• 23 helmikuun, 2023

YK:n Guterres tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan


Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee perjantaina kuluneeksi tasan vuosi.

Puolikuva YK:n pääsihteeri Antonio Guterresista puhumassa YK:n yleiskokoukselle.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres puhumassa YK:n yleiskokoukselle New Yorkissa. Kuva: EPA-EFE

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres tuomitsi keskiviikkona Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan YK:n peruskirjan sekä kansainvälisen oikeuden rikkomuksena.

Lisäksi Guterres kommentoi Venäjän mahdollista ydinaseiden käyttöä.

– Olemme kuulleet epäsuoria uhkauksia ydinaseiden käyttämisestä. Ydinaseiden niin kutsuttua taktista käyttöä ei voi hyväksyä, hän kertoi YK:n yleiskokoukselle.

Hyökättyään Ukrainaan lähes vuosi sitten Venäjän presidentti Vladimir Putin on useaan kertaan vihjannut, että Venäjä voisi käyttää ydinaseita, mikäli se kokisi itsensä uhatuksi.

Guterres kuvaili YK:n peruskirjaa yksiselitteiseksi.

– Kaikkien jäsenten on kansainvälisissä suhteissaan pidättäydyttävä uhasta tai voimankäytöstä kaikkien valtioiden alueellista koskemattomuutta tai poliittista riippumattomuutta kohtaan.

Avauspuheenvuorossaan Guterres korosti Venäjän lähes vuosi sitten aloittaman suurhyökkäyksen vaikutusta maailmaan. Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan tulee perjantaina kuluneeksi tasan vuosi.

Hän sanoi, että hyökkäys on tuottanut kahdeksan miljoonaa pakolaista. Lisäksi hyökkäys vahingoittaa maailmanlaajuista ruoka- ja energiahuoltoa maissa, jotka ovat kaukana sota-alueelta.

– Kuten olen sanonut alusta alkaen, Venäjän hyökkäys Ukrainaan haastaa monenvälisen järjestelmämme määrittävät periaatteet ja arvot, hän sanoi.

YK:n yleiskokouksen istunto alkoi Suomen aikaa myöhään keskiviikkoiltana. Yleiskokous keskustelee päätöslauselmasta, jossa Ukraina ja sen liittolaiset vaativat Ukrainaan oikeudenmukaista ja pysyvää rauhaa YK:n peruskirjan periaatteiden mukaisesti.

Ukraina toivoo saavansa merkittävän enemmistön YK:n jäsenvaltioista taakseen.

Lähteet: Reuters, AFP, STTSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *