• 2 kesäkuun, 2023

Lieksan seurakunta vastaa pride-kohuun – järjestää kaupungin historian ensimmäisen sateenkaarimessun


Perussuomalaisten kaupunginvaltuutettu vertasi viime maanantaina pride-aatetta muun muassa pedofiliaan ja eläimiin sekaantumiseen. Seurakunta haluaa osoittaa tukensa sateenkaariväkeä kohtaan.

Regnbågsflaggan i motljus.

Lieksan kirkkoherra Lea El Bardi uskoo, että seurakunnalta tuleva tuki on sateenkaariväelle merkityksellistä. Kuva: Ludovic Bertron / Wikimedia Commons

Lieksan seurakunta on päättänyt järjestää sateenkaarimessun vastauksena kaupunginvaltuustossa kuultuun puheenvuoroon.

Maanantaina lieksalainen kaupunginvaltuutettu Keijo Porkka (ps.) piti kaupunginvaltuustossa pitkän puheenvuoron, jossa hän arvosteli kärkkäästi pride-liikettä.

Porkka muun muassa väitti, että sateenkaariliputusta kannattavat hyväksyvät eläimiin sekaantumisen ja haluavat alentaa seksuaalisen kanssakäymisen suojaikärajan 12 ikävuoteen.

Itä-Suomen poliisi on vahvistanut, että valtuuston kokoukseen liittyen on tehty rikosilmoitus.

Lieksan seurakunnan kirkkoherra Lea El Bardi kertoo, että seurakunta tunsi tarvetta antaa tukensa sateenkaariväelle. Messu on vastaus ahdistavaan tilanteeseen.

Sateenkaarimessu on Lieksassa ensimmäinen laatuaan. Kirkkoherra El Bardi uskoo, että seurakunnalta tuleva tuki on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille erityisen merkityksellistä.

– Suomessa seurakuntien ja sateenkaariväen yhteistyö on jo melko yleistä, mutta ei Lieksassa. Asiaa on pohdittu meillä useasti aiemminkin. Nyt oli aika toimia, El Bardi sanoo.

Sateenkaarimessusta uutisoi ensimmäisenä Lieksan lehti.

Lieksassa tukea todella tarvitaan

Useat Lieksan päättäjät ovat tuominneet perussuomalaisten Keijo Porkan puheen pride-liputukseen ja sateenkaariyhteisöön liittyen. Esimerkiksi Lieksan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Väänänen on toivonut, että koko kaupunkia ei leimattaisi Porkan puheiden perusteella.

Myös kirkkoherra Lea El Bardi järkyttyi maanantaina kaupunginvaltuustossa lausutuista sanoista.

– Puhe herätti minussa ahdistusta ja ihmetystä. Toisaalta on hyvä, että asiasta nousi kohu. Näen myös, että nyt väännetään todella tarkkaan, että kuka sanoo mitäkin ja mihin asiat liittyvät, El Bardi pohtii.

El Bardi toivoo sateenkaarimessun osaltaan kannustavan myös muita lieksalaisia tahoja reagoimaan tilanteeseen.

– Suurin osa kuitenkin suhtautuu sateenkaari-ihmisiin myönteisesti. Jostain syystä tuen antaminen voi silti olla vaikeaa, ei välttämättä uskalleta ilmaista sitä.

Lieksan historian ensimmäinen sateenkaarimessu pidetään 15. kesäkuuta. Suunnitelmat ovat jo hyvällä mallilla. Messua rakennetaan yhdessä kanttorin, kahden papin ja vapaaehtoisten joukon kanssa.

Kirkkoherra toivoo, että seurakunnan tuen osoitus huomattaisiin.

– Vaikka kirkko olisikin tyhjä messun aikana, viemme tuen ja kannustuksen viestiä yhdessä eteenpäin. Tällä paikkakunnalla sitä todella tarvitaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *