• 19 heinäkuun, 2023

Luonnontieteellinen museo saa syksyllä näytille eläimen, josta voi tulla kaikkien aikojen hitti: ”En tiedä kestävätkö seinät”


Haminan mursun kuolemasta on tasan vuosi, ja nyt eläimen konservointi on loppumeikkauksia vaille valmis. Mursu tulee yleisön nähtäville näillä näkymin syyskuussa.

Katso videolta, miltä mursu näyttää Luonnontieteellisessä museossa.

Kun Suomeen rantautuneesta mursusta alkoi kuulua uutisia, vitsailtiin ylikonservaattori Ari Puolakosken kahvipöydässä, päätyisikö mursu lopulta Luomukseen eli Helsingissä sijaitsevaan Luonnontieteelliseen museoon ja hänen pöydälleen.

Päätyihän se. Mursu on ollut siinä jo lähes vuoden päivät, mutta pian se siirretään paraatipaikalle museon aulaan.

Suomen historian ensimmäinen mursu rantautui Haminaan 15.7.2022. Se oli muutaman päivän Kotkan ja Haminan rannoilla, kunnes mursu menehtyi.

Viimeiset silaukset puuttuvat

Vuoden aikana on Luonnontieteellisessä museossa ehtinyt tapahtua paljon, mutta valmis urakka ei suinkaan vielä ole.

Konservoitu Haminan mursu telineessä.

Nahka tuo edelleen merellisen tuoksun konservaattorien työhuoneeseen. Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Museoon näytille päätyy ainoastaan mursun nahka. Eläimen pilaantuvat osat menivät hyötykäyttöön, esimerkiksi biopolttoaineen tuotantoon, ja luusto tutkimustarkoituksiin.

Haminan mursun kulmahampaat.

Mursun alkuperäisten hampaiden (vasemmalla) pohjalta luotiin keinotekoiset hampaat (oikealla). Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Kun nahka saapui Luomukseen, se painoi 120 kiloa. Ylikonservaattori Ari Puolakoski sai kollegoineen sen kevennettyä 40 kiloon poistamalla siitä rasvaa ja muita kudoksia.

Mursua valmistellaan täyttöä varten. Roni Andersson.

Mursun nahka konservaattorien pöydällä Luonnontieteellisessä museossa noin viikko eläimen kuoleman jälkeen. Kuvassa konservaattori Roni Andersson. Kuva: Matti Myller / Yle

Konservaattorit loivat mursulle keinotekoisen vartalon, joka on sellaisessa asennossa, jossa mursun voi kuvitella uivan näyttelyyn sisään. Vartalon päälle eläimen nahka laitettiin viime viikolla. Toimenpiteessä kesti neljä päivää.

Nauloja mursun nahassa.

Nahka on toistaiseksi täynnä nauloja, sillä liiman tulee antaa kuivua. Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Konservaattorit tekevät mursulle vielä ”loppumeikkaukset”, esimerkiksi luomiin laitetaan kajaalia.

Mursu oli kuollessaan huonokuntoinen, ja siltä se myös näytti, joten sen ihossa olevia arpia värjätään. Lisäksi sille laitetaan kynnet sekä oikeiden hampaiden pohjalta valetut tekohampaat.

Haminan mursun konservoitu eturäpylä.

Kynsien virkaa toimittavat tällä hetkellä kynät. Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Haaste kokeneellekin konservaattorille

Tehtävä on poikkeuksellinen 40 vuotta konservaattorina toimineelle Ari Puolakoskelle. Tämän kaltaista työtä ei ole tullut hänen urallaan aiemmin vastaan.

Vaikka mursua voisi kokonsa puolesta verrata vaikkapa hirveen, ei Puolakosken mukaan hirven konservointiin menisi yhtä kauan. Tutut lajit ovat helpompia konservoida.

Puolakoski ei kuitenkaan ole ollut mursun kanssa yksin, sillä projektin parissa on työskennellyt muitakin konservaattoreita ja konservaattorioppilaita.

Ari Puolakoski

Konservaattorit katselivat paljon kuvia sekä Youtube-videoita, joiden avulla he selvittivät esimerkiksi miten mursu ui. Kuva: Tanja Heimonen / Yle

Mursu voi aiheuttaa yleisöryntäyksen

Mursu tulee ihmisten nähtäville näillä näkymin syyskuun puolivälin jälkeen. Puolakoski uskoo, että moni haluaa tulla katsomaan sitä.

– Meillä on ollut huippukävijämääriä jo nyt ilman mursua. En tiedä kestävätkö seinät, jos tulee vielä paljon enemmän väkeä.

Mursu makaa nurmikolla.

Haminaan ja Kotkaan kesällä 2022 eksynyt mursu jää monen suomalaisen muistoihin. Kuva: Antro Valo / YleSource link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *