• 2 toukokuun, 2023

Kiista valtion velkaantumisesta uhkaa ajaa Yhdysvallat maksukyvyttömyyteen – vaikutukset tuntuisivat ympäri maailman


Yhdysvaltojen valtiovarainministeriön ennusteissa Yhdysvallat saattaisi ajautua maksukyvyttömyyteen niinkin aikaisin kuin kesäkuussa, ellei kongressi hyväksy velkakaton nostamista.

Kuvassa harmaantunut Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Janet Yellen.

Janet Yellenin johtama Yhdysvaltojen valtiovarainministeriö kertoi tällä viikolla hyytävästä ennusteesta, jonka mukaan Yhdysvallat saattaisi ajautua maksukyvyttömyyteen jo ensi kuussa. Kuva: Shutterstock/All Over Press

Anni Huttunen,

Yrjö Kokkonen

Yhdysvaltojen hallitus on tiukassa paikassa. Jakautuneen kongressin pitäisi saada sovittua maan velkakaton nostamisesta tai edessä voi olla ennennäkemätön tilanne: maailman johtavan talousmahdin maksukyvyttömyys.

Yhdysvaltojen hallinnon velkakatto on lakisääteinen raja valtion velkaantumiselle. Tällä hetkellä voimassa oleva runsaan 31 000 miljardin dollarin (liki 29 000 miljardin euron) katto tuli vastaan tammikuussa, mutta presidentti Joe Bidenin hallinto on sinnitellyt tähän saakka erilaisten, brittilehti Guardianin ”epätavallisiksi” kutsumien (siirryt toiseen palveluun) järjestelyjen avulla.

Maanantaina Yhdysvaltain valtiovarainministeriö kuitenkin julkaisi hyytävän ennusteensa, jonka mukaan hallitus saattaa ajautua maksukyvyttömyyteen jo kesäkuun alussa, ellei velkakattoa saada nostettua. Asiasta uutisoi (siirryt toiseen palveluun) esimerkiksi yhdysvaltalainen verkkolehti Politico.

Vaikka velkakattoa on nostettu Yhdysvaltojen historian aikana peräti 78 kertaa, tämänkertaisesta päätöksestä povataan hankalaa. Ongelma on Suomestakin tuttu: puolueet ovat erimielisiä siitä, kuinka paljon valtion sopii velkaantua.

Republikaanit suostuvat hyväksymään velkakattoa nostavan lain, jos samassa lakipaketissa sovitaan suurista menoleikkauksista. Heidän toiveissaan on esimerkiksi opiskelijoiden opintovelkojen anteeksiannosta luopuminen ja vihreän energian tukien supistaminen. Leikkausajatukset ovat demokraateille hankalia.

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellen on kutsunut kongressin molempien puolueiden johtajat neuvottelemaan valtionvelan ylärajan nostamisesta, sillä pelissä on paljon.

Yhdysvallat ei ole koskaan ollut tilanteessa, jossa se ei voisi maksaa laskujaan ja esimerkiksi Washington Post arvioi (siirryt toiseen palveluun), että tilanteella olisi pitkittyessään vakavia vaikutuksia niin Yhdysvaltojen kuin koko maailmankin taloudelle.

Hallitus ei voisi maksaa laskujaan ja vaikutukset tuntuisivat sosiaalituissa, veronpalautuksissa ja valtion työntekijöiden palkanmaksussa. Kriittiset toiminnot kuten puolustusvoimat ja poliisitoimi saavat silti rahoituksen.

Jos konflikti jatkuu pitkään, pörssikurssien ennustetaan romahtavan. Pahimmillaan talous vajoaisi taantumaan ja edessä olisi laajaa työttömyyttä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *