• 10 heinäkuun, 2023

Monessa joukkueessa kuohuu ennen jalkapallon MM-kisoja – Sambian valmentajaa epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä


Jalkapallon MM-kisat käynnistyvät alle kahden viikon kuluttua Australiassa ja Uudessa-Seelannissa, mutta läheskään kaikkien joukkueiden valmistautuminen koitokseen ei ole sujunut auvoisasti.

Sambian päävalmentaja Bruce Mwapea epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä, Guardian kertoi lauantaina. Mwapen lisäksi myös alle 17-vuotiaiden tyttöjen valmentaja Kaluba Kangwa on tutkinnan kohteena.

– Jos Mwape haluaa maata jonkun kanssa, on suostuttava, eräs nimettömänä pysyttelevä pelaaja kertoi lehdelle.

Erään lähteen mukaan pelaajia uhattiin sanktioilla, jos joku uhkaa kertoa tapahtumista ulkopuolisille. Lähteen mukaan liitto on sulkenut tapaukselta silmänsä, sillä joukkueen tulokset ovat olleet hyviä.

Bruce Mwape

Sambian päävalmentaja Bruce Mwapea epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Kuva: DeFodi Images via Getty Images

Perjantaina Sambia voitti maailmanlistan toisena majailevan, turnauksen mitalisuosikkeihin lukeutuvan Saksan 3–2.

Sambian jalkapalloliiton puheenjohtaja Andrew Kamangan mukaan tapauksen tutkinta on siirretty Fifalle ja poliisille. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei kommentoinut asiaa Guardianille.

Nigeria ahdingossa

Kisaemäntä Australian kanssa samassa lohkossa pelaava Nigeria on ajautunut syvään ahdinkoon. Maan jalkapalloliitto on uhannut potkia pihalle päävalmentaja Randy Waldrumin, ja joukkueen pelaajat ovat väläyttäneet jopa boikotoivansa MM-avausotteluaan maksamattomien palkkioiden vuoksi.

Maajoukkuepestin ohella Pittsburghin yliopistossa valmentava Waldrum puhui kesäkuussa amerikkalaisessa podcastissa joukkueensa kohtaamista ongelmista.

Nigeria joutui perumaan valmistelevan leirinsä, pelaajilta ja valmentajalta on jäänyt palkkoja saamatta eikä matkajärjestelyissä ole huomioitu esimerkiksi Kansainvälisen jalkapalloliiton vaatimuksia.

– Meillä piti olla 10–12 päivän leiri Nigeriassa ennen Australiaan matkustamista, mutta liitto perui sen. Seurat kohtelevat pelaajia paremmin kuin miten heitä täällä maajoukkueessa kohdellaan. Voisin kertoa niin monia kauhutarinoita pelireissuiltamme… Pelaajat eivät saa heille luvattuja bonuksia eivätkä päivittäisiä korvauksia, päävalmentaja Waldrum vuodatti australialaismedian mukaan.

Asisat Oshoala

Barcelonan Asisat Oshoala on Nigerian tähtipelaaja. Kuva: EPA-EFE

– Tiedän, ettemme ole valmistautuneet, kuten meidän olisi pitänyt. Olen ollut viime aikoina, etenkin viime viikkoina, todella turhautunut liittoon ja sieltä saamaamme olemattomaan tukeen, Waldrum jyrisi.

Kansainvälinen jalkapalloliitto kertoi kesäkuussa, että jokainen kisoissa pelaava pelaaja ansaitsee vähintään 28 000 euroa.

Protestoinut aiemminkin

Nigerian joukkue ei suinkaan ole ensimmäistä kertaa tukkanuottasilla maan liiton kanssa. Kesän 2019 MM-kisoissa joukkue uhkasi jäädä hotellille maksamattomien korvausten vuoksi.

Vuonna 2016 Nigeria voitti Afrikan mestaruuden ja joutui kisojen jälkeen vaatimaan maksamattomia palkkoja pääkaupunki Abujan kaduilla.

Jo vuonna 2004 Nigerian joukkue istui kolme päivää hotellilla Afrikan mestaruskisojen jälkeen, kunnes palkkioista päästiin sopuun.

Myös viime vuonna joukkue jäi hotelliinsa Afrikan mestaruuskisojen jälkeen kahdeksi päiväksi odottamaan korvauksia.

Nyt joukkueen pelaajien on kerrottu suunnittelevan lakkoa MM-kisojen avausottelun kohdalle. Nigeria kohtaa MM-avauksessaan Kanadan 21. heinäkuuta.

Nigerian joukkue polvistuneena kuvaan.

Nigerian pelaajat uhkasivat jäädä hotelliin MM-kisoissa 2019. Kuva: Getty Images

Myös muissa joukkueissa ongelmia

Nigeria ei ole ainoa B-lohkon maa, jossa on ilmennyt ongelmia ennen MM-turnausta. Myös hallitseva olympiavoittaja Kanada uhmasi helmikuussa liittoaan lakolla, jonka liitto kuitenkin kielsi. Naisten maajoukkueen ja liiton työehtosopimus umpeutui 2021, eivätkä osapuolet ole päässeet sopuun.

Liiton talouden on kerrottu olevan jopa konkurssin partaalla, minkä vuoksi se on karsinut maajoukkueiden menoja.

Christine Sinclair istuu ja levittelee käsiään.

Kanadan maajoukkueen konkari Christine Sinclair on vaatinut joukkueelle parempia resursseja. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Myös Helmareiden kanssa samassa MM-karsintalohkossa pelannut Irlanti on ollut kohun keskiössä ennen historiansa ensimmäistä MM-turnaustaan.

Irlannin hollantilaisluotsi Vera Pauw’ta on syytetty epäasiallisesta käytöksestä hänen valmentaessaan NWSL-seura Houstonia vuonna 2018. Pauw on kiistänyt syytökset.

Khadija Shaw

Khadija Shaw on Jamaikan tähtipelaaja. Hän oli viime kaudella Manchester Cityn paras maalintekijä 20 osumallaan. Kuva: MI News/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Ongelmia on ollut myös muissa maajoukkueissa. Esimerkiksi Jamaikan joukkue ilmaisi kesäkuussa sosiaalisen median julkaisussa tyytymättömyytensä maan jalkapalloliittoon.

Pelaajat olivat jääneet ilman asianmukaisia korvauksia ja ongelmia oli ollut niin harjoitusolosuhteiden, matkustuksen, ruoan kuin välineidenkin kanssa. Cheyna Matthews paljasti erään pelaajan äidin järjestäneen joukkorahoituksen joukkueelle.

Espanja ja Etelä-Amerikka

Espanja ja Etelä-Amerikka kohtasivat alkulohkossa 2019. Kuva: Peter Powell / EPA / All Over Press

Etelä-Afrikan maajoukkueen piti valmistautua MM-turnaukseen kohtaamalla Botswana viime viikon sunnuntaina. Joukkueella ja liitolla on kuitenkin kärhämää, minkä vuoksi päävalmentaja Desiree Ellis joutui kokoamaan joukkueen lähinnä paikallisten seurojen pelaajista. Etelä-Afrikan riveissä pelasi muun muassa 13-vuotias pelaaja.

Joukkue taipui Botswanalle 0–5.

Joukkue ei ollut tyytyväinen, sillä liitto ei ollut kertonut, paljonko pelaajat saavat korvauksia MM-kisoissa pelaamisesta. Lisäksi liitto oli sijoittanut MM-kenraalina toimineen Botswana-ottelun pienelle, 5 000 katsojaa vetävälle stadionille, joka ei olosuhteiltaan täyttänyt edes miesten pääsarjan kriteerejä.

Tapaus on Etelä-Afrikalle erityisen nolo, sillä maa on hakemassa naisten vuoden 2027 MM-kisoja.

Etelä-Afrikan maajoukkue ja liitto pääsivät sovintoon keskiviikkona.

Alexia Putellas katsoo sivuun kamerasta,.

Alexia Putellas on valittu kahdesti maailman parhaaksi pelaajaksi. Hänen osallistumisensa MM-turnaukseen oli epävarmaa. Kuva: Getty Images

Viime vuonna ongelmia on ollut lisäksi Espanjan ja Ranskan joukkueissa. Viime syksynä 15 pelaajaa kieltäytyi maajoukkuekutsusta niin kauan kuin Jorge Vilda toimii joukkueen valmentajana. Liitto asettui riidassa Vildan taakse, ja osa tähtipelaajista on sittemmin palannut maajoukkueeseen.

Ranskan jalkapalloliitto potki sen sijaan pihalle päävalmentaja Corinne Diacren ja palkkasi tilalle Qatarissa miesten MM-kisoissa Saudi-Arabiaa luotsanneen Herve Renardin.

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa käytävät jalkapallon MM-kisat pelataan 20.7.–20.8.2023. Yle näyttää kisat kanavillaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *