• 30 toukokuun, 2023

Palaako opiskelijoiden kämppiselämä? Tutkija harkitsisi tarkkaan nuorten asumistukiaOpiskelijoiden asumistuen leikkaus pakottaisi useammat töihin tai ottamaan lisää lainaa.

VATTin johtava tutkija Teemu Lyytikäinen pohtisi, voitaisiinko opiskelijoiden asumistukia leikata nykyisestä.

Päivi Suikkanen,

Kai Jaskari

Opiskelijoiden nykyistä asumistukea on luontevaa pohtia, mikäli asumistukimenoja halutaan leikata.

Asumistukimenot kasvoivat voimakkaasti, kun opiskelijat siirtyivät yleisen tuen piiriin, sanoo Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen VATTin johtava tutkija Teemu Lyytikäinen.

A-studiossa tiistaina vieraillut Lyytikäinen ei näe esteitä miettiä sitä, pitäisikö opiskelijoiden asumistuessa palata vanhaan järjestelmään eli asumislisän piiriin.

Vuoden 2017 alussa opiskelijoiden asumisen tukemiseen tuli iso muutos, kun opintotuen asumislisä poistui. Suurimmalle osalle yksinasuvista opiskelijoista siirtyminen yleiseen asumistukeen tarkoitti merkittävästi suurempaa tukea.

– On viitteitä, että uudistuksen jälkeen opiskelijoiden asumismenot olisivat kasvaneet. Huolellista tutkimusta ei ole, eikä tarkaan tiedetä, ovatko opiskelija siirtyneet laadukkaampaan asumiseen, Lyytikäinen mainitsee.

VATTin tutkija muistuttaa, että opiskelijat eivät ole lähtökohtaisesti oikeutettuja toimeentulotukeen. Asumislisän muutokset eivät näkyisi toimeentulotuen puolelle.

– Asumistuen pienentyminen olisi merkittävä isku opiskelijoiden toimeentuloon, jos palattaisiin asumislisään, hän myöntää.

Valtiovarainministeriö on ehdottanut, että opiskelijat siirrettäisiin takaisin asumislisän saajiksi. Toimenpiteellä voitaisiin säästää ministeriön arvioin mukaan noin 200 miljoonaa euroa.

Pienempiä asuntoja ja enemmän töitä?

Asumistukiuudistus hankaloitti opiskelijoiden kimppa-asumista, sillä ilman erillisiä vuokrasopimuksia yhdessä asuvat tulkitaan Kelassa yhdeksi ruokakunnaksi.

Kelan tutkimuspäällikkö Signe Jauhiaisen mukaan opiskelijoiden asumistuen pienentyminen voisi tarkoittaa kimppakämppiin tai pienempiin asuntoihin siirtymistä.

– Moni varmaan miettisi, voisiko asumismenoista karsia muuttamalla halvempaan asuntoon. Varmaan mietittäisiin myös tulopuolta. Pitäisikö käydä enemmän töissä tai ottaa enemmän opintolainaa. Siinä ne vaihtoehdot opiskelijalla varmaan on, Jauhiainen pohdiskeli.

Hallitusneuvottelujen seurauksena leikkuri voi kohdistua asumistukeen. Neljän puolueen neuvottelijat ovat pyytäneet ministeriöltä tietoja erilaisista keinoista säästää asumistuesta.

Maaliskuussa 2023 asumistukea sai yhteensä 387 000 ruokakuntaa. Suurimman ryhmän, 42 prosenttia, muodostavat opiskelijat. Työttömien ruokakuntia on 32 prosenttia ja työssäkäyvien 18 prosenttia.

Kela maksoi asumistukia viime vuonna yhteensä lähes 2,2 miljardia euroa.

Menoja ovat lisänneet vuonna 2015 toteutettu yleisen asumistuen kokonaisuudistus ja opiskelijoiden siirtäminen opintotuen asumislisältä yleisen asumistuen piiriin vuonna 2017.

Katso tiistaina A-studion lähetys Yle Areenasta.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 31. toukokuuta kello 23:een saakka.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *