• 5 huhtikuun, 2023

Hoitaja sai viikonlopun työkeikasta 41,80 euroa, kuva palkkakuitista näyttää tilanteen sekavuuden


Kuntien omistama in-house-yhtiö Monetra painii palkanmaksuongelmien kanssa Oulun seudulla. Palkkavirheitä on syntynyt tuhansia.

Ongelmia on syntynyt, kun hoitajille on jäänyt maksamatta erilaisia henkilökohtaisia palkanlisiä ja ylityölisiä, lomarahoja ja jopa kokonaisia työvuoroja.

Monetran aluehallitukselle tekemän selvityksen mukaan palkanmaksun virheitä on alkuvuonna korjattu jo yli 5 000 kappaletta.

Pelkästään tammikuussa virheitä ilmoitettiin Monetralle vajaat 4 000. Samassa kuussa yhtiö teki reilut 29 000 palkkalaskelmaa.

Oulun yliopistollisen sairaalan logo uudessa sairaalarakennuksessa.

Monetralla on toimipisteitä myös Jyväskylässä, Kuopiossa ja Pirkanmaalla. Palkanmaksuongelmat keskittyvät Pohjois-Pohjanmaalle. Kuva: Taneli Kärki / Yle

Joissakin tapauksissa Monetra on maksanut liikaa palkkaa ja sitten ryhtynyt perimään ylimääräisiä könttänä takaisin ilman erillistä ilmoitusta. Seurauksena on ollut yllättäviä ja kohtuuttomia tilanteita.

– Monetrahan ottaa ne yhdellä kertaa ulos, kertoo Pohteen pääluottamusmies Mira Kaivorinne hoitajaliitto Superista.

Erään hoitajan tapauksessa tämä tarkoitti sitä, että työntekijälle maksettiin kuukausipalkkaa 59 senttiä. Yle on nähnyt kyseisen palkkakuitin.

Jos palkkaa maksetaan liikaa, se vaikuttaa myös suoraan Kelan ja Kevan maksamiin etuuksiin, sekä liitoista maksettavaan soviteltuun työttömyyspäivärahaan.

– Kun työntekijä ei saa tukea, niin totta kai hän käyttää tätä (väärin maksettua) palkkaa sitten elämiseen, Kaivorinne sanoo.

Sotkua voi olla vaikea ja hidas korjata jälkikäteen.

Kaivorinteen mukaan ongelmia ilmenee tasaisesti lisää, eikä niitä saada korjattua kohtuullisessa aikataulussa.

Osalla palkkasaatavia on rästissä jopa viime vuoden puolelta saakka.

Palkkanauhoista ei saa selvää

Yle on tätä juttua varten kerännyt tietoa tapahtumista asiakirjoista, ammattiliitoilta ja työntekijöiltä.

Tutustuimme tarkemmin hoitajan tapaukseen, jossa palkkarästejä on kertynyt yli tuhannen euron edestä. Rästit ovat syntyneet joulu-helmikuun aikana. Maksamatta on kokonaisia työvuoroja lisineen.

Työntekijä on pyytänyt useaan otteeseen Monetraa puuttumaan palkanmaksun virheisiin, mutta yhtiö näyttää olleen haluton tai kyvytön korjaamaan tilannetta.

Yhtiö on muun muassa väittänyt, että työntekijän virheellisesti tammikuussa maksettu palkka olisi maksettu oikein.

Työntekijän saamat palkkalaskelmat puolestaan ovat olleet niin hankalasti tulkittavia, että ne ovat vaikeuttaneet ongelmien selvittämistä.

Palkkakuitissa näkyy erittelyt.

Palkkakuittiin on tehty niin paljon korjauksia, että siitä on hankala saada selkoa. Myöhemmin selvisi, että palkkaa oli korjattu väärin. Yle on tutustunut myös toisen hoitajan palkkalaskelmaan, jonka sisältö on yhtä vaikeaselkoinen. Kuva: Yle MOT

Eräänä viikonloppuna tehdystä 15 tunnin työstä hoitajalle jäi palkkalaskelman mukaan käteen 41,80 euroa, koska palkasta on tehty runsaasti erilaisia vähennyksiä. Vähennysten syy ei työntekijälle ole selvinnyt.

Myöhemmin Monetra on maksanut hoitajan tilille epämääräisiä summia ilman selityksiä.

Tehy: Ihmisillä alkaa olla jo hätä

Palkkasaatavissa ei välttämättä ole kyse merkityksettömistä summista. Ammattiliittojen mukaan osalla hoitajia mitta on täyttymässä.

– Alkaa olla jo arjen hätä. Yksikin yksinhuoltajahoitaja tuumasi, että valitseeko hän ostaa lapsille ruuan pöytään vai maksaako laskut, kertoo Pohteen alueen koordinoiva pääluottamusmies Nina Pulkkinen ammattiliitto Tehystä.

Ylelle kerrotaan myös, että hoitajia on irtisanoutunut tilanteen vuoksi ja että elämistä varten on jouduttu ottamaan lainaa.

Ongelmat johtuvat pääasiassa siitä, että työntekijöiden tiedot eivät ole siirtyneet kaikilta osin oikein uuteen palkanmaksujärjestelmään.

Monetran selvityksen mukaan virheitä on alkuvuonna tapahtunut niin paljon, että se on joutunut laittamaan ongelmat tärkeysjärjestykseen.

Monetran palvelujohtaja Niina Fasse kertoo, että tärkeysjärjestyksessä ensimmäisenä on ollut se, että peruspalkat saadaan maksettua.

Fassen mukaan osa tapauksista on myös ollut työläitä selvittää, kun puuttuvaa tietoa on jouduttu pyytämään aikaisemmilta työnantajilta.

– Vaikka isossa kuvassa voi todeta, että muutos on mennyt hyvin, jokaisen yksittäisen palkansaajan asia on meille tärkeä. Lisät voivat muodostaa ison osan palkasta. Teemme kaikkemme, että asiat saadaan mahdollisimman nopeasti ratkaistua.

Fassen mukaan 5 000 virhettä suhteessa 90 000 maksettuun palkkaan on suhteellisen pieni määrä, kun ottaa huomioon hyvinvointialueuudistuksen mittakaava. Fasse kertoo myös, että yhtiö on laatinut ohjeet tilinauhojen lukemiseen.

Ongelmia myös muualla

Vaikka kokoluokka on eri, Monetran ongelmat muistuttavat kovasti in-house-yhtiö Sarastian viime vuoden palkkakaaosta Helsingissä.

Maakunnissa pelättiin, että pääkaupungin ongelmat toistuisivat vuoden alussa, kun valtava määrä kuntien ja kuntayhtymien työntekijöitä siirtyy hyvinvointialueiden palkkalistoille.

Superista kerrotaan Ylelle, että vaikka pahimmalta on vältytty, ongelmia on ollut ja on edelleen.

– Näitä tulee ympäri Suomea, kertoo sopimusasiantuntija Virve Aho.

Esimerkiksi Vaasan seudulla in-house-yhtiö Mico Botnia ei ole pystynyt suoriutumaan palkanmaksusta ilman ongelmia.

Mico Botnias verkställande direktör Juha Suikkanen.

Nykyään hyvinvointialueen palkkalistoilla oleva Juha Suikkanen on Mico Botnian entinen toimitusjohtaja. Kuva: Yle/Anna Ruda

Pienempiä palkanmaksuvirheitä on ollut sadoilla, isompia kymmenillä henkilöillä, kertoo Pohjanmaan hyvinvointialueen palvelussuhdepäällikkö Juha Suikkanen.

Yrityksistä huolimatta kaikkia virheitä ei ole onnistuttu korjaamaan kohtuullisessa ajassa.

– Laitoin juuri kiinni keissin, joka oli ollut auki viime syksystä, Suikkanen sanoo.

Suikkasen mukaan syynä ongelmiin on ollut yksinkertaisesti se, että Mico Botnialla ei ole ollut riittävästi osaavaa henkilökuntaa.

Ongelmat alkoivat jo alkuvuodesta 2022, kun Pohjanmaan hyvinvointikuntayhtymä muodostettiin, ja palkanlaskenta siirtyi Mico Botnialle.

Yhtiön toimitusjohtaja Miia Äkkinen kertoo, että pahin alkaa olla takana ja vakituisten työntekijöiden kuukausipalkkojen maksu sujuu vakaasti.

– Paljon on vielä tekemistä. Vuoden 2022 aikana ehti kertyä paljon korjattavaa. Siellä on osa sellaisia, joita vielä korjataan, Äkkinen sanoo.

Monetran palkanmaksuongelmista on aiemmin kirjoittanut myös Kaleva (siirryt toiseen palveluun) ja Mico Botnian ongelmista Ilkka-Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun).

Tarkennus 5.4.2023, klo 9:43: Jutun ingressiin tarkennettu, että Ylen tietojen mukaan hoitajia on irtisanoutunut Oulun ja Vaasan seuduilla. Aiemmin ingressissä luki ”Pohjanmaalla”.

Voit kommentoida artikkelia 6.4.2023 kello 23.00:een asti.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *