• 22 helmikuun, 2023

Flunssakausi pitää otteessaan – nämä taudit väijyvät nyt hiihtolomalaisia


Moni virus jyllää edelleen flunssarintamalla. Myös mahatautia on liikkeellä. Kotona tehty yhdistelmätesti auttaa selvittämään mahdollisen korona- ja influenssatartunnan.

Anonyymi tyttö niistää silmät kiinni.

Perusflunssien, influenssan ja koronan lisäksi nyt myös mahatauti saattaa iskeä. Kuvituskuva. Kuva: Dani Branthin / Yle

Suomalaisten hiihtolomakausi on parhaillaan käynnissä. Myös flunssakausi jatkuu.

Erilaisia viruksia oli liikkeellä viime vuoden lopulla paljon. Alkuvuodesta flunssarintamalla oli hieman rauhallisempaa. Nyt tahti on taas hieman kiihtynyt.

Tavallisimpia ovat rinoviruksen aiheuttamat flunssat eli perinteiset nuhakuumeet. Myös RSV-virus sairastuttaa niin lapsia kuin aikuisia. Korona ei ole kadonnut kuvioista, eivätkä influenssatkaan. Myös mahatautia on liikkeellä, esimerkiksi Tampereen seudulla on meneillään noroviruskausi.

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen Hämeenlinnan perusterveyden avopalveluiden ylilääkäri Saija Pesonen muistuttaa, että hiihtolomalla kannattaa välttää lähikontakteja, jos sairastuu.

– Ainakin ne tartuttavimmat alkupäivät.

Herkimmin flunssa tarttuu päivä ennen oireiden ilmenemistä sekä parin ensimmäisen oirepäivän aikana.

Yhdistelmätesti kotitestaukseen

Pesonen kertoo, että kaupoista ja apteekeista löytyy yhdistelmätestejä, joilla voi selvittää sekä COVID-19- että A- ja B-tyypin influenssatartunnan.

– Jos näitä tartuntoja ilmenee, niin ehkä silloin tavallista tiukemmin pysyisin kotona.

Samat ohjeet pätevät myös mahatautiin.

Hiihtolomalla ihmiset matkaavat niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Se saattaa aiheuttaa flunssapiikin vielä hiihtolomakauden jälkeen.

– Useimmiten flunssaoireet ovat lieviä ja perusterveet ihmiset pärjäävät kotikonstein oireiden kanssa omahoidolla.

Pesonen muistuttaa, että netistä löytyy hyviä omahoito-ohjeita. Ne ovat samoja neuvoja, joita terveydenhuollon ammattilaiset kertovat puhelimessa. Esimerkiksi THL:n kertoo nettisivuillaan perusflunssan hoitoon (siirryt toiseen palveluun) sopivat ohjeet.

Tältä näyttää aivastus 23-kertaisesti hidastettuna. Videon aivastukset eivät ole spontaaneja, vaan kuvaustilannetta varten tehtyjä. Hyvä muistutus siitä, että kannattaa yskiä ja aivastaa kyynärtaipeeseen tai nenäliinaan.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *