• 31 toukokuun, 2023

Tuomas Sammelvuo niittää hurjaa menestystä maailmalla ja pitää edelleen yhteyttä Venäjälle – ”Eivät ne mihinkään katoa”


TORINO. Tuomas Sammelvuon valmentamalla Kędzierzyn-Koźlella on ottelupallo lentopallon Mestarien liigan finaalissa. Vastustajajoukkue Jastrzębie on joutunut toimittamaan helpon pallon vastapuolelle, ja päädyssä mylvivä puolalaisyleisö laskee kosketukset ennen ratkaisua. Kun puolankielinen kolmea tarkoittava trzy raikaa hallissa, Koźlen tähtipelaaja Bartosz Bednorz lyö pallon ohi yhden miehen torjunnan ja aika tuntuu pysähtyvän.

Yleisö jähmettyy valmiina juhlimaan, mutta pallo laskeutuu muutaman sentin päätyviivan väärälle puolelle.

Voitto neljässä erässä lipeää Kędzierzyn-Koźlen käsistä, kun Jastrzębie kääntää hyökkäysvirheen jälkeen erän voitokseen. Ratkaisu haetaan viidennestä erästä. Ilme Tuomas Sammelvuon kasvoilla ei värähdäkään, mutta päässä varmasti myllertää.

Kaksi vuotta sitten Tokiossa suomalainen oli Venäjän maajoukkueen päävalmentajana muutaman pisteen päässä olympiakullasta, mutta Ranska kampesi lopulta viidennen erän voitokseen. Itseään tappion jälkeen pitkään keräillyt Sammelvuo myönsi finaalin jälkeen, että olympiavoiton lipuminen käsistä ”sattui ihan hirveästi”.

Vaatii rautaisia hermoja, että kipeät muistot eivät palaisi mieleen Mestarien liigan finaalin viidennen erän aikana. Toisaalta Sammelvuon elämässä on tapahtunut valtavasti lentopallohallien ulkopuolella runsaan vuoden aikana.

Tuomas Sammelvuo teki suomalaista lentopallohistoriaa.

Tuomas Sammelvuo tuulettaa Mestarien liigan finaalissa. Kuva: IMAGO/Fotostyk/ All Over Press

Venäjän hyökkäyssota

Helmikuussa 2022 Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan. Suomalaisvalmentaja oli samaan aikaan sekä Venäjän lentopallomaajoukkueen että Pietarin Zenitin päävalmentaja. Sammelvuon vaimo puolestaan on ukrainalainen.

Päivä Venäjän hyökkäyksen jälkeen Zenit tiedotti Sammelvuon irtisanoutuneen. Sopimus Venäjän maajoukkueen kanssa oli Sammelvuon mukaan loppunut jo ennen sodan alkamista, eikä uutta ollut allekirjoitettu. Toukokuussa maan liitto tiedotti, että suomalainen ei jatka maajoukkueen päävalmentajana.

Sammelvuo sai kuitenkin valtavasti kritiikkiä ja jopa vihapostia, koska ei kommentoinut tilannetta julkisuudessa sanallakaan. Hän oli jäänyt Venäjälle järjestämään muun muassa asuntoasioitaan ja puolisonsa viisumiasioita. Toukokuun lopulla Sammelvuo vastasi saamaansa kritiikkiin Ylen Urheiluhullut-ohjelmassa.

Urheiluhullut: Tuomas Sammelvuo kertoo lähdöstään Venäjältä.
Tuomas Sammelvuo lähikuvassa.

Tuomas Sammelvuo johti Venäjän lentopallomaajoukkueen olympiafinaaliin. Kuva: Getty Images

Sota Ukrainassa osuu edelleen henkilökohtaisesti lähelle Tuomas Sammelvuon elämää. Huoli Alina-vaimon Ukrainassa asuvan suvun tilanteesta on jatkuvaa.

Suurvallan aloittama brutaali hyökkäyssota ei kuitenkaan katkaise suhteita vuosien saatossa tärkeiksi tulleisiin ihmisiin Venäjällä.

– Edelleen, esimerkiksi nyt kun Kazan voitti mestaruuden, sieltä on pelaajia ja valmentajia ollut yhteydessä. Eiväthän ne ihmiskontaktit mihinkään katoa, eikä tarvitsekaan kadota, Sammelvuo sanoo Yle Urheilulle Torinossa.

Sammelvuo sai kritiikkiä siitä, että ei lähtenyt heti sodan alettua pois Venäjältä. Hän halusi kuitenkin hoitaa myös entisen työantajan ja pelaajien kanssa asiat ”niin kuin ne kuuluu normaalisti hoitaa ihmisten välillä”. Entisestä elämästä luopuminen Venäjällä sujui kaikkien käytännön asioiden kannalta onnistuneesti.

– Kaikki on hyvin järjestyksessä, eikä ole ongelmaa, Sammelvuo sanoo.

”Päivittäinen arki on mahtavaa”

Uusi alku Puolassa

Urheilullisesti vakuuttavaa työtä Venäjän maajoukkueessa ja Superliigassa vuosia tehnyt Sammelvuo solmi sotakevään aikana sopimuksen Puolan liigaan.

Suomalaisen taustaa itärajan takana ei nähty ongelmana maassa, jonka poliittinen suhtautuminen Venäjään on Euroopan tiukimpia.

Uusi valmennuspesti löytyi kaksi edellistä Mestarien liigan pokaalia voittaneesta huippujoukkueesta Kędzierzyn-Koźlesta, jossa Sammelvuo oli pelannutkin yhden kauden vajaat 15 vuotta sitten.

Edessä oli uusi valmennuskulttuuri. Sammelvuo oli valmentanut urallaan vain Venäjällä ja Suomen maajoukkueessa ennen siirtoaan Puolaan. Paineet ja odotukset lentopallohullun maan menestysseurassa olivat suuret. Kuuden kuukauden tauko ennen uutta pestiä tuli hurjasta työtahdistaan tunnetulle Sammelvuolle tarpeeseen.

– Olin todella väsynyt, kun jäin Zenitistä pois. Uskoisin, että se jakso auttoi tosi paljon tähän kauteen. Pääsin katsomaan muiden valmentajien tekemisiä ja analysoimaan omia tekemisiä. [Aloittaessani] oli virtaa todella paljon, Sammelvuo kertoo.

Tuomas Sammelvuo kentän laidalla lentopallon Mestarien liigan finaalissa.

Tuomas Sammelvuo sai uralleen uuden alun Puolassa. Kuva: Ilkka Loikkanen

Energiaa tarvittiin, sillä Kędzierzyn-Koźlella on ollut kauden aikana valtavasti pelejä. Kauden päättänyt Mestarien liigan finaali oli joukkueelle 56:s kilpailullinen ottelu syyskuun lopusta lähtien. Sammelvuon joukkojen menestyksekäs matka Puolan cupin voittoon, Puolan liigan hopealle ja Mestarien liigan loppuotteluun on ollut pitkä.

– Joukkue voitti viime kaudella kaiken ja on ollut pitkään yhdessä. Ei ole helppoa tulla sellaiseen tilanteeseen valmentajana. Olen yrittänyt sopeutua siihen ja tuoda myös omat juttuni, suomalaisluotsi selvittää.

Kędzierzyn-Koźle myi kauden alla ykköstähtensä, Euroopan vuoden lentopalloilijaksi valitun Kamil Semeniukin Italiaan Perugiaan. Sammelvuon mukaan puuttuva palanen löytyi vasta, kun Bartosz Bednorz saapui joukkueeseen tammikuussa Kiinasta. Joukkueen pelityyli vahvistui ja itseluottamus kasvoi.

Puolan liigan finaaleissa Kędzierzyn-Koźle jäi täysin Eemi Tervaportin edustaman Jastrzębien jalkoihin. Sammelvuolla oli kuitenkin reilu viikko aikaa löytää keinot asetelman kääntämiseen ennen Mestarien liigan finaalia samaa joukkuetta vastaan. Kaikki lähti kovasta työnteosta.

Tuomas Sammelvuo seuraa pelaajansa syöttöä.

Tuomas Sammelvuo seuraa peliä Mestarien liigan finaalissa. Kuva: Ilkka Loikkanen / Yle

Arjesta voittoihin

Mestarien liigan finaalin viides erä Torinossa on edennyt Kędzierzyn-Koźlen komennossa. Joukkue hyytyy hetkeksi ratkaisupallojen lähestyessä, ja hukkaa 9–6-johtonsa. Päätöserän tilanne muistuttaa Sammelvuon kannalta kuumottavalla tavalla Tokion olympiafinaalia.

Euroopan arvostetuimman seurajoukkuekilpailun loppuottelussa Tuomas Sammelvuon joukkue löytää kuitenkin vielä uuden vaihteen. David Smith lyö lähes tyhjältä verkolta viidennen erän loppulukemiksi 15–12 ja Kędzierzyn-Koźlen juhlat alkavat.

Ensimmäisenä suomalaisvalmentajana lentopallon Mestarien liigan voittanut Tuomas Sammelvuo kyynelehtii liikutuksesta halatessaan valmennustiimiään ja juostessaan syleilemään pelaajiaan ympäri kenttää.

– Huippu-urheilussa pelataan tuloksesta. Voittaminen on hienoa, totta kai. Sen takia tätä tehdään. Tämä merkitsee paljon myös henkilökohtaisesti. On hienoimpia kokemuksia, kun jokainen tuntee voittamisen hetkellä olevansa osa jotakin itseään suurempaa, Sammelvuo tunnelmoi.

Tuomas Sammelvuo valittiin Suomen lentopallon Hall of Fameen.

Tuomas Sammelvuo valittiin Suomen lentopallon Hall of Fameen syksyllä 2021. Kuva: Tomi Hänninen

Sammelvuon saavutukset suomalaisena palloiluvalmentajana ovat omassa luokassaan. Menestystä on varmasti tulossa tulevinakin vuosina, mutta Sammelvuo kertoo karsastavansa ajatusta haaveilemiensa pokaalien ja voittojen listaamisesta.

– Olisi helppo sanoa, että haluaa voittaa jotain uudestaan. Mutta kyllä se vaan on tuo päivittäinen arki. Sen eläminen on mahtavaa. Mitä enemmän valmentaa, sitä enemmän uskon, että siitä ne tulokset tulevat. Vaikka päiväohjelma näyttää samalta, päivät ovat täysin erilaisia.

– Totta kai haluan valmentaa huipulla, se on selvä tavoite. Mestaruudet ovat seuraamus hyvästä työstä ja monen asian pitää loksahtaa paikalleen.

Tasan kymmenen vuotta sitten Sammelvuo alkoi valmentaa Suomen miesten maajoukkuetta. Sen jälkeen suomalaiskoutsi on työskennellyt itseään säästämättä. Moni asia on loksahtanut paikoilleen, mutta vuosikymmeneen mahtuu myös karvaita pettymyksiä. Viime kevät näytti, että kaikkeen ei päävalmentajanakaan voi itse vaikuttaa.

Uusi manner kutsuu

Yksi Sammelvuon tavoitteista on ollut palata maajoukkuevalmennuksen pariin. Sekin tavoite täyttyi, sillä kun Mestarien liigan voitosta on kulunut alle viikko, on suomalainen matkustanut jo Kanadaan. Kehittyminen valmentajana uudessa kulttuurissa motivoi.

– On kiva mennä sinne. Pohjois-Amerikka on itselleni täysin uutta ja Kanadalla on sukupolvenvaihdos menossa. Joukkue on tosi organisoitu, ja siellä on kovan työnteon kulttuuri, Sammelvuo valottaa.

Suuressa roolissa Sammelvuon siirrossa oli huippuvalmentaja Glenn Hoag, jonka suomalainen tuntee jo vuosien takaa.

– Katsotaan mitä saadaan aikaan. Kanadan pelaajilla hirveä henki taistella paikkansa olympialaisiin ensi vuodelle.

Ura kulkee laadukkaan ja vaativan arjen siivittämänä kohti seuraavia voittoja. Venäjän liigassa Sammelvuon valmennusuran kruunu oli mestaruuteen johtanut vuosien projekti Kemerovossa. Siperiassa Sammelvuo opiskeli väsymättä peliä, kehitti itseään, luki kirjallisuutta ja oli jatkuvasti yhteydessä kollegoihinsa ympäri maailmaa.

Sammelvuo myöntää, että noiden Venäjän-vuosien jälkeen jotain on miehessä myös muuttunut.

– Jonkin verran on muuttunut. Sama intohimo on edelleen läsnä. Ehkä olen oppinut kuuntelemaan itseäni sen verran, että elämä ei ole ihan 24/7 pelkkää lentopalloa.

Lentopallon miesten Kultaisen liigan ottelu Tšekki–Suomi nähdään keskiviikkona suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 19.50.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *