• 25 maaliskuun, 2023

”Momentum on kääntynyt, HIFK oli vain matkustaja”


Pakkovoiton edessä ollut Lukko taisteli karmean jäähysumansa keskellä 2–1-kotivoiton HIFK:sta ja siirsi ratkaisua maanantaille Helsinkiin.

– Lukolta tänään laadukasta alivoimaa, maalivahti Artem Zagidulinin huippupeli sekä 44 koppia ja joukkueen kokonaisvaltainen puolustustaistelu olivat raumalaisten voitonavaimet, summasi Puheen kiekkoasiantuntija Topi Nättinen ottelun.

HIFK vei laukaukset ottelussa peräti 79-43, mutta sortui tehottomuuteen. Yksi maali ei riittänyt.

– Osat ja momentum ovat kääntyneet tässä sarjassa. HIFK oli tänään vain matkustaja, henki pitää kaivaa uudelleen esille, Nättinen arvioi.

Jääkiekon SM-liigassa 0–3-tappiotilanteesta on vain kerran noustu 4–3-voittoon. Tämä tapahtui vuonna 2011, jolloin Espoon Blues nousi kolmen tappion jälkeen KalPa-välieräsarjasta finaaliin voitoin 4–3.

Artem Zagidulin torjui HIFK:n hurjassa rumputulessa peräti 44 kiekkoa.

Artem Zagidulin torjui HIFK:n hurjassa rumputulessa peräti 44 kiekkoa. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Lukko oli tuhlannut IFK-sarjan kaikki 27 ylivoimaminuuttia ennen lauantaita, mutta sai erikoistilannehanat vihdoin auki, kun nelosketjun sentteri Harri Kainulainen laukoi HIFK-puolustaja Ilari Melartin jaloista 1–0-maalin ylivoimalla ajassa 7.21. Maali tuli suorasta hyökkäyksestä, eikä ollut tyypillinen erikoistilanneosuma.

Puolustaja Tarmo Reunanen huudatti raumalaisyleisöä vain minuuttia myöhemmin kiepauttamalla kiekon verkkoon yllättävällä ilmaveivillä.

– 360 asteen spin-o-rama kulmassa, HIFK-puolustaja Johan Motinin nilkat kuvainnollisesti katki tilanteessa ja sen jälkeen kiekko ilmaveivillä maaliin!

– Kyseessä on kuitenkin puolustaja, joka tekee tuollaisen suorituksen veitsi kurkulla -ottelussa. Hävytöntä! Älytön buusti omalle joukkueelle, vetää ihan hiljaiseksi, Puheen kiekkoasiantuntija Topi Nättinen äimisteli.

Sosiaalisessa mediassa Reunasen maalia kuvailtiin mm. hävyttömäksi, likaiseksi ja kevään hienoimmaksi maaliksi.

Lukko-valmentaja Marko Virtasen otsa oli kurtussa, vaikka joukkue johti 2–0. Syynä synkistelyyn oli raumalaisten hölmöily jäähyjen suhteen. Lukko antoi vastustajalle yli minuutin kahden miehen erikoistilanteen ja otti kuusi pikkukakkosta toisen erän alkuun mennessä.

Avauserässä peräti 22 kiekkoa torjunut Artem Zagidulin joutui lopulta antautumaan, kun Sebastian Dyk survoi ylivoimalla HIFK:lle sarjan viidennen yv-osuman kaventaen pelin 1–2:een ajassa 21.59. Työteliäälle ruotsalaishyökkääjälle pudotuspeliosuma oli kauden toinen, sitä ennen hän oli osunut runkosarjassa marraskuun 1. päivä.

Tarmo Reunanen otti näin tyynesti vastaan Lukko-onnitelut ilmaveiviosumastaan.

Tarmo Reunanen otti näin tyynesti vastaan Lukko-onnittelut ilmaveiviosumastaan. Reunanen osui 3. erässä myös ylärimaan. Kuva: Elmeri Elo / All Over Press

Toisessa ja kolmannessa erässä Lukolla olisi ollut omat paikat laittaa lopullinen niitti pelille vaikka ylivoimilla, mutta erikoistilanteet valuivat hukkaan. Viidestätoista IFK-sarjan ylivoimastaan Lukko on saanut aikaiseksi vain yhden täysosuman, raumalaisten ylivoimaprosentti 7 on yhä painajainen Virtasen joukoille.

Parhaat paikat Lukko loi tasakentällisin. Julius Mattila epäonnistui läpiajossa, kun Dyk pääsi ”susikädellä” häiritsemään takaapäin ilman jäähyä. Ilmaveivillä ihastuttanut Reunanen oli puolestaan lähellä toista maalia, mutta hänen tulinen lämärinsä kolahti ”vain” yläputkeen 46. minuutilla.

Myös HIFK voi katsoa tiukasti pelin päätteksi ylivoimamiesten suuntaan, sillä joukkue sai ottelussa muun muassa viisi kolme -ylivoimaa, eikä saanut Lukon yhdeksästä pienestä rangaistuksesta kuin yhden yv-maalin.

– Olimme alakynnessä ottelussa suuren jäähymäärän takia. Pitää olla jatkossa tarkempi. Fiilis ja myös usko on ollut kopissa koko ajan hyvä. Tasaista on ollut sarjassa, mutta päästimme muutamassa pelissä vähän helppoja maaleja. Vähän on tässä vielä kirittävää. Lyhyellä muistilla kohti maanantaita, linjasi Lukon Reunanen.

KalPa laittoi Pelicansin pesukoneeseen

Ratkaisevaa puolivälierävoittoa hakenut Pelicans sai avausmaalin Kuopiossa, mutta joukkue joutui sen jälkeen melkoiseen KalPan pesukoneeseen. Ben Blood laukoi vieraat 1–0-johtoon kahdeksannella peliminuutilla.

– Hyvä lähtö peliin, mutta sitten muutamat jäähyt, ja kaveri pääsi kovasti pelin päälle. Vastustaja oli sen jälkeen selkeästi parempi. Me emme olleet tänään sillä tasolla, millä otetaan välieräpaikka. Parantaa pitää ja paljon, sätti Pelicans-kapteeni Miika Roine omiaan.

Tehokas KalPa värkkäsi takaiskun jälkeen kolme osumaa vajaaseen seitsemään minuuttiin ja käänsi pelin itselleen – ihan ansaitusti, sillä avauserän laukaukset KalPa vei 23–8 ja aloitukset 14–6.

Kuopiolaisten 30-vuotias ruotsalaislaituri Max Görtz vastasi 1–1-osumasta sekä 3–1-johtorysästä. Nelosketjun sentteri Jaakko Lantta viimeisteli uransa ensimmäisen playoffs-osuman iskiessään 2–1-maalin.

Max Görtz teki kaksi maalia KalPalle lauantaina.

Max Görtz teki kaksi maalia KalPalle lauantaina. Kuva: All Over Press

KalPa kasvatti johtonsa toisen erän viimeisellä sekunnilla 4-1:een, kun puolustaja Lasse Lappalaisen laukaus yllätti Patrik Bartosakin täpötäyden, pääosin 5300 katsojan iloksi.

– Todellinen pukukoppimaali. Ottelun voittamisen kannalta tärkeä maali KalPalle. Lappalainen laukoi pyörivään kiekkoon, se oli sellainen ”viipyvä kuti”. Klassisesti ottaen epäonnistunut laukaus on aina se paras laukaus, muistutti kiekkoasiantuntija Nättinen.

– KalPan ruotsalaisvahti Robin Rahmilla oli vain kolme torjuntaa kahteen erään. Vieraat ovat olleet tänään hämmentävän aneemisia, päivitteli Nättinen.

Kolmanteen erään Pelicans vaihtoi Jasper Patrikaisen maalille Bartosakin tilalle. KalPan ruotsalaispuolustaja Anton Karlsson sinetöi loppunumerot 5–1:een 50. minuutilla. Hän oli pelannut kauden 54 edellispeliä ilman osumaa.

Jääkiekon SM-liigan puolivälierät:

Lukko – HIFK 2-1 (2-0,0-1,0-0)

07.21 1-0 Kainulainen (Reunanen,Nyman) yv
08.11 2-0 Reunanen (Hakulinen,Mattila)
21.59 2-1 Dyk (Melart,Hirvonen) yv

Maalivahdit Yleisöä: 4053
Zagidulin 21+11+12 = 44
Taponen 7+ 9+ 3 = 19

Voitot 2-3

KalPa – Pelicans 5-1 (3-1,1-0,1-0)

08.00 0-1 Blood (A Jämsen,Haatanen)
08.54 1-1 Görtz (Rissanen) yv
14.41 2-1 Lantta (Kantola,Riekkinen)
15.32 3-1 Görtz (Mäenpää,Mattila)
39.59 4-1 Lappalainen (Räsänen,Rahm) yv
50.11 5-1 Karlsson (Mäenpää,Görtz)

Maalivahdit Yleisöä: 5300
Rahm 2+ 1+ 7 = 10
Bartosak 10+ 5+ 0 = 15 -> 40.00
Patrikainen 0+ 0+ 6 = 6

Voitot 3-3

JaaSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *