• 17 heinäkuun, 2023

Tenniksen valtakausi vaihtuu ja Carlos Alcaraz on tarttunut valtikkaan – nuoren espanjalaisen supertähden haastajat tulevat tällä hetkellä Pohjoismaista


Tennismaailman huippu on pysynyt muuttumattomana lähes 20 vuotta. Carlos Alcarazin sunnuntainen Wimbledon-voitto on konkreettinen merkki tenniksen uudesta aikakaudesta.

Tennispelaaja Carlos Alcaraz lyö palloa.

Carlos Alcaraz on ensimmäinen Wimbledon-voittaja 19 vuoteen, joka on muu kuin Roger Federer, Novak Djokovic, Rafael Nadal tai Andy Murray. Kuva: EPA-EFE

Tennismaailman kärkeen viime vuoden lopulla noussut ja nyt Wimbledonin miesten kaksinpelin voittanut 20-vuotias espanjalainen Carlos Alcaraz on ottanut tukevan otteen tenniksen supertähtien valtikasta. Alcaraz voitti Serbian Novak Djokovicin sunnuntaina lähes viisituntisessa Wimbledon-finaalissa.

Tenniksen huipulla valtakauden vääjäämätön vaihtuminen on käsillä. Djokovic ja Ison-Britannian Andy Murray ovat molemmat 36-vuotiaita ja loukkaantumisista kärsinyt espanjalainen Rafael Nadal 37-vuotias. Lisäksi sveitsiläinen lajilegenda Roger Federer ilmoitti päättävänsä mittavan uransa viime vuoden syyskuussa 41 vuoden iässä.

Alcarazin sunnuntaista voittoa voidaan pitää huipputenniksen kannalta käännekohtana, sillä nuori espanjalainen on ensimmäinen Wimbledon-voittaja 19 vuoteen, joka ei tule ryhmästä Djokovic, Murray, Nadal ja Federer.

Nähtiinkö miesten huipputenniksessä vallanvaihto? Novak Djokovic (vas) taipui 5-eräisessä 16 vuotta nuoremmalleen Carlos Alcarazille.

Carlos Alcaraz (kuvassa oikealla) voitti Novak Djokovicin Wimbledonin finaalissa luvuin 1–6, 7–6, 6–1, 3–6, 6–4. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Edellä mainitun nelikon takana oli tenniksen huipulla suuri tyhjiö, sillä nuorempi haastajakaarti on loistanut poissaolollaan viimeisten 10–15 vuoden ajan.

– Sen takia tämä valtakauden vaihdos vaikuttaa räikeämmältä, kun sinne on tullut nyt 20-vuotias ja muitakin vähän yli parikymppisiä, selventää turkulaisen ÅLK:n tennisvalmentaja sekä Ylen tennisselostajana toiminut Ville Nygård.

– Kyllä se näyttää siltä, että Djokovic kuitenkin pysyy vielä vuoden tai kaksi kyydissä mukana.

Nygårdin mukaan Djokovic kykenee haastamaan Alcarazia niin kauan kuin kroppa kestää. Etuna serbialaisella on se, että uran varrella ei ole ollut suuria loukkaantumisia.

Nadalin tapauksessa loukkaantumiset sekä pelaajan fyysinen pelityyli luovat varjon sille, että espanjalainen palaisi enää huipulle.

– En usko, että grand slam -voittoa enää tulee. Jonkin verran menestystä, mutta Nadalin mittarilla keskinkertaista.

Väistyvän sukupolven menestys on kulminoitunut siihen, että Djokovicin, Nadalin ja Federin kaltaiset huiput sparrasivat toisiaan lajin kirkkaimmalla huipulla, jolloin ero takana oleviin kasvoi.

Nyt tennismaailman katseet ovat kiinnittyneet tiukasti Alcaraziin. Pelaajatyypiltään nuori espanjalainen on monipuolinen ja fyysinen pelaaja.

– Hän on tyypillinen seuraavan sukupolven pelaaja. Fyysisempi, vahvempi ja räjähtävämpi kuin edeltävät valtiaat.

Nygård näkee, että Alcaraz on monella tapaa erinomainen yhdistelmä Djokovicia, Nadalia ja Federeriä – siitäkin huolimatta, että nuori espanjalainen on oikeakätinen pelaaja.

– Hän on vaikea haastettava, sillä heikkoa kohtaa ei ole ja vahvuuksia on hirvittävä määrä.

Alcarazin haastajat tulevat Pohjoismaista

Alcarazin tavoin 20-vuotias Tanskan Holger Rune on fyysinen pelaaja, jolta on lupa odottaa tulevaisuuden urotekoja. Rune ei kuitenkaan ole Nygårdin mielestä henkisesti yhtä kypsä kuin Alcaraz.

Tanskan tenniksen superlupaus Holger Rune tuulettaa voittoa Novak Djokovicista Pariisin Masters-turnauksessa 6.11.2022.

Pelaajatyypiltään Holger Runella on Alcarazin kanssa paljon samaa. Kuva: AOP

– Myös 24-vuotias norjalainen Casper Ruud tulee varmasti keikkumaan kärjessä ja voi hyvinkin ottaa grand slam -voiton jossain vaiheessa, mutta hän ei ole yhtä monipuolinen kuin Alcaraz ja Rune.

Casper Ruudin turhautunut reaktio Novak Djokovicia vastaan Ranskan avointen finaalissa.

Casper Ruud on saavuttanut urallaan jo kolmme grand slam -finaalia. Kuva: Getty Images

Nygård povaa kolmessa eri grand slam -finaalissa pelanneesta norjalaisesta pitkäaikaista top-10-pelaajaa.

Huomiotta ei voi jättää myöskään elokuussa 22 vuotta täyttävää Italian Jannik Sinneriä.

– Sinner on tasainen hyvä suorittaja ilman heikkouksia. Hän valitsi tenniksen lajikseen varsin myöhään, joten pelaajan kehityskaari on vielä kesken.

Jannik Sinner tuulettaa

Sinner valitsi tenniksen lajikseen poikkeuksellisen myöhäisellä iällä. Kuva: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Tennismaailmaa tarkasteltaessa huomionarvoista on, että Australiasta ja Pohjois-Amerikasta ei ole näkyvissä tällä hetkellä seuraavaa komeettaa. Tilanne voi kuitenkin muuttua nopeasti.

– Mutta jos yhtä selkeää dominaattoria pitäisi veikata, se on ehdottomasti Alcaraz.

Paikka Alcarazin ja yhä huipputennistä pelaavan Djokovicin rinnalla tenniksen ehdottomassa kärjessä on kuitenkin tiukassa.

Toisaalta edessä saattaa olla myös vaihe, jossa monet nuoret pelaajat ottavat kärkisijoituksia ja välieräpaikkoja – ikään kuin asetelmia hakeakseen.

– Tenniksen mielenkiinnon kannalta kaikki janoavat vastapareja. Olisi hyvä, jos Alcarazille löytyisi esimerkiksi pohjoismaalainen vastapari, jonka kanssa hän kilvoittelisi pitkään.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *