• 18 helmikuun, 2023

Tappara historialliseen CHL-pokaaliin! Christian Heljanko kesti Luulajan valtaisan loppurynnistyksen

Vuodesta 2014 jääkiekon CHL:ssä mukana ollut Tappara on voittanut toisena suomalaisseurana epävirallisen Euroopan seurajoukkueiden mestaruuden.

Tapparan sankariveskari, CHL-kauden MVP-pelaajaksi arvostettu Christian Heljanko nostelee mestaruuspokaalia Luulajassa.

Tapparan sankariveskari, CHL-kauden MVP-pelaajaksi arvostettu Christian Heljanko nostelee CHL-pokaalia Luulajassa. Kuva: EPA-EFE

Tappara on valloittanut jääkiekon Mestarien liigan eli Champions Hockey Leaguen kaatamalla CHL-finaalissa isäntäjoukkue Luulajan 3–2 (2-0,0-0,1-2). Aiemmin tempussa oli suomalaisjoukkueista onnistunut vain Jyväskylän JYP vuonna 2018.

Jussi Tapolan suojatit kirkastivat viime vuoden niukan CHL-finaalitappion mestaruudeksi, vaikka loppuottelun kolmas erä oli Tapparalle lähinnä selviytymistaistelua jäähyjen takia. Kristian Tanus, Niko Ojamäki ja Jori Lehterä kunnostautuivat tamperelaisten maalintekijöinä.

– Kun summeri soi, niin iho oli melkein kananlihalla. Melkein aloin itkeä, mutta sain pidäteltyä. Kun katsoin (Waltteri) Merelää, niin sieltä tuli semmoinen hyvä poru. Hyvä että joku vähän itkee. Kivempi oli voittaa 3–2 kuin 3–0, niin sai heittää kypärän heti siihen jäälle. Tuossa oli sitä meininkiä, velmuili CHL-finaalin voittomaalin isä Lehterä.

CHL-kauden tärkein yksittäinen pelaaja oli maalivahti Christian Heljanko, joka oli myös loppuottelussa mainiossa vireessä torjuen 34 vastustajan kutia. Heljanko arvostettiin CHL-kauden MVP-pelaajaksi.

Kuuden suomalaisen siivittämälle Luulajalle tappio oli vasta CHL-kauden ensimmäinen. Joukkueen riveissä pelasivat Leo Komarov, Julius Honka, Juhani Tyrväinen, Joonas Rask, Tomi Sallinen ja Olli Nikupeteri.

– Huono lähtö meiltä otteluun ja homma lähti väärään suuntaan. Kyllä me lopussa taistelimme, mutta kaverin veskari pelasi tosi hyvin, Sallinen totesi Ylelle.

Tappara muurasi arvokkaan voittonsa tehokkaalla ottelun alullaan. Kirvesrinnat teki reiluun seitsemään minuuttiin kaksi maalia, jonka jälkeen sen oli helpompi pelata.

Juhani Tyrväisen kampitusjäähy maksoi Luulajalle maalin ottelun alussa. Kristian Tanus laukoi ylivoimalla, tarkalla rannelaukauksella kiekon takanurkkaan ajassa 1.42. Mikael Seppälä teki ansiokkaan maskin 1-0-osumaan, jonka alusti Maksim Matushkin.

Tapparan Niko Ojamäki juhlii 2–0-osumaansa CHL:n finaalissa 18.2.2023.

Tapparan Niko Ojamäki juhlii 2–0-osumaansa CHL:n finaalissa Kuva: EPA-EFE / AOP

Tapparan CHL-kauden pisterohmu Niko Ojamäki pääsi laukomaan keskisektorilta Tapparan 2–0-johtoon kauden 8. euro-osumallaan ajassa 7.26. Ben Thomas ja Juuso Ikonen saivat syöttöpisteet osumaan.

Luulaja hallitsi kahta viimeistä erää, Heljanko mies paikallaan

Toisessa erässä Luulaja oli paremmin pelin päällä, mutta hukkasi etsikkoaikansa tehottomuuteen. Vaikeilla hetkillä itsevarmuutta uhkunut Heljanko torjui muun muassa 36. minuutilla Luulaja-hyökkääjä Einar Emanuelssonin läpiajon.

Heti kolmannen erän alussa, ajassa 41.00 Jori Lehterä punnersi maalin takaa Tapparan 3–0-johtoon pienellä Linus Fröbergin mailan avustuksella. Luulajan ”omaan maaliin” merkittiin syöttäjiksi Tanus ja Veli-Matti Savinainen.

Tappara hankki itselleen lopussa vaikeuksia jäähyilemällä tiuhaan. Erik Gustafsson pääsi rikkomaan Heljangon nollan, kun Lehterä tarjosi huolimattomuudellaan Luulajalle viidellä kolmea vastaan ylivoimapaikan, jota kotijoukkue ei jättänyt käyttämättä otettuaan maalivahdin pois. Kavennus 1–3:een syntyi ajassa 52.04.

Luulaja pelasi 55. minuutilla kuudella kolmea vastaan, kun Geoff Platt ja Casimir Jürgens istuivat jäähyaitossa. Heljangon johdolla Tappara kesti hetken, mutta Tyrväinen kavensi ylivoimalla, taas ilman maalivahtia pelatessa 2–3:een ajassa 57.50. Viimeisillä hetkillä Tappara kesti ilman takaiskua, ja juhlat pääsivät valloilleen.