• 3 kesäkuun, 2023

Tästä syystä SJK on ollut Veikkausliigan paras – asiantuntija täräytti syyt ykkössuosikin kyntämiselle: ”Kuka HJK:ta johtaa henkisesti?”


Veikkausliigan alkukausi on tarjonnut jo monta puheenaihetta.

Kävimme niitä läpi asiantuntija Antti Pohjan kanssa sarjan kolmen kärjen kautta. Lisäksi Pohja nosti alkukauden onnistujista esille AC Oulun ja KTP:n.

Kuka avaa HJK:n solmut ja kuka johtaa laivaa?

Viime ottelut ovat sujuneet HJK:lta sekä pelillisesti että tuloksellisesti heikosti. Kun mukaan lasketaan Suomen Cupista putoaminen Honkaa vastaan rangaistuspotkuilla, HJK on voittanut kuudesta viime ottelustaan yhden.

Ylen jalkapalloasiantuntija Antti Pohja halusi nostaa esille kaksi merkittävää selitystä.

Ensinnäkin hyökkäyspään pelaaminen on ollut liian staattista ja helposti ennakoitavaa. Myös HJK:n päävalmentaja Toni Koskela valitteli joukkueensa tehottomuutta ja vaikeuksia maalipaikkojen luomisessa.

Lue lisää: Joko HJK on kriisissä? Toni Koskela vannoo, ettei katsojien raju huutelu hetkauttanut – ”En voi sanoa, että olisin kamalan huolissani”

Pohjan mielestä HJK:lla ei ole toista Bojan Radulovicin kaltaista pelaajaa. Serbikärki aloitti kauden osumalla viidesti viidessä ottelussa, mutta joutui sitten olemaan sivussa kolme ottelua.

– Muut hyökkääjät eivät pystyneet täyttämään hänen pelillistä panostaan. Radulovic on ollut erittän tärkeä maalinteon lisäksi pelin rakenteluvaiheessa ja murtautumisvaiheessa. Hän tekee muille tilaa, pystyy pelaamaan selkä maaliin päin ja tekemään ympärillään olevien pelaamisesta helpompaa.

Näin Bojan Radulovic nousi korkeimmalle ja pukkasi loppulukemat 2–0 kauden avauksessa Honkaa vastaan.

HJK:n muut hyökkäyspään pelaajat, kuten Kai Meriluoto, Maksim Stjopin ja Jere Keskinen, tarvitsevat vierelleen Radulovicin kaltaisen pelaajan. Pohja näkee, että muut hyökkäyspelaajat ovat keskenään aika samanlaisia. Kun Radulovic on ollut sivussa, hyökkäyspeli on muuttunut köyhäksi.

Mikkelistä siirtynyt Keskinen, 20, oli alkukauden sensaatio, mutta hänen esityksensä ovat hiipuneet joukkueen mukana. Pohja muistuttaa, että maalipaikkojen määrän lisäksi oleellista on, millaisia paikat ovat ja kenelle ne tulevat. Keskinenkin on enemmän maalipaikkojen luoja kuin viimeistelijä.

Topi Keskinen.

Topi Keskinen on pelannut jokaisessa HJK:n kauden ottelussa. Hän on syöttänyt kolme maalia ja viimeistellyt yhden. Keskinen on parhaimmillaan, kun pääsee laidalla täyteen vauhtiin. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Kahdesti Veikkausliigan maalikuninkuuden voittanut Roope Riski pelasi ensimmäisen ottelunsa avauskokoonpanossa vuoteen, kun HJK hävisi Suomen Cupissa Hongalle.

Riski pystyy tuomaan HJK:n hyökkäyspäähän monipuolisuutta. Pohja huomauttaa, että kliseisesti Riski erottuu maalivainunsa ja maalintekemisen himonsa ansiosta. Radulovic saa rinnalleen toisen puhdasverisen viimeistelijän.

Toisena isona tekijänä Pohja nostaa esille kysymyksen, kuka joukkuetta johtaa kentän rajojen sisällä.

– Peliesitykset ovat olleet jo monta ottelua peräkkäin sellaisia, että ei puhuta enää työtapaturmasta, vaan useamman ottelun otannasta. Sitten herää kysymys, kuinka paljon kentällä on johtajuutta. Koskelalla toki on siinä oma vastuunsa.

– HJK:lla on laadukkaita, taitavia pelaajia, mutta onko heikkojen hetkien vastuunkantajia ja ryhtiliikkeen tekijöitä. Kuka johtaa HJK:ta henkisesti kentällä? Se on jäänyt minulle arvoitukseksi.

HJK:n Matti Peltola iski ensimmäisen maalinsa Veikkausliigassa upealla laukauksella KTP:tä vastaan. KTP nousi ottelussa kuitenkin 3–3-tasapeliin.

Mahdolliseksi johtajatyypiksi Pohja nostaa nuoren Matti Peltolan, mutta hänen pelipaikkansa keskikentän ja puolustuslinjan välillä on vaihdellut. Se sekoittaa 20-vuotiaan pelurin tekemistä. HJK on toki kärsinyt paljon loukkaantumisista varsinkin puolustuslinjassaan.

HJK on myös menettänyt hämmentävän helposti keskikentän hallinnan, jolloin vastustaja on saanut vastaiskuja epäorganisoitua HJK:n ryhmitystä vastaan.

– Ajoittain HJK on menettänyt keskikentän herruuden. Se on usein ottelukohtaisesti lopun alkua.

Huuhkajistakin tuttu Lucas Lingman on pelannut vasta neljässä liigapelissä, mutta palasi kehiin Honka-ottelussa.

– Lingman pystyy pallollisena johtajana tuomaan ryhtiä, rytmittämään ja tekemään pelaamisesta monipuolisempaa. Sekään ei riitä, jos edellä mainitut haasteet toistuvat tilanteesta toiseen.

Nyt SJK:sta näkyy, että tärkeintä on voittaa

Lauantaina Veikkausliigassa pelataan HJK:n ja SJK:n kärkimittelö. SJK johtaa sarjaa pisteen erolla HJK:hon ja KuPSiin, mutta on pelannut kaksi ottelua vähemmän. Seinäjoki on sarjan ainoa tappioton joukkue.

Pohja muistuttaa, ettei päivän ottelu vielä mitään ratkaise.

– HJK on yleensä ollut syksyllä vahva ja pelannut erittäin hyvin kotimaista liigaa europelien ohessa. Totta kai tärkeä ottelu, mutta ei saa ylidramatisoida.

SJK:n Jaime Moreno ja FC Lahden Daniel Koskipalo.

Nicaraguan maajoukkuehyökkääjä Jaime Moreno on osoittanut heti maalivainunsa. Moreno siirtyi SJK-paitaan Paraguayn pääsarjaseura Sol De Americanasta. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

SJK:n pelaamista Pohja on katsonut ihaillen etenkin yhdestä syystä.

– Tämä saattaa kuulostaa vähän tyhmältä, mutta SJK:n pelaamisessa kaikesta huokuu se, että jokaikinen teko tehdään voittamisen ehdoilla. Peli on kivaa, jos se on kaunista, viihdyttävää ja haetaan omia ihanteita, mutta SJK on selvästi valmis luopumaan niistä voittaakseen jokaisen yksittäisen ottelun.

Espanjalainen Joaquin Gomez luotsaa seinäjokisia toista kauttaan päävalmentajana. SJK:lta löytyy pallollisia ulottuvuuksia, mutta oman kenttäpuoliskon joukkue pelaa riskittömästi. Tasapaino on löytynyt.

– Ehkä aiemmin SJK:ssa on haettu itsepintaisemmin pelillistä onnistumista. Sitten tulokset ovat vaihdelleet. Tällä hetkellä SJK:sta huokuu, että siellä puhutaan paljon voittamisesta ja varmasti jopa mestaruudesta. Viestinnässä toistuu, että tärkeintä on voittaa.

– SJK pelaa sääntöjen rajamailla, fyysisesti. He ovat valmiita laittamaan itsensä likoon. Sitä on makeaa katsoa, valmennukselle pisteet siitä. Kyse on kuitenkin kilpaurheilusta, tärkeintä on voittaminen. Tämä joukkue on sisäistänyt sen tosi hyvin, Pohja hehkuttaa.

SJK otti 22.5. neljännen peräkkäisen voittonsa Veikkausliigassa, kun KTP kaatui 2–0 Jaime Morenon ja Jeremiah Strengin hienoilla osumilla.

Honkavaara sai KuPSin heti raiteilleen

KuPS oli kevään puhutuin joukkue. Se aloitti kautensa kahdella tappiolla ja tasapelillä. Sitten Pasi Tuutti sai kenkää. Tilalle hommattiin mestarivalmentaja Jani Honkavaara.

Lue lisää: Mestarivalmentaja Jani Honkavaara palaa KuPSiin – lataa suorat sanat alkukauden ongelmista: ”Aika paljon muuttuu”

Honkavaaran komennossa KuPS otti kuusi voittoa putkeen, mukaan lukien 2–1-voiton HJK:sta, kunnes SJK oli kotikentällään parempi 1–0. Pohjan mukaan Honkavaara esitti melkoisen työnäytteen.

– En ole enää tässä vaiheessa yllättynyt KuPSista. Olin yllättynyt Honkavaaran ensimmäisen matsin aikana, kuinka nopeasti tietyt pelaamisen suuret linjat oli omaksuttu.

Jani Honkavaara.

Jani Honkavaara toi välittömän muutoksen KuPSin pelaamiseen. Kuva: Tomi Natri / All Over Press

KuPSin joukkue muuttui viime kauden jälkeen paljon. Muihin maisemiin lähtivät esimerkiksi ykköshyökkääjä Tim Väyrynen, pelintekijä Janis Ikaunieks sekä loistelias topparipari Paulo Ricardo ja Diogo Tomas.

KuPS on saanut puolustuksensa tasapainoon, kun joukkueeseen liittyivät topparit Shichenje Collins ja Ibrahim Cisse.

Hyökkäys ja maalinteko ovat yhä suurimmat kysymysmerkit. Maajoukkueestakin tuttu Jasse Tuominen on osunut kerran, muut KuPS-maalit ovat tulleet keskikentältä.

– KuPSilla on erittäin laadukas, ellei sarjan ihan paras keskikenttä. Urho Nissilä, Joona Veteli ja Anton Popovitš täydentävät hyvin toisiaan.

Joona Veteli ja Anton Popovitš.

Joona Veteli (vas.) ja Anton Popovitš (oik.) muodostavat dynaamisen keskikentän duon. Lisäksi löytyy vielä muun muassa Jaakko Oksanen ja Urho Nissilä. Kuva: Tomi Natri / All Over Press
Urho Nissilä maalasi, KuPS kaatoi Hongan 1–0 .

Oulu ja KTP vastasivat huutoon

Muista joukkueista Antti Pohja haluaa tässä vaiheessa kautta nostaa esille AC Oulun ja KTP:n.

– Rankkasin heidät ehkä valtavirtaa ylemmäksi. Molemmat ovat vastanneet huutooni kivasti, Pohja naurahtaa.

– Ovat osoittaneet pystyvänsä pärjäämään sarjassa ketä vastaan tahansa.

Syksyllä 2021 Oulun päävalmentajaksi siirtynyt portugalilainen Ricardo Duarte on jatkanut kehuttua työtään. Lisäksi Pohja kehuu urheilutoimenjohtaja Markus Heikkisen systemaattista tekemistä.

– Moni Oulussa on tehnyt systemaattista, johdonmukaista työtä valmentajavalinnoissa ja pelitavan rakentamisessa. Se ei ole alkanut vuosi toisensa jälkeen millään tapaa nollasta.

Ashley Coffey.

AC Oulu löysi mainion maalitykin Ruotsin divarista, kun se hankki kookkaan englantilaiskärjen Ashley Coffeyn. Hän on maalannut viidesti. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

Sarjanousija KTP rankattiin ennen kauden alkua suurimmaksi putoajaehdokkaaksi. Tällä hetkellä kotkalaisryhmä löytyy kahdeksannelta sijalta.

– Kotka ei ole ehkä perinteinen nousijajoukkue, joka yrittää pärjätä ja sinnitellä, vaan pystyy vahvasti aloitteelliseen pelaamiseen ja on sen myös näyttänyt kentällä.

KTP:n Willis Furtado upotti Hongan vieraissa, KTP:lle 1–0-voitto.
Näin Yle Urheilun kattavassa ennakkopodcastissa perattiin Veikkausliigaa kauden käynnistymisen kynnyksellä.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *