• 31 heinäkuun, 2023

Australian MM-sankarilla uskomaton tarina – ei kyennyt kävelemään viisi vuotta sitten


Australian jatkopaikan maaleillaan sinetöinyt Hayley Raso ei seurannut nuorena jalkapalloa. Hän toivoo voivansa inspiroida uusia ihmisiä lajin pariin.

Hayley Raso pelaamassa Kanadaa vastaan.

Hayley Raso iski avauspuoliajalla kaksi maalia Kanadan verkkoon. Kuva: Getty Images

Australia kukisti Kanadan lohkovaiheen päätöskierroksella 4–0 ja nousi B-lohkon kolmostilalta kärkeen ja pudotuspeleihin. Toisen MM-kisojen emäntämaan Uuden-Seelannin urakka päättyi sunnuntaina, kun se jäi niukasti A-lohkon kolmanneksi.

Kanada jäi B-lohkon kolmanneksi ja karsiutui jatkopeleistä, kun Nigeria nappasi lohkon kakkospaikan pisteen erolla.

Tahdit Australian voitolle hurmoksellisen kotiyleisön edessä Melbournessa löi kaksi ensimmäistä maalia tehnyt laitahyökkääjä Hayley Raso, 28, joka on kulkenut pitkän tien kotikisojen parrasvaloihin.

Katso tästä Hayley Rason tekemä avausmaali.
Puoli tuntia ensimmäisestä Hayley Raso osui toistamiseen.

Raso makasi viisi vuotta sitten Yhdysvaltalaisessa sairaalassa selkä murtuneena, eikä kyennyt kääntämään kylkeään saati kävelemään. Portland Thornsissa pelannut Raso loukkaantui vakavasti NWSL-liigan ottelussa elokuussa 2018, kun hän sai vastustajan polvesta selkäänsä.

Ennen vuoden 2019 naisten MM-kisoja Raso oli noussut Australian maajoukkueen avainpelaajien joukkoon, kun hän oli pelannut vahvasti seurajoukkueessaan. Nyt MM-haaveet olivat vaakalaudalla.

– Se oli todella traumaattista sekä psyykkisesti että fyysisesti. Kun olin sairaalassa, muistan miettineeni, etten varmaan enää koskaan pääse MM-kisoihin tai edes pelaa jalkapalloa, Raso muisteli.

Opetteli kävelemään

Raso vietti sairaalassa viikkokausia, jonka jälkeen edessä oli kuukausia kestänyt kuntoutus.

– En oikeastaan pystynyt tekemään mitään, ja minun piti opetella askel kerrallaan miten esimerkiksi kävellään. Lopulta aloin taas nauttia asioista ja tiesin, että minun täytyy päästä pelaamaan.

Hayley Raso kuvassa.

Raso (oikealla) edusti Portland Thornsia kausina 2016–2019 Kuva: Icon Sportswire via Getty Images

Kuusi kuukautta onnettomuuden jälkeen Raso palasi maajoukkueeseen ottelussa Uutta-Seelantia vastaan ja onnistui heti maalinteossa. Raso pääsi kuin pääsikin mukaan Ranskan MM-kisoihin. Hän oli mukana kaikissa neljässä Australian ottelussa, joista kahdessa avauskokoonpanon pelaajana.

– Kun juoksin ja pelasin ensimmäistä kertaa, se oli musertava ja jännittävä tunne kaiken kokemani jälkeen. Koin paljon takaiskuja ja minulle sanottiin, että en pysty tähän. Pitää vain näyttää, että pystyy ja tehdä kovasti töitä. Jos sinulla on unelma, voit saavuttaa sen, Raso sanoi.

Loukaantumisen jälkeen Raso on pelannut uudella tasolla. Hän edustaa nykyisin Real Madridia pelattuaan ensin Evertonissa ja Manchester Cityssä.

Australian riemulla ei ollut maanantaina rajoja jatkopaikan varmistuttua. Katso tästä kooste Kanadan ja Australian välisestä alkusarjan ottelusta.

MM-kisat eivät kuuluneet lapsuuteen

Kotikisat ovat monen jalkapallojuniorin unelma, mutta Raso ei kuulunut heihin. Hän seurasi lajia nuorena hyvin vähän ja alkoi pelaamaan vain, koska velikin pelasi.

– En tiennyt paljoa tai ollut kovin kiinnostunut jalkapallosta. En koskaan oikeastaan katsonut MM-kisoja televisiosta. Vasta kun pääsin maajoukkueeseen, ajattelin, että tämähän on siistiä ja voisin seurata tätä. Aloin siis seurata jalkapalloa vasta kun olin sen ytimessä, vuonna 2012 maajoukkueessa debytoinut Raso sanoi.

Australialaishuippu toivoo voivansa innostaa tulevia australialaispolvia löytämään jalkapallon.

– Laji on kasvanut niin paljon. Niin paljon enemmän ihmisiä seuraa sitä nyt ja tietää, keitä me olemme. Toivon, että ihmiset, jotka eivät välttämättä ole kiinnostuneita jalkapallosta innostuisivat ja ehkä rakastuisivat lajiin, kun kisat käydään Australiassa.Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *