• 10 maaliskuun, 2023

Kommentti: Hävytön Tappara vai nollalinjaa opetellut Ilves? Runkosarjan voitolla on valtava merkitys


SM-liigan tamperelaisjätit kamppailevat perjantain derbyssä runkosarjan voitosta. Ilvekselle ykköspaikka olisi Tapparaa arvokkaampi, kirjoittaa Yle Urheilun uutispäällikkö Pekka Aalto.

Ilveksen Petri Kontiola kuljettaa kiekkoa ja Tapparan Geoff Platt varjostaa.

Ilveksen Petri Kontiola ja Tapparan Geoff Platt lukeutuvat joukkueidensa konkariosastoon. Kuva: Mika Kylmäniemi / All Over Pres

Jääkiekon SM-liigan runkosarja on tarjonnut poikkeuksellisen kihelmöivän loppusuoran. Jokaisella viivalla kamppailu huipentuu vasta viimeisenä viikonloppuna. Runkosarjaa pelataan enää tänään ja lauantaina. Pudotuspelien ensimmäinen kierros alkaa jo maanantaina.

Ratkaisut ovat auki niin runkosarjan voiton, kuuden joukkoon pääsyn kuin kymppisakkiin pääsyn suhteen.

Trillereistä puuttuu vain yksi eli putoamiskamppailu, mutta ei uppouduta tässä tekstissä nyt SM-liigan avaamiseen.

Keskitytään sen sijaan Tapparan ja Ilveksen kilpajuoksuun.

Liigan tamperelaisjätit kohtaavat tänään, ja panoksena on paalupaikka kevääseen. Kolmen pisteen voitto suuntaan tai toiseen sinetöisi runkosarjavoiton tänään. Ratkaisu voi venyä myös lauantaille, kun Ilves kohtaa HPK:n ja Tappara huilaa ainoana liigajoukkueena.

Tamperelaiset ovat joka tapauksessa sijoilla 1–2 ensi kertaa SM-liigan historiassa. Tappara kesti peliruuhkansa ja Ilves selätti valmentajavaihdon lyömät laineet. Samaan aikaan Lukko vaipui kärkipaikalta maalinteko-ongelmiin.

Ilvekselle runkosarjan voitto olisi erityisen kova juttu, sillä edellisen kerran seura oli perussarjan ykkönen 35 vuotta sitten.

Samalla se takaisi kotiedun päätyyn saakka. Vaikka tamperelaiset pelaavat samalla areenalla, kotiedulla on merkitystä.

Oletetaan, että Tappara ja Ilves kohtaavat finaaleissa ja sarja etenee seitsemänteen peliin. Sen ottelun kotijoukkue saa areenalle selkeästi suuremman määrän omia kannattajiaan kuin vastustaja, koska kausikortin tai pudotuspelikausikortin kautta kotijoukkueen fanit saavat mahdollisuus kansoittaa lehterit.

Varsinkin Ilvekselle kotipelit transsissa pomppivien fanien edessä tuovat ison buustin. Mekkala voi myös lamauttaa vastustajia ja vaikuttaa tuomareihin.

Runkosarjan ykköspaikka voi hyvinkin auttaa jo puolivälierissä. Kuuden sakista pullahtaa pihalle kova joukkue. Huonoja eivät ole sijoille 8–10 sijoittuvatkaan, mutta lähtökohtaisesti seitsemänneksi sijoittunut joukkue on niitä laadukkaampi.

”Säälien” kautta pudotuspelit saattaa aloittaa esimerkiksi HIFK tai Kärpät. Puolivälierissä runkosarjan voittaja välttää varmuudella runkosarjan seitsemännen.

Ilveksen verkko soi harvoin

Pohjustetaan vielä hetki Tampereen voimasuhteita. Asetelma on koko lailla 50–50.

Tapparalla on mestaruuksien tuoma itseluottamus ja hävyttömän kova rosteri. Nyt kun loukkaantumissuma ei koettele joukkuetta, pelaavan kokoonpanon ulkopuolelle jää huipputason liigapelaajia. Vammatilanteen takia Tapparan oli pakko reagoida hankinnoilla kesken kauden. Vaikka pari runkopelaajaa puuttuu edelleen, nimilista on raju.

CHL-voiton jälkeen Tappara ei ole pystynyt parhaimpaansa, mutta koneesta löytyy lisäkierroksia. Se on nähty aiemmin kauden aikana. Viime kaudella se nähtiin mestaruuden ratkaisseessa TPS-finaalissa, jossa turkulaiset jäivät kirvesporukan jalkoihin.

Valtteja riittää Ilvekselläkin. Senkin riveissä on huippuyksilöitä, mutta samalla ryhmästä on muotoutunut vahva kollektiivi. Vielä on liian aikaista antaa lopullista arviota päätöksestä korvata Jouko Myrrä Antti Pennasella, mutta alkuvaikeuksien jälkeen joukkue on tehnyt vakuuttavaa jälkeä.

Ilves on sarjan tylyin nippu. Se puolustaa erittäin hyvin ja loput hoitaa maalivahti Marek Langhamer. Ilves on päästänyt kymmeniä maaleja vähemmän kuin vaikkapa viime kaudella. Oman pään tukkimiseen on keskitytty niin ryhmän rakentamisessa kuin kaukalossakin ja se näkyy. Päästettyjen maalien keskiarvo on vain karvan yli 2.

Kokoonpanossa on nyt rutkasti senttejä ja kiloja, mikä on ainakin toistaiseksi tuottanut tulosta. Kaiken järjen mukaan voima jyllää tärkeimmissäkin peleissä.

Nykyjoukkue ei täysin noudattele Ilves-traditiota, mutta se tuskin faneja haittaa. Voittava joukkue on aina kaunis.

Lisäksi Ilves on selkeästi SM-liigan paras erikoistilanteissa. Ylivoima on sarjan parasta ja alivoimakin hyvää, mikä antaa joukkueelle erittäin hyvät asetelmat niin tähän iltaan kuin koko pudotuspelikevääseen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *