopistollisessa sairaalassa tehdyn tutkimuksen mukaan yli 70-vuotiaiden reisiluun murtumien määrä kasvaa hieman kellojen siirron jälkeisenä maanantaina ja koko seuraavan viikon aikana.

Kesäaikadirektiivin kumoaminen ei etene EU:ssa

Kelloja siirretään kaikissa EU:n jäsenmaissa yhtä aikaa sunnuntain vastaisena aamuyönä. Näin toimimalla muutos aiheuttaa vähiten haittaa esimerkiksi kansainväliseen juna- ja lentoliikenteeseen.

Euroopan komissio ehdotti vuonna 2018, että kesäaikadirektiivistä ja siten kellojen siirtelystä luovuttaisiin. Komission ehdotuksen alkuperäinen tavoiteaikataulu ei kuitenkaan ole toteutunut.

Euroopan parlamentti äänesti keväällä 2019 kellonajan siirron lopettamisen puolesta ja esitti, että kelloja siirrettäisiin viimeisen kerran vuonna 2021. Ehdotus kuitenkin odottaa edelleen EU:n neuvoston käsittelyä, sillä kaikki jäsenmaat eivät ole päättäneet kantaansa asiaan.

Osittain asian hidastumiseen vaikutti EU:n keskittyminen koronapandemian hoitamiseen. Kesäajasta luopumishanke on EU-tasolla siis pysähdyksissä.

Mitä ajatuksia kellojen siirtäminen sinussa herättää? Voit keskustella aiheesta 26.3 kello 23:een saakka.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *