• 16 maaliskuun, 2023

Saara Esko on allekirjoittanut useita pelaajasopimuksia, jotka kielsivät raskaaksi tulemisen – ”Kaikilla on oikeus äitiyteen”


Hämeenlinnan lentopallokerhon pelaajasopimuksien ”raskauspykälä” ei ole tätä päivää, sanoo Joukkueurheilijat ry:n hallituksen jäsen Vilma Kesänen.

Saara Esko pelaa lentopalloa.

Entinen huippulentopalloilija Saara Esko maajoukkuepaidassa vuonna 2019. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Hämeenlinnan Lentopallokerhon pelaajasopimuksen mukaan seuran talousvelvoitteet pelaajaa kohtaan raukeavat, jos pelaaja tulee kesken sopimuskauden raskaaksi. Yle uutisoi asiasta keskiviikkona.

Vastaava sopimus on entiselle huippulentopalloilija Saara Eskolle, 42, tuttu Euroopan kentiltä.

Oriveden Ponnistuksessa ensimmäiset SM-mitalinsa voittanut Esko siirtyi kaudeksi 2001–2002 Saksaan 21-vuotiaana ja pelasi sittemmin ammattilaisena myös Belgian ja Italian sarjoissa. Hän päätti komean aktiiviuransa vuonna 2010.

– Kyllä minulla on ollut Saksassa ja Italiassa sellaiset pykälät. Silloin en ajatellut sitä mitenkään vaikeana asiana, koska asia ei ollut itselleni ollenkaan ajankohtainen. Ajattelin, että se kuuluu ammattiurheiluun. Mutta jos olisin vanhemmalla iällä tekemässä sopimusta ja olisi perheenlisäyshaaveita, ehkä silloin se olisi pykälä, jota miettisin, Esko sanoi.

Suomessa hän ei muista törmänneensä vastaavaan sopimuspykälään.

– Olin niin nuori kun lähdin ulkomaille, enkä ole sen jälkeen pelannut Suomessa.

Vastaava sopimuspykälä nousi julkisuuteen myös, kun huippujalkapalloilija Sara Björk Gunnarsdottir voitti oikeustaistelun entistä seuraansa Lyonia vastaan.

Lyon joutui maksamaan Gunnarsdottirille 82 000 euroja palkkoja, joita työnantaja oli pimittänyt pelaajalta raskauden takia.

Työelämän säännöt urheiluun

Lentopalloilija Ronja Heikkiniemi kertoi Ylelle Hämeenlinnan Lentopallokerhon vuoden 2018 sopimustarjouksesta. Sopimuksessa oli ehto, ettei pelaaja saa tulla kauden aikana raskaaksi. Heikkiniemi ei ehtoon suostunut.

Lentopallon huippuseura on vuosia kieltänyt pelaajiaan tulemasta raskaaksi – ”Tämä on nöyryyttävä tapa”, joukkueen entinen pelaaja sanoo.

Koripallon, lentopallon, salibandyn ja pesäpallon pelaajayhdistys Joukkueurheilijat ry:n hallituksen jäsen, koripalloilija Vilma Kesänen ei ole törmännyt raskautta koskeviin sääntöihin pelaajasopimuksissaan.

– Toki tämä on vain omalta kohdaltani. En pysty antamaan yleisesti kommenttia siitä, millaisia sopimuksia on laajemmin lajin parissa. Ne on aina sovittu niin henkilö- ja tapauskohtaisesti.

Kesänen ei muista, että raskautta koskevista pykälistä olisi ollut puhetta pelaajien kanssa. Toisaalta sopimuksista ei ole keskusteltu kollegoiden kanssa kovin tarkasti.

Aiheesta on puhuttu aiemminkin suomalaisessa palloilussa. Esimerkiksi kuusi vuotta sitten koripalloilija Taru Tuukkanen kertoi Ylen jutussa salanneensa raskautensa viime metreille.

Kesäsen mukaan raskautta kontrolloiva pykälä pelaajasopimuksessa ei ole tätä päivää. Olisi löydettävä keinoja, joilla henkilökohtainen elämä huomioidaan urheilussa muun työelämän tapaan.

– On luonnollinen asia, että perhettä tulee jossain vaiheessa. Sitä pitäisi kyetä huomoimaan myös urheilun puolelta.

– Jos tällaisia (sopimuksia) on enemmänkin, on ilman muuta tärkeää keskustella ja ottaa aihe esille. Yhteistyö seurojen, pelaajien, lajiliittojen ja pelaajayhdistysten välillä on saatava toimimaan, jos tuollaista asiaa halutaan muuttaa.

Sinikeltaisia lentopalloja kangaskorissa.

Kuva: Dani Branthin / Yle

Saara Eskon mukaan raskautta ei voi kieltää keneltäkään.

– Toisaalta ymmärrän myös seuran näkökannan. Heidän on kuitenkin saatava vastaanvantasoinen pelaaja tilalle. Kaikilla on tietenkin oikeus äityiteen. Raskautta ei valitettavasti voi aina suunnitella. Että tuona päivänä tulen raskaaksi. Vähän kaksipiippuinen asia.

Esko itse tuli raskaaksi viimeisellä ammattilaiskaudellaan, kun hän pelasi Carpin joukkueessa Italian A2-sarjassa.

– Se oli suunniteltu niin, että pystyin pelaamaan kauden loppuun ja olin vielä naisten maajoukkueen mukana sen kevään karsinnoissa. Jos raskaus olisi tapahtunut kesken kauden, seura olisi ollut pettynyt, enkä olisi kehdannut pyytää korvausta, koska jotenkin sitä aina sitoutuu siihen kauteen.

Saara Esko pohtii, että huippu-urheilijan äitiys on haastava ja iso kysymysmerkki lajissa kuin lajissa.

Hän mainitsee esimerkkinä beach-volley -pelaaja Taru Lahti-Liukkosen, joka sai lapsen vuonna 2021. Lahti-Liukkonen ei ollut vuonna 2022 Opetus- ja kulttuuriministeriön urheilija-apurahan saajien listalla. Tänä vuonna Lahti-Liukkonen sai avustusta.

– Hän jäi ihan tyhjän päälle. Se ei ole mielestäni hyväksyttävää. Joku ratkaisu tai turva ammattiurheiluun pitäisi kehitellä, Esko sanoi.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *