• 28 helmikuun, 2023

Sulaako Suomen seuraavakin MM-mitalimahdollisuus? Kalle Lassila näkee selvän ratkaisun ongelmakohtaan


Suomi on vielä ilman mitaleita ennen Planican MM-hiihdoissa. Tiistaina vapaan normaalimatkalta ei odotettu mitalia, mutta sen sijaan haettiin vastauksia torstain naisten viestiä varten.

Kerttu Niskanen oli yhdeksäs, Eveliina Piippo 16:s, Krista Pärmäkoski 17:s ja Jasmi Joensuu 32:s.

Naisten viestiä on pidetty erittäin potentiaalisena mitalimatkana MM-hiihdoissa. Yle Urheilun asiantuntijan Ville Nousiaisen mukaan Suomella on kolme urheilijaa viestiin ”ihan ookoo” -tasolla.

– Jos Kerttu olisi ollut tänään viisi sekuntia nopeampi, hän olisi ollut kuudes. Silloin hän olisi yltänyt tavoitesijoitukseensa. Eveliina Piippo oli 15 sekunnin päässä kymppisakista. Se olisi ollut hänen tasolleen loistava sijoitus, Nousiainen sanoo.

Nousiainen nostaa kolmantena ”varmana” nimenä viestiin Krista Pärmäkosken. Suomen hiihtotähti kuuluu itsestäänselvästi viestijoukkueeseen, vaikka hänen kisansa Planicassa ovat menneet alakanttiin.

Viestijoukkueen neljäs nimi on hakusessa.

– Jasmi Joensuu ei näyttänyt mitään ihmeitä. Johanna Matintalolta toivotaan hirveää hyvää hiihtoa, mutta hänkin on ailahdellut paljon tämän kauden aikana. On tosi haastava tilanne valmennusjohdolle löytää neljäs hiihtäjä viestiin, Nousiainen totesi.

Jasmi Joensuu hiihtää nousua Planican MM-hiihdoissa.

Jasmi Joensuu piti suoritustaan tiistaina perushyvänä, mutta myönsi jääneensä kauas muista. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Toisen Ylen hiihtoasiantuntijan Kalle Lassilan mukaan Suomen valmennusjohto joutuu tekemään nyt ratkaisun neljännestä hiihtäjästä omalla silmällä ja arviollaan.

– Nyt ei ole niin paljoa tulospohjaa, jolla tehdä valinta. Jasmi Joensuu on hiihtänyt tähän mennessä kaikki matkat. Johanna Matintalolla on vain sprintti alla. Luulen, että tilanne kääntyy Matintaloon. Hän on vähän tuoreempi lähtemään viestiin. Matintalolla on myös tällä kaudella hyvä avausosuus Beitostölenin maailmancupin viestistä, Lassila toteaa.

Kolmannen hiihtoekspertin Aino-Kaisa Saarisen mukaan Suomi on tällä hetkellä haastaja mitalitaistossa.

– Siellä on Ruotsi, Norja, Yhdysvallat ja Saksa. Mitali vaatii sitä, että kaikki onnistuvat yläkanttiin. Ja se vaatii myös jonkun näistä edellä olevista joukkueiden epäonnistumista. Niin kuin Ruotsi floppasi edellisissä MM-kisoissa Oberstdorfissa, Saarinen toteaa.

Jasmi Joensuu puhui suoraan tilanteestaan tiistain kisan jälkeen.

– Kyllähän kaikki näkevät, että ei minua kannata panna vapaan osuuksille. Ainakaan tällaisilla radoilla, Joensuu sanoi ja viittasi kahteen viimeiseen osuuteen.

– Jos mentäisiin tasamaata, olisi eri juttu. Mutta olin tänään selvästi heikoin naisistamme.

Piippoa pidetään puolestaan vahvana ehdokkaana vapaan osuuksille ja etenkin kolmososuudelle.

– Lähdetään taistelemaan. Tänään sain hetken maistaa Frida Karlssonin peesiä. Pysyin siinä mukana sprinttinousun, Piippo kertoi asetelmistaan viitaten tiistain ruotsalaiseen MM-hopeamitalistiin.

Mikä on Johanna Matintalon tilanne?

Suomen naisten vastuuvalmentaja Jussi Piirainen sanoo, että tällä hetkellä ei ole uutisia kerrottavana viestijoukkueen kokoonpanosta.

– Se ilmoitetaan huomenna illalla, niin alkaa olla kaikille muillekin selvä, Piirainen kommentoi.

Johanna Matintalo ihmetteli romahdustaan viime torstain sprintissä, sillä hän oli ollut omien sanojensa mukaan hyvässä iskussa kisanomaisessa harjoituksessa ennen MM-kisoja. Henkilökohtainen valmentaja Ville Oksanen pohdiskeli sprintin jälkeen, että lepo voisi olla Matintalolle parempi ratkaisu kuin harjoittelu.

Miten viime päivät Johannalla ovat menneet?

– Hyvin, Piirainen kuittasi kysymyksen.

Jussi Piirainen katsoo eteenpäin aurinkolasit silmillään.

Jussi Piiraisella riittää vielä mietittävää ennen MM-viestiä. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Usko menestykseen ei ole Piiraisen silmissä myöskään hiipunut.

– Uskon, että iskukyky on kova viestipäivänä. Tässä on pari päivää aikaa. Lähdetään taistelemaan kovista sijoista, Piirainen totesi.

Planican MM-kisoissa on puhuttu paljon vaisujen tulosten jälkeen muun muassa suomalaisten laskutaidoista. Piirainen ei lähtenyt spekuloimaan asialla vapaan hiihtotavan kisan jälkeen, sillä ei ollut ehtinyt analysoida vielä kaikkia kisan tapahtumia.

– En osaa sanoa tarkasti. Kertun hiihdossa ei näkynyt väsymystä. Oli kovaa lyöntiä. Koko matka pitää osata hiihtää, Piirainen totesi.

Naisten viesti hiihdetään torstaina 2.3. klo 13.30. Suora lähetys TV2:ssa, Areenassa ja Yle-sovelluksessa. Katso MM-kisojen aikataulu tästä linkistä.

Alta voit äänestää oman suosikkijoukkueesi Planican MM-viestiin. Äänestämiseen tarvitset Yle-tunnuksen. Äänestäneiden kesken arvotaan Urheilustudion tuotepalkinto.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *