• 15 elokuun, 2023

Miten maajoukkueista tuli jalkapallomahdin häpeätahra? Nyt Saksassa tehdään Suomestakin tuttuja linjauksia – ”Täysin väärä tapa!”


Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.

– Jalkapallo on yksinkertainen peli. 22 miestä jahtaa palloa 90 minuutin ajan, ja lopussa Saksa voittaa.

Englannin maajoukkueen entisen hyökkääjän, nykyisen tv-persoonan Gary Linekerin legendaarinen lausahdus on nykyisin kauempana totuudesta kuin koskaan.

– Saksan jalkapallolla on edessään vaikea aika, myöntää Yle Urheilulle Daniel Günther, joka on toiminut yli 30 vuotta Saksan yleisradion urheilutoimittajana.

– Bundesliigassa stadionit ovat täynnä ja tunnelma hyvä, mutta maajoukkueet ovat aiheuttaneet massiivisia pettymyksiä. Sen osalta tunnelma Saksassa on erittäin huono.

Loppuvuodesta 2022 pelatuissa miesten MM-kisoissa Saksa jäi vuoden 2018 tavoin lohkovaiheeseen. Se hävisi Japanille, pelasi tasan Espanjan kanssa ja voitti Costa Rican.

– Toista kertaa peräkkäin Saksa teki itsestään täyden pellen, Sportschau kirjoitti.

Lue myös: Tämä tilanne sinetöi Saksan katastrofin – animaatio näyttää, mitä paljas silmä ei nähnyt MM-kisojen kohumaalissa

Maalikooste: Saksa–Japani 1–2. Miesten MM-kisojen E-lohkon avausottelu päättyi jättiyllätykseen.

Uusi, historiallinen katastrofi näki päivänvalon käynnissä olevissa naisten MM-kisoissa. Kaksinkertainen maailmanmestari ja kahdeksankertainen Euroopan mestari Saksa jäi ensi kertaa alkulohkoon.

Ylen studiossa niin asiantuntijat kuin Bundesliigassa pelannut Milla Punsar olivat suorastaan šokissa.

– Saksan puolustuslinja on täysin sekaisin, kaikki pelin perusperiaatteet puuttuvat. Huomaa, että pelaajat ovat vierailla pelipaikoilla ja kommunikointi aivan hukassa, asiantuntija Mari Savolainen päivitteli.

Lue lisää: Sensaatio jalkapallon MM-kisoissa – kaksinkertainen maailmanmestari Saksa jäi ensimmäistä kertaa alkulohkoon: ”Järkyttävää räpeltämistä”

Günther ei yllättynyt Saksan naisten historiallisen heikosta MM-turnauksesta.

– Epäonnistuminen oli ilmeistä, kun harjoitusottelut menivät heikosti oletettavasti Saksaa paljon huonompia joukkueita vastaan. Ja sama jatkui turnauksessa.

Näin Berliinin kisakatsomossa kommentoitiin Saksan naisten historiallista jäämistä MM-kisojen lohkovaiheeseen.

”Tervetuloa keskinkertaisuuteen”

Joachim Löwin 15-vuotinen päävalmentajajakso miesten maajoukkueessa päättyi kesän 2021 EM-kisoihin, joissa Saksa hävisi neljännesvälierän Englannille.

Hänet korvasi Bayern Münchenissä menestynyt, aiemmin Löwin apuvalmentajana maajoukkueessa toiminut Hans-Dieter ”Hansi” Flick.

Nyt Saksan miesten maajoukkueella menee lähes historiallisen surkeasti. Kesäkuussa Saksa pelasi harjoitusottelut Kolumbiaa, Puolaa ja Ukrainaa vastaan, eikä voittanut kertaakaan. Saksan miehet ovat voittaneet 17 viime ottelustaan viisi.

Ainoastaan Erich Ribbeckillä on heikompi kokonaistilasto maajoukkueen päävalmentajana kuin Flickillä nyt. Ribbeckin vuosia 1998–2000 pidetään Saksan jalkapallohistorian mustimpana aikana.

Flick on saanut kritiikkiä erikoisista pelillisistä kokeiluistaan sekä joukkueesta huokuvasta epävarmuudesta. Jopa pelaajat ovat kritisoineet avoimesti Flickin ratkaisuja.

– Mikä on aina erottanut saksalaisen jalkapallon, olipa kyse sitten miehistä tai naisista, on se, että he ovat pystyneet selviytymään vaikeista tilanteista. Jos urheilullinen laatu ei riitä, se on kompensoitava mentaliteetilla – ja juuri mentaliteettia puuttuu nyt naisten maajoukkueesta yhtä paljon kuin miesten maajoukkueesta, Günther arvostelee.

Daniel Günther kritisoi Saksan maajoukkueita. Hänellä oli selvä näkemys naisten MM-flopista.
Jalkapallokannattajat Berliinissä olivat järkyttyneitä, kun Saksa jäi alkulohkoon.

Järkytys berliiniläisessä ravintolassa Saksan ja Etelä-Korean välisen ottelun jälkeen oli selvä. Saksa jäi ensi kertaa naisten MM-kisoissa alkulohkoon. Kuva: F Boillot / Shutterstock / All Over Press
Faneja Berliinissä jännittämässä Saksan ja Etelä-Korean MM-kisaottelua.

Kuva: F Boillot / Shutterstock / All Over Press

Flick aneli kesän aikana, että media lieventäisi kritiikkiään pelaajia kohtaan.

Saksan maajoukkueen urheilujohtaja Rudi Völler jatkoi Flickin puolustelua korostaen, että kesän maajoukkueikkunassa vain kokeiltiin pelaajia, joiden taso tuskin jatkossa riittää. Kritiikin kohteeksi joutui esimerkiksi ensimmäiset A-maaottelunsa pelannut suomalais-saksalainen toppari Malick Thiaw.

Jalkapallofanien tunnelmat ovat pohjamudissa vain vuosi ennen EM-kotikisoja. Saksalaismediat ovat jaksaneet muistuttaa, että onneksi kotijoukkue sentään saa automaattisesti paikan kisoihin.

– Tervetuloa keskinkertaisuuteen, tiivisti Der Spiegel.

– Auttakaa! Flick pilaa EM-kisamme, iltapäivälehti Bild revitteli.

Hansi Flick.

Hans-Dieter ”Hansi” Flick on joutunut kritiikkivyöryn kohteeksi. Kuva: Getty Images

Fifan rankingissa Saksan miesten maajoukkue on valahtanut jo sijalle 15. Vuosikymmeniä Bundesliigassa valmentanut Felix Magath, 70, latasi suorasukaisen arvionsa.

– Vuodesta 2014 lähtien on kehittynyt syöksykierre. Kaikki kritiikki on jätetty huomiotta. Kritisoin juniorityötä jo aiemmin, vuonna 2011. Kun sitten kuulen kaksitoista vuotta myöhemmin, ettei ole hyökkääjiä eikä keskuspuolustajia, ajattelen: ”Mikä ihme!”.

Güntherin mielestä Flickin anomus medialle on vain yksi osoitus, kuinka vaikea maajoukkueen ja Saksan jalkapalloliiton DFB:n tilanne nyt on.

– Flick antoi lausunnon, ettei pelaajia saa arvostella. Mutta se on tehtävämme, analysoimme ja kritisoimme objektiivisesti. Ja tällä hetkellä se on yksinkertaista: suoritukset eivät ole hyvä, tulokset eivät ole hyviä. Toimittajat eivät voi luoda suurta euforiaa vain EM-kisojen takia. Maajoukkueiden on tehtävä se suorituksillaan.

”Ei huonoa tuuria, vaan kyvyttömyyttä”

Saksassa kansalaisten halu on käynyt selväksi: Flickille potkut ja pelastajaksi Jürgen Klopp.

Sekin on tiedossa, että DFB:n varapuheenjohtajan Hans-Joachim Watzken unelmana on saada Klopp maajoukkueeseen. Watzke on myös Borussia Dortmundin toimitusjohtaja, jonka alaisuudessa Klopp valmensi 2008–15 ennen siirtymistään Liverpooliin.

Jürgen Klopp.

Jürgen Kloppia toivotaan Saksan pelastajaksi, mutta Reds-kannattajien rakastaman päävalmentajan sopimus Liverpoolin kanssa jatkuu vuoteen 2026. Kuva: Getty Images

Kritiikkiä Flickiä kohtaan ei vähennä, että häntä pidetään vetäytyvänä ja huonona esiintyjänä.

Kun saksalaiselta tivattiin, mitä hän oppi Qatarin MM-kisojen katastrofista, hän alkoi puhua yhtenäisyydestä, joukkuehengestä ja intohimosta. Taas näitä samoja asioita, joista on puhuttu sata vuotta, totesi Der Spiegel.

Pelillisiä asioita Flick ei suostunut kommentoimaan.

Saksalaismediassa on huomautettu, että katastrofin Qatarissa voisi yrittää selittää jollain ”helpolla” tekosyyllä. Julkisuudessa on esimerkiksi väitetty, että maajoukkueen kapinointi Fifan kapteeninnauhakohussa häiritsi keskittymistä.

Lue lisää: Saksan maajoukkue otti kantaa MM-kisoissa – suut peitettiin käsillä joukkuekuvassa, Manuel Neuerin kapteeninnauha tarkastettiin

Saksan pelaajat peittivät kädellään suunsa.

Saksan joukkue vastusti MM-kisoissa näyttävästi Fifan yrityksiä estää ihmisoikeuksien puolustaminen. Kuva: Getty Images

Syyt ovat kuitenkin paljon syvemmällä ja pidemmällä.

Saksassa on myönnetty, että Espanja ja Englanti ovat pelaajatuotannossa jo paljon edellä. Korjaustoimenpiteitä on tehty, mutta hedelmiä poimitaan myöhemmin, jos poimitaan.

Vaikka Saksan keskikenttä on muun muassa Ilkay Gündoganin, Toni Kroosin ja Joshua Kimmichin johdolla ollut yhä maailmanluokkaa, laatu hyökkäyksessä ja puolustuksessa ei ole riittänyt.

– Se ei ole huonoa tuuria, se on kyvyttömyyttä. Vastustajien ei tarvitse tehdä paljoakaan saadakseen maaleja, Kimmich ruoti.

Niclas Füllkrug.

Saksan miehillä on ollut vaikeuksia löytää kansainvälisen tason keskushyökkääjä. Niclas Füllkrug maalasi Qatarin kisoissa kahdesti. Kuva: Getty Images
Alexandra Popp.

Hyökkääjä Alexandra Popp on Saksan naisten maajoukkueen tunnetuin tähtipelaaja. Kuva: Getty Images

Siinä, missä Saksan miehiltä on puuttunut kunnon keskushyökkääjä, Saksan naisten ykköstähti on Alexandra Popp. Se taas oli Australian ja Uuden-Seelannin kisoissa osa ongelmaa.

Saksalaiset hakivat jatkuvasti, liiankin nopeasti, keskityksillä Poppin päätä, mutta syöttökombinaatiot ja aiemmin tavaramerkkinä ollut prässi loistivat poissaolollaan.

Ja jälleen Saksassa alkoivat keskustelut juniorijalkapallotyön tasosta. Konkaritoimittaja Günther allekirjoittaa ongelmat.

– Päävalmentaja Martina Voss-Tecklenburg vei Australiaan parhaat pelaajat, joita tällä hetkellä on Saksassa. Vika on siis jossain muualla, nimittäin pelaajakoulutuksessa. Valmennuskeskuksissa kiinnitetään huomiota tekniikkaan ja nopeuteen, mutta ei luonteeseen. Sen rakentaminen on jätetty pois. Siitä tulee nyt DFB:n suurin tehtävä.

Vuonna 2024 Saksassa lasten jalkapallossa otetaan käyttöön uusia ohjeistuksia. Tavoitteena ovat pienemmät joukkueet ja lyhyemmät peliajat. Lisäksi harjoituksissa luovutaan kilpailemisesta suorituspaineiden minimoimiseksi.

– Se on täysin väärä tapa! Jalkapallo-ottelun voittamiseksi tarvitaan päättäväisyyttä ja sen voi oppia vain kilpailun kautta. Miten nuorten pelaajien pitäisi kestää paineita, jos he eivät opi siitä harjoituksissa? En voi ymmärtää tätä päätöstä, Günther raivostuu.

Toki tulee huomioida, että ohjeistukset koskevat vain 11-vuotiaita ja nuorempia.

Suomessa Palloliiton Kaikki pelaa -ohjelmasta on löytynyt jo pitkään samankaltaisia ohjeistuksia, joihin Saksassa nyt suunnataan. Lasten otteluissa ei käytetä erotuomaria vaan pelinohjaajaa. Joukkueiden pelaajamäärät on rajattava siten, että Puolen Pelin Takuu -sääntö toteutuu.

Suomessa lasten jalkapallossa ei lasketa sarjapisteitä eikä sarjataulukoita tehdä, mutta tämä sääntökohta on suunnattu 9-vuotiaille ja sitä nuoremmille.

Kaikki pelaa -ohjelman tavoitteena 11-vuotiaille ja nuoremmille on, että jokaisella on oikeus monipuoliseen ja turvalliseen harrastamiseen aikuisen ohjauksessa.

DFB:n skandaalit

Myös Saksan jalkapalloliitto DFB on ollut skandaalien kourissa. Kesällä se myönsi, että oli laskenut väärin vuosina 2018–2020 pelatut miesten maaottelut. Niitä olikin 42 eikä 40. Uefa tutkii asiaa parhaillaan verotusteknisistä syistä.

Vuonna 2015 poliisi ja Fifa alkoivat tutkia saksalaista jalkapallolegendaa Franz Beckenbaueria ja DFB:tä vuoden 2006 Saksan MM-kisoihin liittyen. Taustalla oli Der Spiegelin paljastusjuttu. Sen mukaan DFB:llä oli salainen kassa, josta maksettiin miljoonia euroja äänten ostamiseksi, jotta Saksa sai kisat.

DFB on kiistänyt väitteet. Lopulta sekä Fifan että sveitsiläisviranomaisten tutkinta päättyi ilman syytteitä, koska mahdolliset rikokset olivat vanhentuneita.

Vuonna 2020 yli 200 poliisia sekä veroviranomaista teki kotietsintöjä ja tutki Saksan liiton johtoporrasta liittyen vakavaan veronkiertoon osana kotiotteluista saatuja mainostuloja. DFB kiisti myös nämä väitteet ja ilmoitti maksaneensa tarvittavat verot vuoden 2019 aikana.

Saksan jalkapalloliiton DFB:n puheenjohtajana toiminut Fritz Keller kuvattuna elokuussa 2020.

Fritz Keller erosi pari vuotta sitten DFB:n puheenjohtajan pestistä riitaisasti. Kuva: Getty Images
DFB:n puheenjohtaja Bernd Neuendorf ja Saksan maajoukkueen urheilujohtaja Rudi Völler maaliskuussa 2023.

Nyt DFB:n puheenjohtaja on aiemmin toimittajana ja poliitikkona uraa tehnyt Bernd Neuendorf. Oikealla maajoukkueen urheilujohtaja, hyökkääjälegenda Rudi Völler. Kuva: Getty Images

Keväällä 2021 Fritz Kelleristä tuli kolmas peräkkäinen DFB:n puheenjohtaja, joka erosi skandaalinkäryisesti. Keller joutui kritiikin kohteeksi verrattuaan DFB:n varapuheenjohtajaa Rainer Kochia pahamaineiseen natsi-Saksan kansantuomioistuimen johtajaan Roland Freisleriin.

Reinhard Grindel erosi vuonna 2019 korruptiosyytösten takia. Wolfgang Niersbach erosi vuonna 2015 liittyen edellämainittuihin MM-kotikisojen lahjusepäselvyyksiin.

Kun Keller erosi, hän totesi tekevänsä sen siksi, että liitto tarvitsee perusteellisen uudelleenkäynnistyksen. Keller harmitteli, ettei onnistunut ammattimaistaan ja modernisoimaan DFB:tä, vaan törmäsi jatkuvasti valtataisteluihin.

– DFB:n on saatava takaisin uskottavuutensa sekä luottamuksensa eheyteen ja suorituskykyyn, Keller tuumasi.

”Altavastaajan on taisteltava”

Palataksemme vielä maajoukkueiden tekemiseen, Sueddeutsche Zeitung näki naisten MM-farssissa jopa yhtymäkohtia laajemmin maan tilannekuvaan.

– Karsiutuminen lohkovaiheessa on oire maasta, joka uskoo olevansa paljon kilpailukykyisempi kuin se luultavasti on.

Athleticin mielestä miesten ja naisten maajoukkuetta yhdistää kuitenkin vain yksi asia – huono valmennus.

– DFB:n pomot ovat aina onnellisia siitä, etteivät he heiluta venettä. Maajoukkueen päävalmentajan työn arvioinnissa olisi suotavaa suhtautua armottomammin, Athletic kirjoittaa.

Näin Saksan päävalmentaja Martina Voss-Tecklenburg puhui lehdistölle, kun joukkue oli jäänyt historiallisesti MM-kisojen alkulohkoon.

Günther muotoilee, että valmentaja on aina osa ongelmaa, kun turnaus menee vihkoon.

Pari päivää MM-kisojen jälkeen Voss-Tecklenburg ilmoitti jatkavansa vuoteen 2025 kestävän sopimuksensa mukaisesti. Flick saa ainakin vielä syksyllä mahdollisuutensa, kun Saksa jatkaa EM-valmistautumistaan Japania, Ranskaa ja USA:ta vastaan.

– Ensi vuoden EM-kotiturnaus tuo sekä motivaatiota että vastuuta. Saksan joukkueet ovat nyt altapelaajia, ja altavastaajan on taisteltava, Günther muistuttaa.

Lähteet: The Athletic, Bild, Reuters, Der Spiegel, Sportschau, Sueddeutsche Zeitung, Sports Illustrated

Kaikki jalkapallon MM-kisoista: Kisauutiset, puheenaiheet, Futistietäjä, ohjelma, tulokset ja tilastot löydät Ylen MM-kisasivuilta.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *