• 2 toukokuun, 2023

Roope Hintz ja Miro Heiskanen ovat päätähtiä NHL:n pudotuspelien poikkeuksellisessa ilmiössä – asiantuntija avaa, mistä on kyse



Yksi NHL:n pudotuspelien ensimmäisen kierroksen puheenaiheista liittyi ylivoimapelaamiseen. Joukkueet takoivat valtavat määrät ylivoimaosumia ja täysin poikkeuksellisilla tehoilla, jos lukemia verrataan aiempien vuosien avauskierroksiin.

Kahtena edelliskeväänä Coloradon ylivoimapeli kylvi ainoana avauskierroksella tuhoa yli 40 prosentin teholla, mutta nyt saavutettiin kokonaan uusi taso.

Edmonton meni käsittämättömästi yli 50:n prosentin ja 40 prosentin rajankin rikkoi kaksi joukkuetta, Winnipeg ja Boston. Yli kolmenkymmenen meni viisi joukkuetta ja 25 prosentin rajan rikkoi seitsemän joukkuetta.

Mistä kaikessa on kyse?

Maalinteon tehokkuus

Ylen jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen nostaa ensimmäisenä esiin maalinteon tehokkuuden. Tämä tietenkin pitää sisällään eri asioita: laukaustehokkuuden sekä maalinteon kaikki tukitoimet maski- ja ohjauspeleineen. Joukkueet ottavat saamistaan mahdollisuuksista irti maksimaaliset tehot.

– Laukaukset lähtevät nopeammin ja tarkemmin. Kun mietitään maalineduspelaajia, siellä päästään viivavetoihin hyvin väliin ja ohjataan ne tehokkaasti sisään. Tuntuu, että viivaltakin kiekkoa heitetään hanakammin maalille. Yleinen maalinteon tehokkuus on kehittynyt, Lehkonen näkee.

Lehkosen näkemykselle löytyy tilastoista vahvistusta.

Toki suoraan syötöstä -laukojiksi profiloituvat Leon Draisaitl ja David Pastrnak ovat kumpikin tehneet kuluvana keväänä kolme maalia ylivoimalla, mutta listan kärjestä löytyy New York Rangersin Chris Kreider, joka tunnetaan ennen muuta maalineduspelaajana. Kreiderin saldo on viisi osumaa – näistä moni syntyi parin metrin etäisyydeltä maalista.

Näin Chris Kreider tekee maalinsa. Kiekkoa lauotaan viivalta maalia kohti, mutta ne menevät sisään Kreiderin kautta.

– NHL:ssä pelaajat harjoittelevat laukausten ohjaamista ja maalinteon tukitoimia todella paljon, Lehkonen huomauttaa.

Kun puhutaan laukomisesta suoraan syötöstä esimerkiksi Draisaitlin tai Pastrnakin tapauksissa, maalivahdit ovat voimattomia.

– NHL:ssä pelataan paljon poikittain, joskus parikin kertaa, ja silloin kiekko liikkuu todella nopeasti ja laukaukset lähtevät lujaa. Maila- ja laukaisutekniikat menevät eteenpäin kovaa vauhtia ja tuntuu, että maalivahtien osalta kehitys ei ole edennyt samaan tahtiin.

Edmonton ja suomalaisten Dallas

Samaan punalampun sytyttävään lopputulemaan voi ylivoimapelissä päästä monella eri tavalla. Maalin voi tehdä ilman varsinaista ylivoimakuviota jo suorahyökkäyksestä. Jotkut pyörittävät enemmän viivan ja jotkut laidan lähellä operoivan pelintekijän kautta. Tapoja on monia.

– Suorahyökkäyksiä käytetään enemmän ja enemmän, mutta se vaihtoehto putoaa pois, jos kiekkoa aletaan tiputella keskialueella alaspäin, silloin mennään yleensä jompaankumpaan laitaan, Lehkonen sanoo.

Lehkosen silmään vaikuttavinta ylivoimapeliä on toistaiseksi nähty Edmontonilta. Oilers rankaisi Los Angelesia 16 yrittämällä käsittämättömät yhdeksän kertaa. Etenkin peli, jossa Connor McDavid hakee poikittaissyötöllä Leon Draisaitlia, on äärimmäisen vaarallinen ja tehokas.

Connor McDavid hakee usein Leon Draisaitlia poikittaissyötöllä, mutta myös laukaus lähtee tarvittaessa hanakasti.

McDavidin syöttö tulee tarkasti lapaan, eikä saksalaisen laukaisutaito jätä maalivahdille juuri mahdollisuuksia.

– Olen tykännyt todella paljon Edmontonin ylivoimasta. McDavidin syöttötaito on älyttömällä tasolla, mutta ei siinä sovi unohtaa Zach Hymania ja Ryan Nugent-Hopkinsia. Hyman tekee maalilla työnsä erinomaisesti ja Nugent-Hopkins keskellä mahdollistaa neliön läpi syöttämisen ja toisaalta hän pystyy myös laukomaan keskeltä, Lehkonen kehuu.

– Edmontonilla on kivasti palikat kasassa ja paljon variaatioita.

Tehokkaimmat suomalaiset ylivoimapelaajat ovat löytyneet Dallasista. Siitäkin huolimatta, että liigan parhaaksi maalinedustajapelaajaksi usein nostettu Joe Pavelski loukkaantui jo pudotuspelien ensimmäisessä ottelussa. Dallasin ylivoimapelin tehokkuus on toisen kierroksen alla peräti 37,5 prosenttia.

Roope Hintzin seitsemän ylivoimapistettä on koko liigan toiseksi ja Miro Heiskasen viisi pistettä seitsemänneksi korkein lukema.

Ylivoimaosumat eivät ole aina kauniita. Tässä Hintzin alustama Dallasin ylivoimamaali. Kiekko toimitetaan maalille ja hakataan sieltä miehissä irtokiekko sisään.”

– NHL:ssä ylivoimapelaajat ovat eräänlaisia huijareita. He näyttävät syöttäjiltä, kun laukovat ja laukojilta, kun syöttävät. Hintz on yksi näistä huijareista ja Dallasin ylivoimapelissä keskeinen tekijä. Miro ei ole mikään viivapommittaja, mutta erinomainen toimittamaan kiekkoa maalille. Kudit eivät jää ensimmäisiin miehiin, Lehkonen huomauttaa.

– En olisi uskonut, että Dallasin ylivoimapeli toimii näin hyvin ilman Pavelskia, mutta niin se vain toimii.

”Jos menee passiiviseksi, neliötä aletaan viedä”

Ylivoimapeli on tietenkin aina suhteessa alivoimapelaamiseen, jota on usein pidetty pudotuspeleissä menestymisen kannalta jopa tärkeämpänä kuin toimivaa ylivoimaa. Samaan aikaan, kun ylivoimapelien tehot huitelevat ennätyslukemissa, Los Angeles on pelannut 43:n, Vegas 58:n ja Florida 59:n prosentin alivoimapeliä.

Edmonton ja Minnesotakin ovat jääneet alle 70 prosentin.

Lukemat ovat karmivan heikkoja.

– Itse tykkään, miten Carolina pelaa. Jatkuvasti otetaan aika ja tila pois. Pelin henki on paine, paine, paine varsinkin silloin, kun kiekko menee yhtään laidan lähelle, Lehkonen ylistää yli 94 prosentin tehoilla jäähyjä tappanutta Carolinaa.

– Jos alivoiman pelaaminen menee vähänkään passiiviseksi, niin neliötä aletaan viedä. Etenkin toisessa erässä, jos et pääse kiinni, puolustajat eivät pääse sieltä koskaan vaihtoon, Lehkonen nauraa.

Toki laadukas ylivoimapeli toimii pelotteena jo viidellä viittä vastaan pelatessa. Esimerkiksi Edmonton on saanut osakseen vähiten vihellyksiä toistaiseksi.

– Olen kokenut tämän omakohtaisesti lukuisia kertoja. Hyvä ylivoimapeli vaikuttaa isosti siihen, miten vastustaja uskaltaa viidellä viittä vastaan pelata. Kun ylivoimapeli on 40–50 pinnaa, niin vastustaja ei uskalla pelata niin aggressiivisesti ja toisinpäin. Jos tietävät, että ylivoima on huonoa, otetaan varmasti hieman kovempaa.

Siihen Lehkonen ei vielä osaa ottaa kantaa, millaista roolia ylivoimapeli pudotuspelien edetessä näyttelee.

– Saa nyt nähdä, miten vihelletään ja muuta. Itse jääkiekkoromantikkona toivoisin, että nämä pelit ratkaistaisiin viidellä viittä vastaan pelaten, Lehkonen naurahtaa lopuksi.

Ikan änärin tuoreimmassa jaksossa puhuttiin vankilasäännöistä ja tuomarilinjasta, maalivahdeista sekä Dallasin suomalaisista. Kaikki Ikan änäri -jaksot löydät tästä linkistä.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *