• 23 helmikuun, 2023

Keho menee shokkiin ja muisti pätkii – hyinen suoritus jäävedessä oli päätepiste Elina Mäkisen, 29, rajojen kokeilulle



– Kun kroppa ei jaksa mitään muuta kuin pitää hengissä. Aivotoiminta ei säilytä muistikuvia palautumisen aikana. Jälkeenpäin se tuntuu voimakkaalta ja pelottavalta, kuvaili Elina Mäkinen palautumistaan ällistyttävästä suorituksesta.

Mäkinen, 29, toteutti keväällä 2022 ultimaattisen unelmansa – hän ui mailin (1 610 metriä) Huippuvuorilla miinusasteisessa vedessä.

Talviuinnin kansainvälisen järjestön IISA:n (International Ice Swimming Association) mukaan (siirryt toiseen palveluun) Zero Milen – mailin alle yksiasteisessa vedessä – on uinut 25 ihmistä maailmassa.

Kukaan nainen ei ole uinut sitä yhtä kylmässä kuin Mäkinen.

Siis, mitä?

”Vaarini oli kauhuissaan”

Mäkisen varhaisimpia lapsuusmuistoja on, kuinka hän neljävuotiaana oli avantouinnilla Vantaan Kuusijärvellä.

– Veljeni taisi kastella varpaat. Olin rämäpäinen tyttö, hyppäsin ja lähdin uimaan. Vaarini oli kauhuissaan, että ei siellä ole tarkoitus uida.

Varsinaisen avantouintiharrastuksen Mäkinen aloitti, kun hän muutti Joensuuhun opiskelemaan vuonna 2012.

– Oli tasapainoa opiskelijariennoille ja arjelle, kun sai rauhoittua ja olla luonnossa.

Avantouinti on viime vuosina kasvattanut valtavasti suosiotaan. Sen terveysvaikutuksista on tieteellistä näyttöä.

Suomen Ladun kyselyn (siirryt toiseen palveluun) vastaajista 45 prosenttia kertoikin talviuintiharrastuksensa tärkeimmäksi syyksi positiiviset vaikutukset psyykkiseen terveyteen.

Myös Mäkiselle, jolla on kilpauintitaustaa, kyse oli aluksi vain rauhoittumisesta, pysähtymisestä.

Mutta se, mitä Mäkinen on talviuinnista innostuttuaan päätynyt tekemään, vaikuttaa ihmiskehon kapasiteetin rajoja rikkovalta. Se on myös tehnyt hänestä lähes kahden miljoonan seuraajan sosiaalisen median tähden.

”Poikkeusyksilö”

Mäkinen ui 2014 ensimmäisissä avantouintikisoissaan 25 metrin matkan, mutta vielä samana vuonna Puolan Gdanskissa 450 metriä. Hän on voittanut talviuinnin maailmanmestaruuksia.

Haastattelussa Helsingin Marjaniemen talviuintipaikalla Mäkinen tärisee ja hymähtää ”ainahan minulle tulee kylmä”.

Mäkinen ei ole poikkeusyksilö siten, ettei hän tuntisi kylmää, mutta hän kestää sitä poikkeuksellisesti.

Professori Hannu Rintamäki kuvaili jo 2016 Suomen Kuvalehdelle (siirryt toiseen palveluun) Mäkistä poikkeusyksilöksi, joka voi venyttää suorituskykynsä äärirajoille.

Hämmästyttävää on esimerkiksi, miten Mäkinen pystyy säilyttämään uintitekniikkansa ja motorisen suorituskykynsä niin äärimmäisessä henkisessä ja fyysisessä rasituksessa.

Uutisotsikoihin Mäkinen pomppasi 2017, kun hän ui jäämailin ensimmäisenä suomalaisena – maili alle viisiasteisessa vedessä.

Nykyään jäämailin uineita suomalaisia on virallisesti kaksi. Jälkimmäisenä sen teki Antti Mäkinen, Elinan veli.

Kun Mäkinen ui ensi kertaa ”talviuimareiden kuninkuusmatkan” Pohjois-Irlannin Armaghissa, vesi oli kaksiasteista. Aikaa meni 26 minuuttia ja 19 sekuntia.

– Haluan vähän testata rajojani, mutta kuitenkin turvallisesti. Ei ole tarkoitus leikkiä hengellään, Mäkinen tuumaa.

Mailin uiminen alle yksiasteisessa vedessä on kuitenkin merkittävästi erilainen suoritus kuin kaksiasteisessa vedessä.

Mäkinen onkin ollut kaksiasteisessa vedessä 60 minuuttia, mutta 30 minuutin suoritus Huippuvuorilla oli paljon rajumpi juttu, hän linjaa.

Video: Elina Mäkinen selittää, miksi 30 minuuttia uintia miinusasteisessa vedessä oli paljon rajumpi koetus kuin 60 minuuttia paikallaan kaksiasteisessa vedessä.

Miten tällaista voi harjoitella?

Mäkisen piti matkata Huippuvuorille jo 2020, mutta tapahtumaa lykättiin koronapandemian takia.

Mäkisen valmistautumista ja uintia Huippuvuorten Polar Ice Mile -tapahtumassa seurattiin Laura Danskan ohjaamassa Kylmä-dokumentissa, jossa käytiin myös läpi kylmän vaaroja ja mahdollisuuksia – kuten aivojen ja sydämen jäähdyttämistä sydänleikkaukseen.

Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa tai tämän artikkelin lopussa.

Dokumentissa Mäkiselle tehtiin fyysiseen ja älylliseen kapasiteettiin liittyviä testejä. Sen jälkeen hän oleskeli kolmiasteisessa vedessä, kunnes 45 minuutin kohdalla tutkijat ehdottivat lopettamista. Kehon lämpötila oli laskenut 35 asteeseen, lähes hypotermiaan.

Sitten testit uusittiin. Mäkisen motoriset kyvyt ja lihasvoimat olivat laskeneet merkittävästi, älyllinen suorituskyky sen sijaan pysynyt yllättävän hyvin.

Kylmässä vedessä elimistö jäähtyy 2–5 kertaa nopeammin kuin ilmassa. Toimintakyky heikkenee normaalisti jo muutamassa minuutissa, mutta siihen vaikuttavat muun muassa ikä, sairaudet ja nestetasapaino.

Mäkinen valmistautui Huippuvuorille vuosia. Hän asui pohjoisessa, vietti aikaa kylmissä oloissa ja kävi avannossa päivittäin. Pelkkää avannossa olemista treeni ei voi olla.

– Enemmänkin sitä, että on hyvä yleiskunto, jotta sydän toimii, pysyy terveenä ja jaksaa uida. Tekniikan pitää pysyä uidessa. Myös se, ettei ylitreenaa kylmää. Kylmässä olo on rasite sydämelle. Ei voi tehdä liian pitkiä harjoituksia, koska niistä pitää pystyä palautumaan.

Video: Elina Mäkinen kertoo, miten kroppaa pystyi valmistamaan Huippuvuorten hurjaan uintisuoritukseen.

Pelottavalta näyttävä palautumisen alku – hyvä merkki

Nimenomaan palautuminen. Se on Mäkisen suoritusten dramaattisinta kuvamateriaalia.

Mäkinen ui Huippuvuorilla mailin 31 minuutissa ja 47 sekunnissa. Veden lämpötila oli virallisesti –0,77 astetta.

Sellaisen jälkeen ihminen on muissa maailmoissa. Sitten alkaa holtiton horkka, lihasvärinä. Se on hyvä merkki, kroppa alkaa taas lämmittää itseään.

Työterveyslaitoksen johtava tutkija Sirkka Rissanen totesi (siirryt toiseen palveluun), ettei Mäkisen ruumiinlämpötilaa mitattu Huippuvuorilla, mutta reaktioista voi päätellä, että se putosi alle 35:n.

Kun kehon lämpötila on alle 35 astetta, kyse on hypotermiasta, älyllinen toiminta heikkenee ja aiheutuu rajuja lihasvärinöitä. Alle 30 asteen hypotermia aiheuttaa tajunnan menetyksen. Sydän ja hengitys pysähtyvät, kun lämpötila on alle 25 astetta.

Suorituksen jälkeen kehon lämpöä pitää nostaa progressiivisesti ja rauhallisesti. Juuri nämä ovat hetkiä, joista Mäkisellä ei ole jälkeenpäin juuri muistikuvia. Elimistöllä on ollut tärkeämpiä tehtäviä kuin aivojen muistitoiminnot.

Video: Elina Mäkinen kertoo, miten kropan lämmittäminen miinusasteisessa vedessä uidun mailin jälkeen eteni.

Testiuinti piti perua

Portsmouthin yliopiston professori Mike Tipton sanoi dokumentissa, ettei enää pelkää Mäkisen osalta kylmän aiheuttamaa shokkia tai hypotermiaa.

Tiptonin mukaan Zero Milen olisi voinut pilata neuromuskulaarinen jäähtyminen. Siihen ei voi tottua. Kun kehon pintahermot ja -lihakset jäähtyvät, ne lakkaavat toimimasta.

Huippuvuorilla varsinaista tapahtumaa edeltävänä päivänä oli tarkoitus järjestää testiuinti ulapalla, mutta veden lämpötila oli -2 astetta.

– Elimistössä on 60–70 prosenttia vettä, se jäätyy 1,7–2 pakkasasteessa. Tässä ei ole kyse uimisesta vaan tyhmyydestä, totesi järjestäjäorganisaation Ram Barkai dokumentissa.

Testiuinti peruttiin. Olosuhteet avomerellä olivat liian vaaralliset, joten varsinainen uinti siirrettiin satama-alueelle.

Moni osallistuja lyhensi matkaansa. Naisista kolme yritti mailia, vain Mäkinen onnistui.

Mäkinen pitää Huippuvuorten Zero Milea kovimpana suorituksenaan.

– Sen huomaa myös siitä, että ei ollut pitkä palautuminen, mutta paljon rankempi kuin odotin. Muisti on pätkäissyt ja kroppa on ollut aika äärirajoilla.

Jäätävät olosuhteet purevat somessa

Sosiaalisen median avulla Mäkinen voisi kenties hypätä tekemään avantojuttuja täysipäiväisesti. Hänellä on TikTokissa 1,8 miljoonaa seuraajaa. Eräälläkin videolla on huimat 78,4 miljoonaa katselua.

Monet videoista ovat muutoin TikTokille ominaisia hassutteluja, mutta avannossa. Niillä esitellään myös talvista Lappia, josta ulkomaalaisseuraajat löytävät ihmettelemistä.

Mäkinen kuittaa saavansa somesta ”harrastustuloja”. Hän haluaa edelleen pitää uintijuttunsa arkea tasapainottavana ilona.

– Olen verokonsultti, teen yritysjärjestelyiden veroasioita täysipäiväisesti. Olen sanonut, että täytyy pitää pää kylmänä, jotta voi tehdä sitä.

TikTokia Mäkinen kertoo kuvaavansa kevyesti, mutta Instagramiinsa hän saa apua miehensä kuvausfirmasta.

Mitä seuraavaksi?

– Tämä uinti oli päätepiste rajojeni kokeilulle, kaikelle sille, mitä olen oppinut kropastani ja miten pitkälle voin viedä sitä. Nyt olen tehnyt sen, mitä pystyn saavuttamaan leikkimättä hengelläni, päättää Mäkinen dokkarissa.

Nyt haastattelussa hän nauraa kaverien sanovan ”niin vissiin”, jos hän ilmoittaa, ettei tavoitteita enää ole.

– En kilpaile ketään muuta vastaan kuin itseäni. Yritän löytää kylmästä ja uinnista seikkailullisen puolen.

Mitä sellainen voisi olla?

– Olisi mahtavaa päästä Grönlantiin sukeltamaan jäävuorten alle.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *