• 22 kesäkuun, 2023

Yhdistetyn päävalmentaja tekee töitä ilman voimassaolevaa työsopimusta – ”Ei ole mennyt kuin Strömsössä”


Antti Kuisma odottaa, että Hiihtoliitto neuvottelisi hänen kanssaan uudesta työsopimuksesta. Töitä päävalmentaja on tehnyt vapusta lähtien ilman allekirjoitettua sopimusta.

Yhdistetyn päävalmentaja Antti Kuisma Rukalla 27.11.2022.

Yhdistetyn päävalmentaja Antti Kuisma odottaa, että pääsisi jatkamaan työntekoaan kohti ensi kautta kirjallisen työsopimuksen turvin. Kuva: Tomi Hänninen

Yhdistetyn päävalmentajaksi keväällä 2022 valittu Antti Kuisma on tehnyt vapusta lähtien urheilijoiden kanssa ahkerasti töitä ensi kauden menestyksen hyväksi.

Kuisman tilanne on kuitenkin sikäli erittäin erikoinen, että hän tekee työtä ilman voimassaolevaa kirjallista työsopimusta, pelkkien suullisten puheiden varassa. Ne eivät varmista työntekijän juridisia etuja yhtä vedenpitävästi kuin kirjallinen työsopimus.

– Se on totta, allekirjoitettua työsopimusta ensi kaudesta ei ole. Onhan se tässä vaiheessa vuotta hieman erikoinen tilanne, Kuisma totesi Yle Urheilulle juhannusviikon torstaina.

Kaiken taustalla on Hiihtoliiton kaoottiseksi ajautunut ja entisestään paheneva talouskurimus, jonka takia ensi kauden työsopimuksia on rästissä ja joukkueiden toimintabudjetitkin osin vasta hahmottumassa.

Iivo Niskanen ja Eero Hirvonen hiihtävät rullasuksilla Kuopion Puijolla.

Yhdistetyn maajoukkueen kokenut tekijä Eero Hirvonen (oik.) on saanut Kuopiossa ajoittain rullalenkkiseuraa itsestään Iivo Niskasesta. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Kuisma kertoo saaneensa Hiihtoliitosta toukokuun alussa ehdotelman siitä, millä ehdoilla työnantaja lunastaisi hänen 2022 allekirjoitetun, 1+1-muotoisen työsopimuksensa jälkimmäisen vuoden. Sen jälkeen Kuisma ei ole kuullut Hiihtoliiton suunnasta tästä asiasta mitään toiminnanjohtaja Ismo Hämäläiseltä.

– Siitä pitäisi päästä neuvottelemaan ja toivottavasti lähiaikoina päästäänkin, Kuisma totesi.

Mikäli Kuisma jatkaisi sinnikkäästi työntekoa, ja Hiihtoliitto antaisi tilanteen jatkua sellaisellaan, päävalmentajan työsuhde voitaisiin jossain vaiheessa katsoa juridisesti toistaiseksi voimassa olevaksi.

Hiihtoliiton tavoite on kuitenkin aina tehdä valmentajien kanssa määräaikaisia sopimuksia. Hiihtoliitto ilmoitti äskettäin käynnistävänsä yt-menettelyn ja lomautukset. Määräaikaisessa työsuhteessa olevia ei voi lomauttaa.

Maaliin piakkoin

Toiminnanjohtaja Hämäläinen kertoo, että Kuisman ja muiden suullisten sopimusten varassa olevien asiaa hoidetaan.

– Yhtenäistämme sopimuspohjia. Kirjallinen sopimus saadaan maaliin piakkoin, Hämäläinen vakuuttaa.

Palkanmaksu Kuismalle on jatkunut, vaikka kirjallista työsopimusta ei olekaan.

Vaikka Kuisma ei myönnä tuntevansa huolta omasta asiastaan, hän myöntää hyvin turhauttavaksi, ettei vielä juhannuksenakaan tiedä, millaisilla resursseilla joukkue pystyy ensi kauteen valmistautumaan.

– Ei ole mennyt kuin Strömsössä. Vielä ei ole tietoa siitä, paljonko budjettia leikataan, mutta luultavimmin tässä liiton haastavassa tilanteessa on leikkauksia tulossa.

Yhdistetyn maajoukkue leireilee kesäkaudella enimmäkseen Kuopiossa.

– Mutta kaikkien psyykkeen kannalta on tärkeää päästä jossain vaiheessa myös muihin olosuhteisiin.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *