• 22 maaliskuun, 2023

Hiihdon maailmancupin kokeilusta tuli uskomatonta sekoilua! Suomalaishiihtäjältä suoraa puhetta: “Lähinnä nauratti”


Tallinnan maailmancupin yhteisvoitelukokeilu ei mennyt kansainväliseltä hiihtoliitolta putkeen, kertoo kilpailussa hiihtänyt Maaret Pajunoja.

Maaret Pajunoja hiihtää Lahdessa 2022.

Maaret Pajunoja oli Tallinnassa vapaalla hiihtotavalla käydyssä sprintissä 41:s. Kuva: Tomi Hänninen

Tallinnan maailmancupissa tehtiin tiistaina mielenkiintoinen kokeilu, kun joukkueilla oli yhteinen voitelutila. Joukkueiden huoltajille annettiin myös vain kansainvälisen hiihtoliiton sopimuskumppanin voiteita käyttöön. Fluorivoiteet olivat pannassa.

Tallinnassa kilpaillut Maaret Pajunoja kertoo kuitenkin Yle Urheilulle, että kansainvälisellä hiihtoliitolla kokeilu ei mennyt putkeen.

– Valmistautuminen ei ollut FIS:n puolesta kovin hyvää. Säännöt muuttuivat koko ajan. Jossain vaiheessa sai viedä kolme paria ja sitten kaksi paria. Ei saanut testata kisapäivänä, mutta kohta saikin, Pajunoja kuvailee Yle Urheilulle.

Pajunojan mukaan alkuun suksia piti saada testata vielä kilpailupäivänä. Edeltävänä iltana kuitenkin kerrottiin, että suksia ei saisi testata enää kilpailupäivänä. Perään tuli kuitenkin vielä tieto, että suksia saikin testata kisapäivänä.

Kilpailussa käytettävät kaksi suksiparia piti viedä karanteeniin edeltävänä iltapäivänä. Suomen joukkue ehti testata suksia edeltävänä päivänä, mutta Pajunojan mukaan jotkut joukkueet aikoivat testata vain kisapäivänä. Heillä oli hetken aikaa jännittävät paikat, kunnes annettiin taas lupa testata.

– Meihin tämä ei vaikuttanut, mutta olisin toivonut tämän olevan tasapuolisempaa, Pajunoja kuvaili.

Kilpailussa 41. sijalle hiihtänyt ja erävaiheesta karsiutunut Pajunoja pohti, että kokeilua ei ollut välttämättä mietitty loppuun asti.

– Varmasti saattoi aiheuttaa joillekin lisästressiä. Itseäni se lähinnä nauratti. Piti vaan varautua, että ei tiennyt yhtään, mitä tulee, Pajunoja totesi.

Jasmin Kähärä taisteli Tallinnan maailmancupissa itsensä välieriin. Hän nappasi uransa parhaan maailmancup-sijoituksen ollen kahdeksas.

Uudistuksen on ajateltu tekevän kilpailusta tasapuolisempaa. Nyt protokolla menee niin, että kilpailupäivänä huoltomiehet putsaavat kaikki sukset sen jälkeen, kun ne saadaan karanteenista. Sitten sopimuskumppani antaa voiteet, joita eri maiden huoltomiehet saavat ainoastaan käyttää.

Sen jälkeen hiihtäjät pääsivät vielä testaamaan suksia.

Pajunoja pohti kuitenkin, että tasapuolisuuden hengessä kannattaisi antaa sukset voideltavaksi kokonaan kisajärjestäjille. Nyt joukkueiden omat voiteluekspertit tekivät sen työn.

– En nyt sano, että Tallinnassa manipuloitiin suksia, mutta siinä annetaan mahdollisuus sellaiseen. Jos tämä olisi pidempiaikainen käytäntö, pitäisi miettiä vähän tarkemmin, miten oikeasti toimitaan, Pajunoja sanoo.

Ylipäätänsä voitelu ei vielä täysin poista eroja. Suomen maajoukkueen voitelupäällikkö Mika Venäläinen totesi maanantaina Ilta-Sanomissa, (siirryt toiseen palveluun) että suksen profiilin ja hionnan merkitys on 80 prosenttia vapaalla hiihtotavalla. Käsikuvioinnin merkitys on reilut 10 prosenttia ja voitelun vajaat 10 prosenttia.

Pajunoja muistuttaa myös fluorivoidepannan merkityksestä kilpailun tasaisuuteen.

– Sinne ei nyt laitettu parasta voitelua. Se saattoi lisätä suksien eroa. Nyt suksi vain merkitsi. Suksissa on isoja eroja ja sitä tasataan voitelulla, Pajunoja sanoi.

Pajunoja on mukana keskiviikkona Helsingin Olympiastadionilla hiihdettävässä Stadion sprint -tapahtumassa. Näytöskisassa hiihdetään myös viime vuoden tapaan yhdenvertaisella voitelulla. Suora lähetys tapahtumasta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 18.55.



Source link

Leave a Reply

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *