• 14 heinäkuun, 2023

Katso Eemil Helanderin ja valmentaja Ari Nummelan tunteikkaat hetket – ”On hienoa, että olen päässyt tänne”Parantumatonsa syöpää sairastavan Ari Nummelan vointi on olosuhteisiin nähden hyvä. EM-mitali tuli kaksikolle ”väärältä” matkalta.

ESPOO. Suomen Urheiluliiton valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni ja entinen valmennuspäällikkö Tuomo Salonen tulevat onnittelemaan Eemil Helanderin 5 000 metrin juoksua seurannutta Ari Nummelaa.

Helander on juuri juossut nuorten EM-hopealle, ja pitkäaikainen valmentaja on selvästi liikuttuneessa tilassa. Tämä on selvästi enemmän kuin pelkkä mitali.

Nummela sairastaa parantumatonta syöpää. Kokeneella valmentajalla on ollut unelmana nähdä valmennettavansa palkintokorokkeella.

– Haluaisin vielä nähdä Eemilin palkintopallilla Espoossa. Tiedän, että se on Eemilin tärkein tavoite. Minä yritän auttaa, että näin myös tapahtuu, Ari Nummela kertoi keväällä Yle Urheilun haastattelussa.

Helander ei kuulunut Espoossa 5 000 metrin tilastosuosikkeihin, mutta lähti vetämään ennakkoluulotonta vetoa tilastokärki Charles Hicksin vanavedessä. Lopputuloksena upea hopeamitali ja ennätys 13.40,15.

– Tietysti tätä tehdään Eemilille. Hänen suuri tavoitteensa on ollut juniorimitali. Hän on ollut tosi lähellä mitaleita, mutta nyt se tuli. Aivan loistavaa.

– Tietysti oma tausta tässä herkistää. Tämä hopeamitali menee myös tunteisiin.

Mitali ”väärältä” matkalta

Vielä keväällä Helanderin ja Nummelan ajatuksena oli, että mitalia tavoitellaan 3 000 metrin estekisasta. Huippulupaavalla kestävyysjuoksijalla oli puolustettavanaan kahden vuoden takaisten EM-kisojen nelossija.

Nilkkavaiva muutti kuitenkin suunnitelmia. Nummela sanoo, että he ovat pitäneet esteitä Eemilin päälajina.

– Siinä on ollut paremmat mahdollisuudet menestyä. Senkin takia esteitä on pidetty päälajina. En tiedä, muuttaako tämä miehen ajatuksia. Voi olla, että hän kisaa jatkossakin molemmissa.

Helander teki erittäin rohkean juoksun. Yle Urheilun asiantuntija Jaakko Ojaniemi aprikoi, että joukko aloitti liian kovaa. Muun muassa norjalaiselle ennakkosuosikille se oli liikaa ja tämä joutui keskeyttämään.

Helanderin kunto loi kuitenkin edellytykset pysyä tällaisessa vauhdissa mukana.

– Ajatuksena oli, että mitaleista taistellaan. Hicks lähti vetämään alusta asti todella kovaa vauhtia, joten oli vain pysyttävä mukana.

Eemil Helanderin hopeajuoksun loppuhetket.

”Hienoa, että olen täällä”

Nummela seurasi juoksuja hyvin rauhalliseen sävyyn. Vieressä kisaa seurannut kestävyysjuoksuvalmentaja Mikko Rajaniemi keskittyi kovaan kannustamiseen.

– Olin ulospäin rauhallinen. Jännitti kuitenkin, kuinka kaveri kestää Hicksin vauhtia. Sen tiesin, että hän on paremmassa kunnossa kuin Tukholmassa, jossa hän juoksi aiemman ennätyksensä.

Nummelan vointi on olosuhteisiin nähden hyvä.

– Eilen kävin lääketiputuksessa ja ajoin sieltä tänne. Ei mitään. Pystyn tekemään kevyttä arjen toimintaa.

– On hienoa, että olen päässyt tänne ja pystyn olemaan täällä. Tämä on aivan loistojuttu. Olen todella tyytyväinen.

Eemil Helanderin haastattelu hopeajuoksun jälkeen.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *