• 21 helmikuun, 2023

Jon Sallinen on mitalisuosikki kylkivammasta huolimatta – freestylen ja lumilautailun MM-joukkuetta odottaa eksoottinen kokemus


Maailmancupissa voittanut Jon Sallinen on Suomen kärkinimi Georgiassa pidettävissä freestylen MM-kisoissa. Lumilautailijoilla on puolestaan yllätyspotentiaalia.

Jon Sallinen kilpaili Pekingin olympialaisissa 2022.

Olympialaisissakin kisanneella Jon Sallisella on potentiaalia MM-mitaleille. Kuva: Bryan Keane/INPHO/Shutterstock/All Over Press

Freestylen ja lumilautailun MM-kisat näkyvät Ylen kanavilla. Jutun lopusta löydät Suomen joukkueen sekä aikataulut.

Suomella on sunnuntaina Georgian Bakurianissa käynnistyneissä freestylen MM-kisoissa jopa mitalimahdollisuus. Freeski-laskija Jon Sallinen ylsi tammikuun alussa Calgaryssa ensimmäiseen maailmancup-voittoonsa ja on esittänyt muutenkin loistavia otteita.

Sallinen sai Calgaryn kisassa hieman osumaa kylkeensä. Viikkoa myöhemmin hän ylsi X Gamesissa kolmanneksi, joten kylki ei vaivaa ainakaan isommin.

MM-halfpipen karsintaan on reilu viikko aikaa.

– Hän veti X Gamesit pienimuotoista kipua vasten. Paikallispuudutusaineet ovat matkassa, mikäli niille on tarvetta. Mies on kuitenkin hyvässä kunnossa, valmennuspäällikkö Jussi Mononen kertoo.

Freeskissä Suomella on syömähampaansa lisäksi muutenkin iskukykyinen joukkue. Ensimmäistä kokonaista kauttaan maailmancupissa kilpaileva Teemu Lauronen ylsi heti toisessa kisassaan finaaliin. Lisäksi moni suomalainen on kolkutellut finaalin portteja.

Elias Syrjä on palannut tällä kaudella pitkän loukkaantumisen jälkeen. Kuura Koivisto tulee loukkaantumisen jälkeen suoraan MM-kisoihin. Anni Kärävä ja Simo Peltola ovat olleet myös lähellä finaalipaikkaa, Mononen luettelee.

Freestylehiihtäjä Anni Kärävä Pekingin olympialaisten big airin harjoituksissa 6.2.2022.

Anni Kärävällä on finaalipotentiaalia. Kuva: Kimmo Hiltunen / Yle

Suoritusvarma Järvilehto ykkösnimenä

Myös kumparelasku sekä lumilautalajit pidetään samassa paikassa.

Suomen lumilautamaajoukkue lähtee MM-kisoihin ilman viime vuosien kärkinimiään, kun sekä Rene Rinnekangas että Enni Rukajärvi ovat sivussa. Rinnekangas mursi nilkkansa vajaa kuukausi sitten Laaxin maailmancupkisassa.

Lumilautailussa Suomi kisaa Georgiassa viiden urheilijan joukkueella. Suomalaislaskijoita nähdään slopestylessa sekä big airissa. Parhaimpia suorituksia on nähty tällä kaudella big airissa, jossa Kalle Järvilehto on yltänyt kolmesti maailmancupin finaaliin.

– En näe mitään syytä, miksi sama vire ei jatkuisi MM-kisojen puolella. Edellisessä kisassa Calgaryssa hän ei päässyt jatkoon, mutta laskeminen näytti tosi lupaavalta, lumilautamaajoukkueen manageri Antti Koskinen sanoo.

Kalle Järvilehto

Kalle Järvilehto on yltänyt tällä kaudella kolme kertaa maailmancup-finaaliin. Kuva: Mikko Ahmajärvi / Yle

Koskinen uskoo, että monella suomalaisella on mahdollisuudet finaalipaikkaan. Yksi tällainen nimi on Mikko Rehnberg, joka oli viime kaudella kahdesti slopestylen finaalissa.

17-vuotias Telma Särkipaju ylsi joulukuussa Edmontonissa big airissa ensimmäistä kertaa maailmancupin finaaliin. Hän voitti viime vuonna kultaa Euroopan nuorten olympiafestivaaleilla.

– Hän on laskenut hyvää debyyttikautta. Laaxissa hän laski todella hyvät karsinnat ja olisi voinut olla lähempänä finaalipaikkoja. Pistetään sen piikkiin, ettei hän ole vielä tuttu naama näissä ympyröissä.

– Myös Valtteri Kautosella on yllätyspotentiaalia, Koskinen lisää.

Neitsytmatkalle tuntemattomaan

Georgian Bakuriani on sekä suomalaisille freeski-laskijoille että lumilautailijoille ennestään tuntematon paikka. Mononen ennustaa kokemuksesta eksoottista.

– Ollaan menossa neitsytmatkalle Georgiaan. Tiedämme, että siellä on tehty paljon kehitystyötä suorituspaikkojen eteen. Siellä näyttää siltä, miltä MM-kisoissa kuuluukin näyttää. Rata on erittäin monipuolinen ja mielenkiintoinen, Koskinen miettii.

Koskinen sanoo, että paikallisilla ihmisillä on kova halu parantaa maan hiihtokeskusmatkailua.

– Sen takia he saivat nämäkin MM-kisat. Kiva päästä näkemään sitä. Itse tiedän Georgiasta sen, että siellä on hyvää maastoa vapaalaskuun.

Freestylen ja lumilautailun MM-kisat näkyvät Ylen kanavilla. Alla Suomen joukkue sekä aikataulut.

Urheilustudiossa ennakoitiin freestylen ja lumilautailun MM-kisoja.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *