• 5 huhtikuun, 2023

Kokivatko HJK:n haastajat liian isot menetykset? Tulevatko sarjan tähdet nyt Venäjältä ja USA:sta? Tässä jalkapallokauden kuumimmat kysymykset


Jalkapallon Veikkausliigan kauden avauskierros potkaistaan käyntiin keskiviikkona 5. huhtikuuta kello 18.00. Yle näyttää kauden avauskamppailuista kiihkeän Metroderbyn HJK–Honka. Suora lähetys ottelusta käynnistyy TV2:ssa ja Areenassa kello 18.00, ottelu puhalletaan käyntiin klo 18.15.

Jalkapallon miesten Suomen mestaruuden metsästys käynnistyy pian. Veikkausliiga käynnistyy keskiviikkona täydellä kuuden kamppailun kierroksella.

Veikkausliiga on erittäin kiinnostavassa tilanteessa. HJK on erittäin selvä mestarisuosikki, mutta Klubillakin löytyy ryhmänsä sisällä kysymysmerkkejä. Mitali- europaikkataistelusta odotetaan erittäin tiukkaa. Tiivistä on myös toisessa päässä sarjataulukkoa, sillä sarjasta on vaikeaa löytää selvää heittopussia.

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntijat Antti Pohja, Tommi Kari ja Matti Härkönen käyvät läpi liigakauden polttavimpia kysymyksiä jokaisen seuran kohdalla.

Veikkausliigakauden lähtökohtiin, mielenkiintoisimpiin pelaajiin ja keskusteluun sarjan kiinnostavuudesta Suomessa pääset syventymään lisää Yle Urheilun podcastin kausiennakkojaksossa. Voit kuunnella jakson Yle Areenasta tai alla olevalla soittimella.

Haka

 • Viime kauden sijoitus: 4. (voitti eurokarsintaturnauksen finaalissa VPS:n ja karsii Konferenssiliigaan)
-

Viime kaudella Haka-kannattajat saivat juhlia europaikkaa. Kuva: All Over Press/ Juha Tamminen

Miten Lee Erwinin maalit voidaan paikata?

Valkeakosken Haka pelaa tällä kaudella ensimmäistä kertaa europelejä sitten vuoden 2008. Viime kauden eurokarsintaturnauksen voittanut Haka lähtee kauteen kuitenkin iso aukko riveissään.

Skottihyökkääjä Lee Erwin matkasi viime kauden päätteeksi Libanoniin, repussaan Vuoden pelaaja -titteli ja 20 liigamaalia.

Paikattavat saappaat ovat suuret. Isoimman vastuun Valkeakoskella maalinteosta kantavat uusi hankinta, argentiinalainen Juan Lescano ja uusiseelantilainen Logan Rogerson.

– Lescano saa vetää aika nappiin, että pystyy täyttämään ne Erwinin saappaat. Skotti tuntui kääntävän otteluita joukkueelleen yksinään ja ratkovan kaikki tasaiset pelit heille. Jos Lescano pystyy tekemään edes puolet niistä maaleista ja tekemään saman työmäärän, puhutaan hänen kohdallaan todella hyvästä hankinnasta, Tommi Kari arvioi.

HJK

 • Viime kauden sijoitus: 1. (karsii Suomen mestarina Mestarien liigaan)
-

Jesse Öst torjui HJK:n maalilla tämän vuoden Liigacupin finaalissa. Kuva: All Over Press / Juha Tamminen

Tapahtuuko Klubin maalivahtiduolle liikaa hasardeja?

HJK on mestaruussuosikki numero yksi. Hallitsevalla Suomen mestarilla riittää laatua, seuran yrittäessä tähdätä kolmatta kautta peräkkäinen Euroopan cup-turnauksien lohkovaiheeseen.

Matti Härkönen ja Tommi Kari arvioivat, että Klubi tarjoaa varmasti Suomen kärkiosaamista kaikille pelipaikoille, paitsi maalivahtiosastolle.

Viime kaudella HJK:n Conor Hazard torjui varmoin ottein niin kotimaassa kuin Euroopassa. Helsinkiläisille voi kuitenkin tänä vuonna nousta huolta siitä, palataanko maalin suulla toissakauteen, jolloin Hugo Keto ja Jakob Tånnander kantoivat vastuun puoliksi, mutteivät vakuuttavasti.

– Mietin itse ainoastaan, ottavatko heidän maalivahtinsa tarpeeksi kiinni, Kari pohtii.

– Conor Hazard näytti viime kaudella, että hän on erittäin laadukas maalivahti. Nyt Jesse Öst näyttää aloittavalle ykkösmaalivahdille ja on osoittanut olevansa laadukas maalivahti Veikkausliigassa. Hän ei kuitenkaa ole tähtikategorian maalivahti. Dejan Iliev puolestaan on pelannut vähän, ja kun hän on pelannut, hänelle on sattunut selviä hasardeja, Härkönen sanoo.

Honka

 • Viime kauden sijoitus: 3. (karsii Konferenssiliigaan)
Agon Sadiku.

Agon Sadiku siirtyi juuri kauden alla Norjan suurseura Rosenborgiin. Kuva: Juha Tamminen / All Over Press

Tuleeko tehoja ilman Rui Modestoa ja Agon Sadikua?

Espoossa nähtiin viime kauden pelillinen piristysruiske. Vesa Vasaran luotsaama FC Honka haastoi tosissaan HJK:n ja KuPS:n sarjan kärkitaistelussa pirteällä pelitavallaan.

Hyvät pelisuoritukset poikivat luonnollisesti huomiota muualle. Vasaran avainpalasista Rui Modesto siirtyi Allsvenskaniin AIK:hon ja juuri ennen sarjan alkamista Agon Sadiku suuntasi Norjan suurseuraan Rosenborgiin.

Kahden hyökkäyspelillisen syömähampaan menetyksen vakavuus nähdään heti kauden alussa.

– Olen Vasaran kanssa keskustellut asiasta ja hänkin uskoo, että Sadikulle löydetään kyllä korvaaja, Antti Pohja sanoo.

– Se mikä puhuu sen puolesta, että Honka pystyy tehoihin ilman tuota kaksikkoa on se, että joukkueen runko ja pelisysteemi ovat hyvin säilyneet. Koen, että he pääsevät rakentamaan nyt vanhan hyvän päälle tällä kaudella. Vaikka se vaatii myös sitä, että mahdolliset uudet pelaajat adaptoituvat tähän.

Ilves

 • Viime kauden sijoitus: 9.
Ilveksen valmentaja Toni Kallio jalkapallon Veikkausliigan ottelussa HIFK–Ilves 4. heinäkuuta 2022.

Toni Kalliolla on iso työ edessään Ilveksen kanssa. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kestääkö Toni Kallio koko kesän Ilveksen ruorissa?

Ilveksen viime kausi jäi mahalaskuksi. Kuuden sakkiin haaveillut joukkue sakkasi ja jäi alemman loppusarjan puolelle.

Uusi kausi tuo uusia vahvistuksiakin. Muun muassa Veikkausliigassa aiemmin säkenöinyt Lauri Ala-Myllymäki palaa Suomen kentille. Katseet kiinnittyvät kuitenkin vahviten vaihtopenkin eteen. Päävalmentaja Toni Kallion prosessi ei ole kulkenut aivan toivotulla tavalla.

Jos Ilves aloittaa kauden kehnosti, onko Kalliolla enää paikkaa joukkueen peräsimessä?

– Tähän voi vastata kuin poliitikko, että aika näyttää, Antti Pohja aloittaa.

– Aika moni on kuvaillut Ilvestä arvoitukseksi. Heillä on hyviä pelaajatyyppejä, niin parhaimmassa tapauksessa he voivat yltää korkeallekin. Mielenkiintoista kuitenkin on seurata, hitsautuvatko he joukkueeksi ja pystyvätkö he hyödyntämään vahvuuksiaan. Ilman niitä voi olla haastavaa.

Inter

 • Viime kauden sijoitus: 5. (putosi eurolopputurnauksessa VPS:lle)
Petteri Forsell

Petteri Forsell kuuluu yhä sarjan parhaisiin pelintekijöihin. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Pysyykö Petteri Forsell joukkueensa vastaiskufutiksen kyydissä?

Päävalmentaja Jarkko Wiss on koonnut Turkuun iskuvalmiin Interin. Nuorekas joukkue, joka on kykeneväinen puolustamaan tiiviisti ja tekemään kovasti töitä on saanut hyviä tuloksia aikaan ennen sarjakauden alkua.

Työmyyrien ja pikakiitureiden rinnalla kokenut ja taitava Petteri Forsell ei näytä aivan samaan sapluunaan osuvalta. Laajan syöttövalikoiman tarjoava entinen maajoukkuepeluri on erinomainen pelinrakentaja, mutta ei vaikuta ravaajalta.

Matti Härkönen kuitenkin uskoo Forsellin sopivan Wissin nippuun.

– Wissin vauhtifutis tulee mielestäni kantamaan europeleihin. Forsell puolestaan on jo aiemmin näyttänyt menestyksellään Puolassa, että pystyy kovan tempon jalkapalloon. Puolan liiga on kuitenkin yksi Euroopan juoksuvoittoisimmista sarjoista.

KTP

 • Viime kauden sijoitus – (voitti Ykkösen mestaruuden ja nousi Veikkausliigaan)
KTP:n päävalmentaja Jussi Leppälahti katselee kentälle EIF-ottelussa Tammisaaressa lokakuussa 2022.

Jussi Leppälahti luotsasi kotkalaiset Ykkösestä liigaan. Kuva: Jaakko Stenroos / All Over Press

Onko Leppälahden pelitapa liian kunnianhimoinen säilymiseen?

Kotka on takaisin Veikkausliigassa. Jussi Leppälahden valmentamat vihreävalkoraitapaidat kohosivat Ykkösen kuninkaiksi ja palaavat suorina nousijoina.

Leppälahti on antanut joukkueelleen avaimet pelata hieman erilaista jalkapalloa, mitä useat Suomen pääsarjan seuraajat ovat tottuneet KTP:ltä näkemään. KTP haluaa pysyä pallossa ja hallita peliä sen avulla. Taisteleva ”ahtaajafutis” on muuttunut.

Riittääkö KTP:n materiaali kuitenkaan Veikkausliiga-vastustajia vastaan pallonhallinnalla pärjäämiseen?

– Mielestäni on liian kärjistämistä puhua, että he vain hirttäytyisivät pallonhallintaan. KTP:llä on mielestäni kykyjä varioida pelityyliään ja muokata sitä vastustajaan nähden, Antti Pohja katsoo.

– Yksi kysymys on se, onko Jussi Leppälahti valmennusryhmineen kuinka itsepäinen pelitapansa suhteen. Itse olen saanut sellaisen kuvan, että hän on tarpeeksi fiksu ja osaava myös muokkaamaan sitä tarpeen vaatiessa.

KuPS

 • Viime kauden sijoitus: 2. (karsii Konferenssiliigaan)
Tim Väyrynen

Tim Väyrynen lähti ulkomaille ja jätti KuPS:lle taitavan yksinäisen kärjen kokoisen aukon. Kuva: All Over Press

Kuka tekee maalit jos Jasse Tuominen ei osu?

KuPS on jäänyt kahdesti peräkkäin hopealle. Nyt Savon keltamustat lähtevät kauteen reilusti uudistuneina.

Palloseura menetti tähtitoppariparinsa Paulo RicardoDiogo Tomasin, keskikenttäpelurinsa Janis Ikaunieksin ja kärkensä Tim Väyrysen ulkomaille. Myös päävalmentaja Simo Valakari lähti seurasta, KuPS:n ruoriin tarttui 100-vuotisjuhlakaudelle oman kaupungin poika Pasi Tuutti.

Hyökkäyksessä piilee yksi iso pohdiskelun paikka. KuPS hankki joukkueeseensa Huuhkajien historiallisen maalin iskeneen Jasse Tuomisen. Suoraa Väyrysen korvaajaa ei kuitenkaan vielä ole tuotu.

– Väyrynen oli loistava pelaaja KuPS:n pelitapaan. Hyvä boksikärki, joka osasi viimeistellä molemmilla jaloilla. Tuominen on enemmän juoksija ja tukija, Tommi Kari kuvailee.

– Iso ero Väyryseen. On ollut loukkaantuneena, mutta kuuteen kauteen kuusi maalia. Jasse Tuominen ei ole millään mittarilla maalintekijä, vaikka tekikin Lahdessa aikoinaan kymmenen, Matti Härkönen arvioi.

Lahti

 • Viime kauden sijoitus: 11. (voitti liigakarsinnoissa Ykkösen TPS:n)
Teemu Penninkangas tackar fansen.

Teemu Penninkangas pelasti viime syksynä maalillaan ”Mustat kuhnurit” Veikkausliigaan. Kuva: All Over Press/ Juha Tamminen

Onko kasassa liigan lahjakkain ryhmä?

Lahdessa ei oltu viime kaudella tyytyväisiä. ”Mustat kuhnurit” sukelsi heti alkukaudesta lähtien kohti alempaa loppusarjaa ja jopa putoamistaistelua. Kesken kauden valmentajaksi tullut Mikko Mannila piti FC Lahden pääsarjassa, mutta sitä auttoi ainoastaan Helsingin IFK:n huonous.

Nyt Vesijärven rannalla luotetaan nuoriin. FC Lahdella on ainakin osittaisten vastuunkantajien rooleissa useita nuorisomaajoukkueiden pelaajia sekä potentiaaliaan vielä lunastamattomia. Joukkueen keski-ikä onkin sarjan nuorin.

Putoamismörrimöykkyä ei haluta tanssittaa uudestaan. Riittääkö nuorten pelaajien potentiaali?

– On vaikeaa sanoa onko kyseessä koko liigan lahjakkain pelaajaryhmä, mutta erittäin rikas se on sen suhteen. Nuorille halutaan antaa vastuuta, mikä on hieno asia. Silti, isoin kysymys on vastuun annostelu. Mannilan on osattava jakaa vastuuta oikean verran nuorille ja oikean verran vanhemmille. Jos se onnistuu, potentiaali palvelee, Antti Pohja kommentoi.

IFK Mariehamn

 • Viime kauden sijoitus: 10.
-

IFK Mariehamn säilytti hyvällä syksyn tasollaan sarjapaikkansa viime kaudella. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Tekeekö IFK taas Ahvenanmaan säilymisihmeen?

IFK Mariehamnin vuoden 2016 SM-kulta on painunut unholaan, kun saarelaiset ovat vajonneet pohjakamppailun vakiokasvoiksi. Viime kaudella IFK ryhdistyi oikeaan aikaan ja selvisi kuivin jaloin.

Vaikeaa on kuitenkin edelleen. Antti Pohja näkee, että seuralla on omat identiteettihaasteensa, esimerkiksi selvän junioriputken puuttumisen vuoksi. Silti jännitys kohdistuu siihen, mitä tämän kauden maarianhaminalaisista saadaan irti lopulta.

– He ovat kärsineet siitä tietynlaisesta eteenpäinmenemisen vaikeuksista. Jatkuvuuden puutteesta, Antti Pohja pohtii.

– Sillä tavoin he ovat joutuneet myös kokoamaan joukkueensa tälle kaudella. Tämän kauden pelaajahankinnoilta odotetaan erittäin paljon ja heidän on onnistuttava nappiin. Alkukausi näyttää paljon, mutta kaikki vaaran merkit on, että tästä tulee heille vaikea kausi.

Oulu

 • Viime kauden sijoitus: 7. (putosi eurolopputurnauksessa VPS:lle)
Noah Pallas i AC Oulu.

Taitavalta Noah Pallakselta voidaan odottaa lopullista läpimurtoa. Kuva: Matti Raivio/All Over Press

Tekeekö Oulu tämän kauden jättipaukun ja nousee Eurooppaan?

Veikkausliigan pohjoisin joukkue on hiipinyt hiljaa europaikkojen tuntumaan.

Tasapainoinen ryhmä on täynnä nuoria lupaavia pelaajia, keihäänkärkinään Noah Pallas ja Otso Liimatta. Päävalmentaja Ricardo Duartella on avaimet liigakauden suurimpaan yllätykseen: oululaisten europelipaikkaan, jopa mitaliin.

– He taistelevat jo lähtökohdiltaan paikasta kuuden parhaan joukossa. Duarte on tehnyt todella hyvää työtä. Oulun pelaaminen on todella valmiin näköistä, Matti Härkönen kuvailee.

– Kurinalainen joukkue, jolla on erinomainen pelaajaputki nuorissa ja ulkomaalaisrekryissä. Tosi tasapainoinen joukkue. Jos he ottavat mitalin, se ei ole minulle mikään yllätys, Tommi Kari paaluttaa.

SJK

 • Viime kauden sijoitus: 6. (putosi eurolopputurnauksessa AC Oululle)
Joaquin Gomez i SJK.

Joaquin Gomez on saanut rakentaa rauhassa joukkuettaan Seinäjoella. Kuva: All Over Press

Tuleeko Joaquin Gomez toisen kauden putkeen toimeen seurajohdon kanssa?

Seinäjoen Jalkapallokerhossa odotetaan tulosta. Omistaja Raimo Sarajärveen henkilöityneet Seinäjoen mustakultapaidat eivät ole aina olleet tunnettuja kärsivällisyydestään. SJK:n ”jokavuotisista” valmentajapotkuista on muodostunut tietynlaista suomifutiksen kulttitarinaa.

Kärsivällisyyttä on kuitenkin tarjottu Joaquin Gomezille, joka saa aloittaa toisen kautensa Pohjanmaalla. Gomez on saanut rakentaa myös omannäköistä joukkuettaan, minkä vuoksi nyt odotetaan tuloksia. Niiksi eivät riitä vain kuuden parhaan joukkoon pääseminen.

– Seinäjoella on tehty valtavasti hienoa jalkapallotyötä. Seuraa on erityisesti rakennettu suurella sydämellä, ja jopa suurella rahalla. Odotukset ovat nyt taas korkealla, kun tulokset eivät vielä ole olleet niin suuria. On mielenkiintoista nähdä, onko Gomezista tällä kaudella valmentajaksi, joka luotsaa SJK:n tasaiseen suorittamiseen vai tuleeko niitä notkahduksia. Se on hyvin ratkaisevaa urheilullisen mielenrauhan suhteen, Antti Pohja uskoo.

VPS

 • Viime kauden sijoitus: 8. (hävisi eurolopputurnauksen finaalin Hakalle)
Roni Hudd under en träning med VPS 2023.

Roni Hudd nousi talvella Transfermarkt-ilmiöksi ja Bundesliiga-seurojen kiikariin. Kuva: Mats Ahlnäs / Yle

Osuttiinko Vaasassa venäläispelaajan hankinnalla kultasuoneen?

Vaasan Palloseura kiri viime syksynä huimalla juoksullaan aina europaikan reunalle. VPS taipui lopulta Valkeakoskella eurolopputurnauksen finaalissa, jääden nuolemaan näppejään.

”Vepsu” hakee nyt askelmia vastaavalle nousulle. Vaikeuksia tuottaa hyökkäyspelin avainpelaajan Tete Yengin lähtö. Yengillä oli suuri syy siihen, miksi esimerkiksi Kalle Multanen pääsi loistamaan ja mättämään maaleja viime kaudella.

Hyökkäyspeliä rakentamaan on hankittu tukemaan nyt venäläinen Jevgeni Bashkirov. Venäjän pääsarjassa ja viimeksi Puolan pääsarjassa pelannut Bashkirov on tuominnut avoimesti useaan otteeseen maansa käymän hyökkäyssodan Ukrainassa.

– VPS kertoi sopimuksen yhteydessä, että ilman nykyistä poliittista tilannetta Bashkirovin tasoinen mies ei pelaisi Suomessa. Aika näyttää, mutta moni uskoo kahteen suuntaan taitavaa Bashkirovia Vaasan kultakimpaleeksi, Tommi Kari pohtii.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *