• 21 maaliskuun, 2023

Suuri vaalikeskustelu oli revanssi viime eduskuntavaalien vanhusten hoivasta ja hoitajapulasta – Petteri Orpo vastaan muut



Hallitus ei pystynyt ratkaisemaan vanhustenhoitoa tai hoitajapulaa yhdessä vaalikaudessa. Siksi Ylen Suuressa vaalikeskustelussa käytiin uusintaottelu viime eduskuntavaalien hoitajamitoituskeskustelusta.

Ensimmäinen erä: hoivakiistassa Orpo sai vastaansa nykyhallituksen

Asetelmakin oli kovin samankaltainen kuin neljä vuotta sitten – kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vastaan muut. Etenkin SDP:n Sanna Marin, keskustan Annika Saarikko ja vasemmistoliiton Li Andersson haastoivat Orpoa.

Arvostelun kohteena oli kokoomuksen hellimä miljardin euron tuloveroale sekä ajatus siitä, että sosiaali- ja terveyspalveluiden kulujen nousua pystyttäisiin hillitsemään oletuslaskelmiin verrattuna enemmän – eikä tämä yhdistelmä olisi silti leikkaus sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Petteri Orpo puolestaan tivasi kolmikolta, mihin hallituksen sote-uudistuksesta unohtuivat kustannusten nousun hillitsemisen tuomat säästöt. Hänen mukaansa kokoomus haluaisi jarruttaa sote-kustannusten nousua, ei leikata mitään.

  • Katso Ylen Suuri vaalikeskustelu Yle Areenasta.
  • Lue Ylen uutisjuttu vaalikeskustelusta

Osittain keskustelusta tuli myös asetelma nykyinen hallitus vastaan nykyinen oppositio. Hallituspuolueet joutuivat puolustamaan sote-luomustaan, sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistusta, etenkin nykyopposition kokoomusta ja perussuomalaisia vastaan.

Keskustan Annika Saarikko pyrki puolestaan herättämään kysymyksen, kannattaako kokoomus edelleen vanhusten ympärivuorokautisen hoidon hoitajamitoitusta.

Kun keskustelu kanavoitui näihin uriin, suurimman oppositiopuolueen, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra jäi hetkeksi sivurooliin.

Marin pyrki heti aluksi erottumaan muista puheenjohtajista tentissä. Kun kaikki muut olivat sitä mieltä, että terveydenhoito ei toimi Suomessa hyvin, Marin vastasi ”kyllä ja ei”. Niin hän pääsi esiin perustelemaan näkemyksiään: erikoissairaanhoito toimii, perusterveydenhuolto ei.

Tentin edetessä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson erottui vasemmistokumppani SDP:stä. Andersson vastasi ainoana ”ei” ja suhtautui tentissä jyrkimmin ajatukseen siitä, että terveydenhoidossa käytettäisiin yksityisiä palveluntuottajia keinona hoitaa nykyistä enemmän ihmisiä.

Toinen erä: ilmastopolitiikassa korostui Purra vastaan muut

Tentin toinen osa koostui ilmastokeskustelusta. Siinä asetelma vaihtui muotoon perussuomalaisten Riikka Purra vastaan muut.

Purra arvosteli vahvasti ajatusta, jota useimmat muut puolueet kannattavat, Suomen hiilineutraaliutta vuoteen 2035 mennessä.

Liike Nytin mielestä aikataulu voisi olla muutaman vuoden väljempi suuntaan tai toiseen, 2033 tai 2037. Kristillisdemokraatit kannatti vuotta 2040.

Perussuomalaiset lykkäisi hiilineutraaliustavoitetta vuoteen 2050.

Kokoomuksen Petteri Orpo sanoi pitävänsä kiinni varhaisemmasta tavoitteesta, mutta ei kuitenkaan julistanut asiaa kirjaimellisesti kokoomukselle hallituskysymykseksi. Pallo jäi Purralle, miten perussuomalaiset Orpon linjaukseen suhtautuu, jos kaksikko on samassa pöydässä hallitusneuvotteluissa.

Vasemmisto vastaan oikeisto korostuu

Ylen tentin ja aiemman vaalikeskustelun perusteella eduskuntavaalien asetelmana näyttäisi korostuvan vasemmisto vastaan oikeisto. Tosin oikeisto – kärjessä kokoomus ja perussuomalaiset – ei ole keskenään niin samanmielinen kuin vasemmisto, SDP ja vasemmistoliitto.

Tässä asetelmassa etenkin keskustan, vihreiden ja myös RKP:n on vaikeampi erottua, kun ääripäät korostuvat. Kristillisdemokraattien ja Liike Nytin on vaikea profiloitua kahden suuren oppositiopuolueen rinnalla.

SDP:n puheenjohtaja Sanna Marin niputtaa mielellään kokoomuksen ja perussuomalaiset, vaikka esimerkiksi ilmastokysymyksessä puolueet eroavat selvästi toisistaan.

Toisaalta taas Petteri Orpon puheenparteen on yhä enemmän tullut vasemmistohallitus, vaikka nykyhallituksessa on mukana myös keskusta, vihreät ja RKP.

Vastakkainasettelu kannattaa vaalitaistelussa

Tällä kertaa puheenjohtajia on kiitettävä siitä, ettei tentti mennyt päällehuutamiseksi. Omaa vuoroa maltettiin odottaa. Päällehuutamisen olivat korvanneet pitkät katseet ja otsan rypistykset.

Suuressa vaalikeskustelussa toistui sama kaava kuin tähänkin asti on näkynyt vaalitaistelussa. Kannattaa pyrkiä kiistakumppaniksi toiselle puolueelle.

Nyt vastakkaisasetelmaa pääsi sosiaali- ja terveydenhoidossa hyödyntämään etenkin kokoomus ja ilmastoasioissa perussuomalaiset.

Aiemmin vaalikeskusteluissa SDP ja kokoomus ovat asemoituneet toistensa kiistakumppaneiksi talouskysymyksissä. Siis siinä, miten on tarkoitus tasapainottaa valtion taloutta ja kenen on syytä nöyrtyä.

  • Hae ehdokasta Ylen vaalikoneen avulla (siirryt toiseen palveluun)
  • Kaikki Ylen kaikki vaalisisällöt löytyvät kootusti täältä

Tällainen vastakkainasettelu vaalitaistelussa usein auttaa kiistan osapuolia. Kiistelijät saavat näkyvyyttä tavoitteilleen ja muut puolueet joutuvat seuraamaan enemmän tai vähemmän syrjästä.

Maanantain vaalikeskustelussa etenkin Kokoomuksen kiistakumppaniksi oli tarjolla useampikin puolue. Kokoomus on kannatuskyselyissä edelleen hienoinen ennakkosuosikki, vaikka SDP ja perussuomalaiset ovat kannoilla. Kokoomusta halutaan haastaa, jotta pääsee itsekin esiin.

Voit keskustella Ylen Suuresta vaalikeskustelusta keskiviikkoon 22.3.2023 kello 23:een asti. Napauta jutun jälkeen keskustele-painiketta.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *