• 10 heinäkuun, 2023

Tämä tilasto kuvaa superkaksikon ylivoimaisuutta – takana jopa neljä seuraa


Ylen asiantuntija Sami-Petteri Kivimäki pitää Jukka-Pekka Vainionpäätä ja Janne Mäkelää Superpesiksen parhaana lyöjäjokerikaksikkona. Kaksikko on lyötyjen juoksujen tilastossa kärkipaikoilla.

Janne Mäkelä ja Jukka-Pekka Vainionpää lyöntipaikalla.

Janne Mäkelä ja Jukka-Pekka Vainionpää ovat loistaneet tällä kaudella.

Kun Vimpelin Veto juhli pesäpallon Suomen mestaruutta viime syksynä, lyöjäjokerit Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä täräyttivät kumpikin hurjan määrän juoksuja.

Myös tällä kaudella kaksikko on ollut väkevässä vireessä. Se näkyi maanantai-iltana Tahkoa vastaan, kun Mäkelä löi neljä ja Vainionpää kolme juoksua. Veto voitti hyvinkääläiset näytöstyyliin lukemin 2–0 (7–6, 13–3).

Vainionpää johtaa lyötyjen juoksujen tilastoa kahdella kunnarilla ja 53 tavallisella juoksulla. Mäkelä on tilastossa toisena yhdellä kunnarilla ja 54 tavallisella juoksulla.

Yhdessä he ovat lyöneet enemmän juoksuja kuin Koskenkorvan Urheilijat, Seinäjoen Jymyjussit, Imatran Pallo-Veikot tai Alajärven Ankkurit ovat lyöneet koko kauden aikana.

– Kai se on vähän meidän rooli niitä tehdä. Nykypesäpallo on niin roolitettua. Meidän ei tarvitse juosta, me lyömme, pohjalainen Janne Mäkelä tuumii hurjasta vireestä vakava ilme naamallaan.

Kantavat vastuunsa

Sarjakärjessä keikkuvan Vimpelin Vedon pelinjohtaja Tomi Niskanen jakaa tunnustusta lyöjäjokereilleen. Niskanen myöntää, että kaksikon merkitys on mielettömän iso.

– Ja niin pitää ollakin. Heillä on tulosvastuu juoksujen lyömisestä ja muut yrittää säestää tukena. Onneksi on löytynyt Teemu Kinnunen tällä kaudella ja muitakin kotiuttajia, Niskanen pyörittelee.

Janne Mäkelä lyömässä palloa.

41-vuotias Janne Mäkelä on jatkanut uraansa yksivuotisilla sopimuksilla. Kuva: All Over Press

Useita mahdollisuuksia

Mörssärit ovat lyöneet reilusti yli puolet Vimpelin juoksuista. Niskanen ei kuitenkaan näe, että Veto olisi liikaa heidän varassaan.

Pelinjohtaja toteaa, että kaksi lyöjäjokeria mahdollistaa paljon. Vaikka pesäpallo on nykypäivänä hyvin roolitettua, Veto voi pelata mistä kohtaa lyöntijärjestystään haluaa.

– Tämä sopii meille erittäin hyvin. Koko joukkue pystyy pelaamaan sisällä, mutta tietenkin se helpottaa, että mistä kohtaa vain tilanne tulee, niin on kaksi huippujokeria käytössä.

– Jossain kohdin toinen pystyy luomaan tilannetta ja pääsemme sitä kautta yrittämään joka vuorossa juoksuja. Kyllä siinä on isot vahvuudet.

Jukka-Pekka Vainionpää lyömässä.

Jukka-Pekka Vainionpää siirtyi Vimpeliin viime kaudeksi. Hän edusti aiemmin Seinäjoen Jymyjusseja. Kuva: All Over Press

Sarjan paras kaksikko

Yle Urheilun asiantuntjia Sami-Petteri Kivimäki näkee, että Vedolla on koko sarjan paras lyöjäkaksikko. Kivimäen mukaan sillä on iso merkitys, että kaksikko pystyy tukemaan toisiaan.

– Mäkelällä on todella pitkä kokemus syksyn ratkaisupeleistä. Vainionpää myös näytti viime syksynä, ettei kavahda niitä pelejä. Sanoisin, että sarjan paras kaksikko, Kivimäki sanoo.

41-vuotias Janne Mäkelä sai Vainionpäästä tulitukea juurikin viime kaudeksi. Mäkelä myöntää, että yhteistyöllä on suuri merkitys pelien aikana. Se ruokkii myös omia onnistumisia.

– Aika paljon olemme koko pelin ajan tekemisissä takakentällä. Keskustelemme pelistä ja mietimme seuraavia ratkaisuja. Se on helkkarin tärkeä juttu, Mäkelä sanoo.

Jatkuuko Mäkelän ura?

Kolminkertainen lyöjäkuningas Mäkelä on jatkanut uraansa viime vuosina yksivuotisilla sopimuksilla. Uransa jatkosta hänellä ei ole vielä suuremmin sanottavaa.

– Uraa on kyllä vähemmän enää jäljellä, mitä takana päin. Katsotaan, miten tätä jaksaa, Mäkelä sanoo arvoituksellisesti.

Janne Mäkelä lyömässä.

Mäkelä ei ole vielä kertonut ensi kauden suunnitelmistaan. Kuva: Marko Tuominiemi / All Over Press

Mäkelää, Vainionpäätä ja Niskasta haastatteli Juhani Kukkasela.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *