• 15 elokuun, 2023

Valkoinen hirvi on luonnonoikku, jota suojelevat herrasmiessopimukset – riistapäällikkö ei jättäisi ampumatta


Riistapäällikkö Antti Impola kokee, että ihmisen valinta voi muokata hirvikantaa epänormaaliin suuntaan, jos valkoisia hirviä suojellaan.

Valkoinen hirvi on yhä harvinaisuus Suomen luonnossa. Tämä yksilö tarttui riistakameraan Kankaanpään Selkänevalla toukokuussa. Video: Juha Levonen

Jere Sanaksenaho,

Pipsa Uutto-Rajakallio

Valkoinen hirvi on yhä harvinaisuus Suomen luonnossa. Hirvitutkijoiden arvioiden mukaan niitä on Suomessa muutamia kymmeniä. Valkoisen hirven voi nähdä todennäköisimmin Lounais-Suomessa.

Satakunnan alueen riistapäällikkö Antti Impola kertoo, että paikoitellen metsästysseuroissa ja seurojen kesken on tehty herrasmiessopimuksia, jotta valkoisia hirviä ei kaadettaisi.

Impolan mielestä niitä tulisi kohdella samoin kuin muitakin hirviä. Niitä ei ole tarpeen vainota, mutta ei tilaisuuden tullen myöskään jättää ampumatta, sillä metsästyksellä säädellään maan hirvikantaa.

– Valkoiset hirvet ovat kuitenkin tällaisia luonnon oikkuja. Jos niitä aletaan laajemmin säästämään ja suojelemaan, niin pidemmällä tähtäimellä se voi johtaa epätyypillisten piirteiden yleistymiseen hirvikannassa ihmisen valinnan seurauksena. Se ei varmasti ole luonnon kannalta tarkoituksenmukainen tilanne.

Joidenkin metsästysintoa saattaa hillitä valkoisiin hirviin liittyvä taikauskoisuus, jonka mukaan valkoisen hirven kaatajalle käy itselleenkin huonosti.

– Olen kuullut, että tällaisia uskomuksia on ollut ainakin ennen ja taitaa olla nykyäänkin vielä. Sitä voi sitten jokainen miettiä, että miten niihin suhtautuu, Impola toteaa.

Kankaanpäässä viikonloppuna useita havaintoja valkoisesta hirvestä

Kankaanpääläinen Esa Uusitalo oli matkalla Niinisalosta Kankaanpäätä kohti, kun hän huomasi parin sadan metrin päässä erikoisen värityksen omaava eläimen. Valkoinen hirvi ylitti tietä vasemmalta oikealle.

Uusitalo on työnsä puolesta paljon tien päällä ja hirviä näkyy aina silloin tällöin. Tällä kertaa hirven erikoinen väritys sai hänet hetkellisesti jäätymään. Hirven ollessa tien puolessa välissä Uusitalo jarrutti voimakkaasti.

Törmäykseltä vältyttiin ja sarveton hirvi ylitti tien ilman kiirettä.

– Hirvi ei ottanut edes juoksuaskelta. Hyvin tuntuivat hermot pysyvän molemmin puolin kurissa. Uskomattoman näköinen se oli, Esa Uusitalo kertoo.

Valkoinen hirvi ei ole välttämättä albiino

Riistapäällikkö Antti Impola arvelee, että Esa Uusitalon kohtaama hirvi ei ole albiino, koska ne ovat hyvin harvinaisia.

Albiinohirvelle ei muodostu karvaan lainkaan väriainetta. Suurin osa valkoisista tai vaaleista hirvistä on niin sanottuja leukistisia yksilöitä. Niille muodostuu karvaan väriainetta, mutta vähemmässä määrin ja epätasaisesti. Ne ovat joko kokonaan tai osittain valkoisia.

Valkoinen hirvi juoksee pellolla, ruskea hirvi perässään.

Kuvan hirvet juoksivat vuonna 2004 Salossa. Kuva: Jörgen Hermansson / Suomen Riistakeskus Kuva: Jörgen Hermansson / Suomen Riistakeskus

Väritystä lukuun ottamatta valkoinen hirvi on normaali hirvi muiden joukossa.

– On havaintoja, että valkoisilla hirvilehmillä on ollut esimerkiksi vasoja. Lisääntyminen ja muu tuntuu onnistuvan, Impola toteaa.

Voit keskustella aiheesta 16.8. kello 23:een asti.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *