• 22 helmikuun, 2023

Tällaista ei ole ennen nähty! Suomalaiset voivat joutua pahaan liriin hiihdon MM-kisojen sprinttiradalla


Planican MM-hiihdot Ylen kanavilla 22.2.–5.3.2023. Katso hiihdon MM-kisojen ohjelma ja lähetystiedot tästä linkistä.

PLANICA. MM-kisojen sprinttirata vaatii hiihtäjiltä kovaa kuntoa, sillä se on pidempi mitä muut maailmancupin perinteisen sprinttiradat ovat olleet tällä kaudella ja radalta löytyy peräti minuutin mittainen nousupätkä.

Radalla tarvitaan hyvää tekniikkaa, sillä jokainen lasku päättyy mutkaan. Laskutekniikan lisäksi urheilijalta vaaditaan siis hyvää askellustekniikkaa.

Radalta löytyy myös nousuosia, joissa ei ole ajettu latuja. Tämän takia kisassa nähdään todennäköisesti paljon askelkäännöksiä ja latujen vaihtoja.

– Tällä sprinttiradalla on mutkia enemmän kuin millään perinteisen hiihtotavan sprinttiradalla on ollut aiemmin kansainvälisissä huippukisoissa, Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila kertoi.

Pitkä nousu suosii suomalaisia

Suomalaishiihtäjille laskut ja mutkat eivät välttämättä ole hyvä asia. Lassilan mukaan keskieurooppalaiset hiihtäjät ovat näissä suomalaisia vahvempia ja hyötyvät siksi näistä radan osista enemmän.

Koska laskuosuudet päättyvät aina mutkiin, kasvavat kolarien mahdollisuudet entisestään. Lassilan mukaan laskuosuuksilla on tärkeintä pysyä pystyssä, mutta myös välttää kolarit. Näissä tilanteissa korostuu myös pitovoitelun onnistuminen, jotta sukset eivät tarraa kiinni väärällä hetkellä.

Laskut eivät ole kasaavia, ja vaikka alamäissä ei varsinaisia ratkaisuja tehtäisikään, on niillä vaikutusta radan lopussa. Jos hiihtäjä pystyy laskemaan mäet taloudellisesti ja polkemaan mutkista vauhtia lisää, on siitä merkittävää hyötyä.

– Se näkyy sitten isoimman nousun loppuosassa, viimeisessä nousussa sekä stadionilla, miten hyvin kukin jaksaa loppuun asti, Lassila muistutti.

Jos eivät alamäkiosuudet sovi suomalaisille, ei kaikkea ole menetetty, sillä radalta löytyy kunnon työpätkä. Pitkän nousun alkuosa on suoraa, liu’utettavaa vuorohiihtonousua, joka sopii suomalaisille varsin hyvin.

– Loppuosa noususta on työpätkänä jo niin pitkä, että siinä ratkaisee vähän enemmän fyysinen kapasiteetti kuin tekniikka ja osaaminen. Siinä tehdään varmasti ratkaisuja, Lassila arvioi.

Planican hiihtostadion ja latuja kuvassa.

Planicassa on viime päivinä ollut aurinkoista ja lämmintä. Sprinttipäivänä sään pitäisi kylmetä hieman. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Keliolosuhteet vaikuttavat optimaalisiin ajolinjoihin

Suomen miesten valmentaja Ville Oksasen mukaan radan ensimmäinen minuutti on helppo pätkä, jossa peesistä on iso hyöty. Sen sijaan radan korkeimmalla kohdalla, minuutin työpätkän jälkeen oleva hevosenkenkä, todennäköisesti panee hiihtäjät jonomuodostelmaan.

– Ensimmäisestä viimeiseen on todennäköisesti aika pitkä ero. Ykköstaktiikkamme ei ole olla viimeisenä sen mäen päällä, Oksanen totesi.

Korkeimman nousun jälkeen tulee alamäki, jota seuraa vähän laajempi hevosenkenkä. Se on Oksasen mukaan kriittinen paikka.

– Siinä on todella tärkeää säilyttää vauhdit ennen viimeistä nousua. Viimeisessä nousussa ja loppusuoralla on tarjolla taas työpätkää, jossa pystyy tekemään ohituksia, mutta tuskin takaa tullaan kärkeen asti, Oksanen arvioi.

Naisten valmentaja Jussi Piiraisen mukaan Suomen hiihtäjät ovat harjoitelleet erilaisia ajolinjoja, mutta radalla on huomioitava myös se, että keliolosuhteet vaikuttavat optimaalisiin ajolinjoihin.

– Aamuisin rata on ollut kovempi kuin päivällä. Huomenna katsotaan sitten kelin mukaan, miten mutkiin kannattaa tulla. Olemme tutkineet, miten ulkomaalaiset on laskeneet, katsoneet Kläbo-ajolinjoja ja testailleet niitä. Yritämme olla niissä mahdollisimman hyviä, Piirainen vakuutti.

Norjan Johannes Hösflot Kläbo on miesten kisan suurin ennakkosuosikki, sillä mutkikas rata on kuin tehty hänelle.

Planican sprinttipäivälle on ennustettu vähän viileämpää kuin mitä aiempina päivinä on ollut. Rata pehmenee silloin iltapäivällä jonkin verran. Ennusteet ovat vaihdelleet koko ajan, mutta sadetta ei pitäisi olla.

Johanna Matintalo Yle Urheilun haastattelussa Planicassa.

Johanna Matintalolle perinteisen sprintti on yksi MM-kisojen päämatkoista. Kuva: Tomi Hänninen – Chilipictures

Matintalo ei viihdy mutkissa

Suomalaisista suurimmat odotukset kohdistuvat Johanna Matintaloon ja Joni Mäkeen. Matintalo voitti tammikuussa sprintin Suomen mestaruuden, mutta viimeinen kisa ennen Planicaa, Toblachin viesti, oli hänelle surkein kisa moneen vuoteen.

Avausosuudella sipannut Matintalo totesi tuolloin kisan jälkeen, että hänestä tuntui kuin olisi hiihtänyt suoraan seinään. Nyt tilanne on jo huomattavasti parempi, mutta Matintalo ei ole innoissaan radan mutkista.

– Tykkäisin, jos olisi vähemmän mutkia, mutta ei niitä pahoja mutkia ole kuitenkaan ihan älyttömästi. Viimeinen lasku on sellainen, että siinä voi menettää tai voittaa, Matintalo pohti ja toivoi, ettei laskut koidu hänelle kohtaloksi, kuten kävi Oberstdorfin MM-kisoissa.

Matintalon mielestä naisten puolella kirkkaimpia ennakkosuosikkeja on muutamia, mutta heidän jälkeensä on laaja rintama, joilla on mahdollisuudet pitkälle. Sijoitukseen vaikuttavat niin päivän kunto, sukset kuin monet pienet asiatkin. Matintalo uskoo, että jos hän pääsee välieriin, homma ”helpottuu” sen jälkeen, koska silloin kysytään yhä enemmän kestävyyttä.

– Jos finaaliin asti pääsen, niin siellä kaikki on auki ja peli on aivan uusi.

Joni Mäen tulokset ovat tällä kaudella olleet hyvin vaihtelevia. Pekingin olympialaisissa yllättäen sprintin neljännelle sijalle yltänyt Mäki on valmistautunut Planicaan hyvin, mutta on viime hetkillä tuntenut tukkoisuutta.

– Toivotaan, että huomenna on parempi päivä. Jos sieltä kauden parasta tulee, niin sitten voi tulla hyväkin suoritus, Mäki sanoi.

Mutkaisen radan takia pitää olla koko ajan hereillä, mutta Mäen mukaan myös muuttuva keli herättää huolta ja suksivalintojen kanssa täytyy olla ajan hermolla.

Planican rata vaatii taktista silmää, eikä Mäen mukaan ketään saa päästä helposti ohitse. Samalla täytyy kuitenkin itse koettaa etsiä ”ilmaisia” ohituksia.

– Rata sopii minulle periaatteessa. Se on minulle hyvä, jos joudutaan työstämään pidempää pätkää. Jos taas tullaan tuoreena loppusuoralle, en välttämättä ole paras tasatyönnöllä. Kun kavereilta on jo vähän kulutettu kynttilää, niin silloin itsellä tilanne vain paranee, Mäki totesi.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *