• 27 kesäkuun, 2023

”Toivoisin, että Venäjästä tulisi normaali eurooppalainen valtio”


Itä-Suomen yliopiston professorin ja Venäjä-tutkijan mukaan Prigožinin teko oli rikollispiireissä tyypillinen bluffaus.

Valerii Vakulenko kertoo, mitä mieltä hän on Venäjän kapinasta. Video: Mikko Mykkänen/Yle ja Kare Lehtonen/Yle

Viime lauantaina palkkasoturiryhmä Wagner aloitti kapinan Venäjän sotilasjohtoa vastaan. Kapina jatkui, kunnes Wagnerin johtaja Jevgeni Prigožin määräsi joukkojaan lopettamaan etenemisen kohti Moskovaa jo samana iltana.

Kysyimme, mitä Suomessa asuvat venäläiset ajattelevat Venäjällä tapahtuneesta kapinasta.

”Täysin uskomaton näytelmä”

Itä-Suomen yliopiston professori, Venäjän tutkija Olga Davydova-Minguet seurasi juhannuksena Venäjän tapahtumia hämmentyneenä ja epäuskoisena.

Davydova-Minguet on sekä työnsä että tuttavapiirinsä kautta laajasti verkostoitunut suomenvenäläisten kanssa.

– Prigožinin marssi oli täysin uskomaton näytelmä. Sille on metaforana Rostovista otettu kuva, jossa tankki on juuttunut sirkuksen porttiin.

Davydova-Minguetin mukaan Venäjän tapahtumissa ei ole signaalia hyvään suuntaan.

– Prigožinin teko ei ollut poliittinen, vaan rikollispiireissä tyypillinen bluffaus, jolla yritetään saada aikaan jotain näyttävää, omaa hyötyä. Venäjä on mafiavaltio ja tällaista tapahtuu mafiavaltioissa, sanoo professori.

 Itä-Suomen yliopiston professori Olga Davydova-Minguet henkilökuvassa.

Itä-Suomen yliopiston professori, Venäjän tutkija Olga Davydova-Minguet on asunut Suomessa vuodesta 1991. Arkistokuva. Kuva: Petteri Bülow / Yle

”Epätavallista ja odottomatonta”

Venäläinen ekoaktivisti Valerii Vakulenko asuu perheensä kanssa vakituisesti kesäasunnossa Imatralla. Kävelymatkan päästä Saimaan rannasta katsottuna Venäjän uutiset vaikuttavat erikoisilta.

– Venäjällä odotamme kaikkea, mutta silti Prigožinin kapina on jotain epätavallista ja odottamatonta, sanoo Vakulenko.

Vakulenko uskoo, että viikonlopun tapahtumat vaikuttivat varmasti venäläisten näkemykseen presidentti Vladimir Putinista. Spekulaatioiden mukaan Putin poistui Moskovasta, kun Wagnerin joukot liikkuivat kaupunkia kohti.

– Minun mielestäni tapahtunut on symbolisesti merkittävää, koska monet venäläiset odottivat Venäjän rohkean presidentin menevän itse Punaiselle torille ja kutsuvan kaikki mukaan vastustamaan Prigožinia. Ihmiset, jotka pitävät Putinia kansallisena sankarina ja johtajana, eivät olettaneet hänen piileskelevän, Vakulenko sanoo.

Mies seisoo Saimaan rannalla.

Valerii Vakulenko arvostaa, että Suomessa pidetään rehellisyyttä tärkeänä. Venäjällä on hänen mielestään vaikea erotella totuutta valheesta. Kuva: Mikko Mykkänen / Yle

Tapahtumat kuin satiiria

Suomenvenäläinen Anton Nikolenko muutti 7-vuotiaana vuonna 1993 Suomeen Pietarin seudulta. Helsingissä asuva Nikolenko seuraa Venäjän uutisia päivittäin ja tekee myös Venäjä-aiheista podcastia.

Tämänhetkinen sekasortoinen tilanne Venäjällä herättää Nikolenkossa naurunsekaista raivoa.

– Kaikki, mitä Venäjällä tällä hetkellä tapahtuu, on niin absurdia. Siitä on vaikea edes kirjoittaa satiiria, kun tapahtumat ovat itsessään satiiria.

Samanaikaisesti hän kokee tilanteen ristiriitaiseksi, sillä Ukrainassa käydään veristä sotaa ilman syytä. Hän pohtii, saako tilanteelle edes nauraa.

Mies istuu pöydän ääressä.

Anton Nikolenko pitää Venäjän tapahtumia absurdeina. Kuva: Katri Tihilä / Yle

Juhannuksen aikaan hän keskusteli myös Venäjällä asuvien tuttaviensa kanssa tilanteesta, mutta monet eivät tienneet käynnissä olevista tapahtumista. Osa oli kuullut tapahtumista ensimmäistä kertaa, kun Putinin puhe näytettiin.

– Valtaosa venäläisistä suhtautuu tähän sivullisina, kuten muutenkin poliittiseen elämään Venäjällä. He katsovat sivusta, eivätkä ilmaise mielipidettä suuntaan tai toiseen.

Hän toivoo, että Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan päättyisi.

– Toivoisin, että Venäjästä tulisi normaali eurooppalainen valtio. Sen ei tarvitse olla täydellinen, mutta edes sinne päin. Niin, että se ei olisi uhka naapureille tai maan omille kansalaisille.

Kuuntele, mitä suomenvenäläinen Anton Nikolenko ajattelee tämänhetkisestä tilanteesta Venäjällä. Toimittaja: Katri Tihilä/Yle.

Voit keskustella aiheesta 28. kesäkuuta kello 23 asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *